Yerli Savunma Sanayisi Ankara’da Gövde Gösterisi Yaptı
3. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır Güvenliği Zirvesi’nde sınır güvenliği, göçmen krizi ve yerli savunma sanayisini bekleyen fırsatlara dikkat çekildi
Yerli Savunma Sanayisi Ankara’da Gövde Gösterisi Yaptı
3. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır GüvenliÄŸi Zirvesi’nde sınır güvenliÄŸi, göçmen krizi ve yerli savunma sanayisini bekleyen fırsatlara dikkat çekildi
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan: “Düzensiz göçün ve terörist sızmalarının engellenmesi baÅŸta olmak üzere sınır güvenliÄŸimize yönelik tehditlerle mücadele etmeyi sürdürüyoruz” mesajını verdi
CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°smail Demir: “Erken Ä°hbar Radar Sistemimizin ilk teslimatını önümüzdeki ay Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza yapmayı planlıyoruz. EÄ°RS radar ailesinin yeni ürünü olan Alçak Ä°rtifa Radar Sistemi Projesinin ilk ürününü de önümüzdeki yıl envantere alacağız” dedi
Ä°çiÅŸleri Bakanlığı himayelerinde, Milli Savunma Bakanlığı ve T.C. CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayi BaÅŸkanlığı’nın destekleriyle Müstakil Sanayici ve Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi - MÜSÄ°AD Ankara Åžubesi tarafından hayata geçirilen 3. Uluslararası Askeri Radar ve Sınır GüvenliÄŸi Zirvesi - MRBS, 5 Ekim 2021 tarihinde Hacettepe Beytepe Kongre Merkezi’nde baÅŸladı. Ä°ki gün sürecek MRBS’de sınır güvenliÄŸinden düzensiz göçe sektörün gündemindeki birçok konu baÅŸlığı ele alınırken, yerli ve milli savunma sanayi temsilcileri de en son teknolojiyle ürettikleri ürünleri tanıttı.
MRBS, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın paylaÅŸtığı mesajla açıldı. CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°smail Demir, MÜSÄ°AD Genel BaÅŸkan Yardımcısı Gökhan Yetkin, MÜSÄ°AD Ankara BaÅŸkanı Hasan Fehmi Yılmaz ve MÜSÄ°AD Ankara Savunma Sanayii Sektör Kurulu BaÅŸkanı Sayın Fatih AltunbaÅŸ MRBS’nin açılışında sınır güvenliÄŸi, göçmen krizi ve yerli savunma sanayisini bekleyen fırsatlarla ilgili önemli mesajlar verdi.
“MRBS’nin güvenlik birimlerimize yol gösterici olacağına inanıyorum”
MRBS’nin açılışı için CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan gönderdiÄŸi yazılı mesaj ile ÅŸunları paylaÅŸtı: “Türkiye, tarih boyunca medeniyetlerin kavÅŸağında yer almış, üç kıtayı birleÅŸtiren jeo-stratejik konumuyla küresel hegemonya peÅŸinde koÅŸan devletlerin her zaman ilgisini çekmiÅŸ bir ülkedir. Bugün de dünya siyaseti ülkemizin merkezinde bulunduÄŸu coÄŸrafyada ÅŸekillenmektedir. Ä°stikrarsızlıkların ve çatışmaların yoÄŸun olarak yaÅŸandığı bir bölgede Türkiye, iç barışı, ekonomik gücü ve üstün askeri kabiliyetleriyle göz doldurmaktadır. Dış politikasında “Yurtta sulh, dünyada sulh” prensibiyle hareket eden ülkemiz, dostları ve komÅŸuları için en güvenilir ortaklardan biridir. Bu baÅŸarıda ülkemizin, bölgemizdeki mevcut sınırların korunmasına gösterdiÄŸi hassasiyetin yanı sıra hudut güvenliÄŸine verdiÄŸi önemin de büyük payı vardır. Her vesileyle ifade ettiÄŸimiz gibi; bizim hiç kimsenin, hiçbir ülkenin toprağında veya egemenliÄŸinde gözümüz yoktur ve olmamıştır. Gerek içeride attığımız adımların, gerekse yurtdışında gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz askeri operasyonların yegane amacı, sınırlarımızın güvenliÄŸini garantiye alarak, böylece vatandaÅŸlarımızın can ve mal emniyetini saÄŸlamaktır. Uluslararası hukuktan kaynaklanan meÅŸru müdafaa hakkımız çerçevesinde yürüttüÄŸümüz terörle mücadele operasyonları da bu gayeye hizmet etmektedir. Savunma sanayiinde geliÅŸtirdiÄŸimiz yeni teçhizatla ülkemizi her alanda olduÄŸu gibi sınırlarının güvenliÄŸini tahkim etme konusunda da farklı bir yere taşıyoruz. Düzensiz göçün ve terörist sızmalarının engellenmesi baÅŸta olmak üzere sınır güvenliÄŸimize yönelik tehditlerle mücadele etmeyi sürdürüyoruz. Bu sene yerli-yabancı geniÅŸ bir katılımla üçüncüsü düzenlenen zirvenizin bu hususta güvenlik birimlerimize katkı sunacağına ve yol gösterici olacağına inanıyorum.”
