Yorglass Karbon Salımını 3 Yılda Yüzde 23 Azalttı
Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar, bu alanda attıkları öncü adımları değerlendirdi.
Yorglass Karbon Salımını 3 Yılda Yüzde 23 Azalttı
Cam üretiminde kullanılan enerji miktarının azaltılması, karbon emisyonlarının düşürülmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması çevreye duyarlı bir gelecek için atılabilecek en önemli adımlar arasında yer alıyor. Cam sektörünün çevresel etkilerini azaltmaya yönelik sürdürülebilir adımlar atan Yorglass ise yenilenebilir enerji kullanımı ve geri dönüşüm uygulamalarıyla öne çıkıyor. Elektrik tüketiminde yenilenebilir enerji oranını yüzde 12'den yüzde 28'e yükselten şirket, karbon emisyonlarını da yüzde 23 oranında azaltarak 582 bin 121 tondan 451 bin 077 tona düşürdü. Ayrıca, son 3 yılda geri dönüştürdüğü 550 ton kağıt ve karton atığı sayesinde 9 bin 364 ağacın kesilmesini önledi.
Cam sektörü, enerji yoğun süreçleri nedeniyle çevresel etkileri en fazla hissedilen endüstrilerden biri olarak öne çıkıyor. Ancak sürdürülebilir üretim modelleri ve çevre dostu yaklaşımları sayesinde bu etkileri en aza indiren cam dünyasının global ve güvenilir tedarikçisi Yorglass, sektöre yeni bir yön kazandırıyor. Üretimde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmenin sürdürülebilirliğin temel taşlarından biri olduğunu söyleyen Yorglass Yönetim Kurulu Başkanı Semavi Yorgancılar, bu alanda attıkları öncü adımları değerlendirdi.
“550 ton kâğıt ve karton atığı dönüştürerek 9 binden fazla ağacın kesilmesini önledik”
Elektrik tüketiminde yenilenebilir enerji oranını artırarak karbon emisyonlarını önemli ölçüde azalttıklarını vurgulayan Semavi Yorgancılar; “Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiğimiz toplam elektrik tüketimimizi yüzde 12’den yüzde 28’e yükselttik. Ayrıca yaptığımız 240 milyon TL’lik GES yatırımımızla fabrikalarımızın çatılarına toplamda 28 bin 885 adet güneş paneli monte ederek yılda 17,1 milyon kWh elektrik üretmeye başlayacağız. Üreteceğimiz enerjinin büyüklüğü 3 bin 425 hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılamaya denk geliyor. Bu adımımız ile yıllık bazda 7 bin 507 ton karbondioksit salımının önüne geçeceğiz. Böylece sadece karbon ayak izimizi küçültmekle kalmadık aynı zamanda çevresel etkilerimizi de en aza indirmenin fırsatını yarattık. Diğer yandan sürdürülebilirlik stratejimizin temel unsurlarından biri olan geri dönüşüm ilkemiz, kaynakların verimli kullanılmasına ve ekosistemin korunmasına yönelik somut katkılar sağlıyor. Bu çerçevede son 3 yılda geri dönüştürdüğümüz 550 ton kâğıt ve karton atığı sayesinde 9 bin 364 ağacın kesilmesini önledik. Bunun yanında, atık yönetiminde çevre dostu uygulamalarla geri dönüşüm oranını artırmaya devam ediyoruz” dedi.
“Her adımda çevre dostu teknolojilere yatırım yapıyoruz”
Karbon emisyonlarını azaltılmanın sürdürülebilir geleceğin vazgeçilmez bir parçası olduğuna vurgu yapan Yorgancılar; “Yorglass olarak enerji verimliliği projeleri ve lojistik süreçlerdeki optimizasyonlarla bu alanda dikkat çekici sonuçlar elde ettik. Bu bağlamda 582 bin 121 ton olan karbon emisyonumuzu, yüzde 23 azalarak 451 bin 077 ton seviyesine indirdik. Bu başarı, enerji tüketimini optimize etme, yenilenebilir enerji kullanımını artırma ve doğalgaz tüketiminde yapılan iyileştirmelerle mümkün oldu. Sürdürülebilirliği iş yapış modellerine entegre eden bir şirket olarak her adımda çevre dostu teknolojilere yatırım yapıyor ve bu alandaki liderliğimizi sürdürüyoruz. Cam sektöründe bu tür girişimlerin yaygınlaşması hem sektörel dönüşüm hem de küresel çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlıyor. Cam sektöründe sürdürülebilir üretim modellerinin yaygınlaşması ve çevresel etkilerin azaltılması sadece şirketlerin değil aynı zamanda toplumun ve dünyanın geleceği için de hayati önem taşıyor. Yorglass olarak, bu dönüşümün bir parçası olmaktan gurur duyuyor ve daha yeşil bir gelecek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz, edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Sürdürülebilirlik çalışmalarımız ışığında kendi başarılarımızla yarışıyoruz”
Hayta geçirdikleri projelerle birçok önemli derece elde ettiklerine de değinen Yorgancılar, sözlerini şöyle noktaladı: “2024 yılında çevresel, sosyal ve yönetişim faktörlerini değerlendirerek şirketlerin sürdürülebilirlik performansını analiz eden CRIF ESG değerlendirmesinde ‘A’ mükemmel düzeyde sürdürülebilirlik skorunun sahibi olduk. Türkiye Kalite Derneği’nin (KalDer), Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri kapsamında 2023 yılında Yönetişim Alanında İyi Uygulama, 2024 yılında ise Başarı Ödülü’nü kazandık. Dünyada en çok geçerliliği olan Ecovadis Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Bronz kategoriye yükseldik. Ödüllerimizin yanı sıra CDP’de raporlama yapan ve tüm işletmeleri Sıfır Atık Belgesi alan bir şirket olarak, müşterilerimizin enerji tüketimlerini ürün kodu bazında raporluyor, onları daha yüksek enerji tasarrufu hedeflerine yönlendiriyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımız ışığında kendi başarılarımızla yarışarak gelecek nesillere daha yaşanılası bir dünya bırakmayı amaçlıyoruz.”