Erken İhbar Radar Sisteminin ilk teslimatı Kasım ayında yapılacak
CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°smail Demir ÅŸunları söyledi: “Son yıllarda baÅŸta Suriye sınırı olmak üzere ülkemizin sahip olduÄŸu yaklaşık 3 bin kilometrelik kara sınırı, çeÅŸitli yollarla ihlal ediliyor. Sınır hattımızın yasadışı mülteci geçiÅŸleri, terörist geçiÅŸleri ve kaçakçılık faaliyetine karşı 7/24 gözetlenmesi gerekiyor. Sınır güvenlik seviyesi yüksek olduÄŸu takdirde bu tehditlerin oluÅŸturduÄŸu sorunlar minimize olacaktır. Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı olarak bu alanda kullanıcı makamların ihtiyaçları ve talepleri doÄŸrultusunda çalışmalarımız devam ediyor. Askeri ve sivil radar sistemlerine yönelik orta ve uzun dönemdeki ihtiyaçlarımızın, yurt içinden karşılanması ve bu alanda yerli sanayiinin kabiliyetlerinin geliÅŸtirilmesi, üniversite ve araÅŸtırma kurumlarındaki bilgi birikiminin artırılarak savunma sanayii bünyesinde kullanılması büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda, Erken Ä°hbar Radar Sistemimizin ilk teslimatını önümüzdeki ay Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza yapmayı planlıyoruz. Güvenlik güçlerimizin kabiliyetlerini ciddi ölçüde artıracak milli radar sistemlerimizin sayılarının önümüzdeki yıllarda arttırılmasını planlıyoruz. Ayrıca Sınır Güvenlik Sistemi Projemiz KAYI ile hudut karakollarımızda 7/24 sınır hattının izlenmesi, kontrolü ve verilerin kayıt altına alınmasına yönelik sensör sistemlerinin kurulumu ve entegrasyonu ile ilgili altyapıların hazırlanmasını saÄŸlıyoruz. Projemiz kapsamında kameralar, kara gözetleme radarları, kablo güdümlü balon sistemi, karadan geniÅŸ alan gözetleme sistemi ve fiber optik akustik sensör baÅŸta olmak üzere birçok Alt Sistem entegre olarak kullanılıyor. Bu sayede kesintisiz güvenlik çözümü saÄŸlanıyor. Sahil ÅŸeridimizin güvenliÄŸi için büyük önem arz eden Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) Projesi geliÅŸtirme faaliyetlerinde de son aÅŸamaya gelmiÅŸ bulunmaktayız. Bu yıl içerisinde de yeni Sahil Gözetleme Ä°stasyonlarının devreye alınması ve yeni iÅŸlevlerin hizmete açılması ile kapsamının geniÅŸletilmesini hedefliyoruz.”
Alçak Ä°rtifa Radar Sistemi 2022’de envantere girecek
Prof. Dr. Demir sözlerine ÅŸöyle devam etti: “Özellikle son aylarda ciddi bir tehdit haline gelen ve konferansta da detaylı olarak tartışılacak olan drone sistemleri de yapılan yatırımlar sonucunda yerli ve milli olarak geliÅŸtirilebiliyor. Deniz ve hava gözetleme için kullanılan radar sistemlerimizin yanında, Hava Kuvvetlerimiz envanterinde bulunan F-16 uçaklarının ve bu yıl içerisinde teslim ettiÄŸimiz Akıncı Ä°HA sisteminin burun radarlarının da milli olarak geliÅŸtirilmesi faaliyetlerimiz devam ediyor. Konvansiyonel radar sistemleri yanında elektronik harbe karşı dayanımımızı arttıracak ve görünürlüÄŸü düÅŸük uçakların tespitinde silahlı kuvvetlerimize destek olabilecek Pasif Radar Sistemlerine yönelik geliÅŸtirilmiÅŸ olan prototiplerin testleri bu yıl başında baÅŸarıyla tamamlanmıştır. Seri üretim için gerekli faaliyetler hâlihazırda yürütülüyor. Benzer ÅŸekilde Multistatik Radar Sistemleri için teknoloji kazanımı sözleÅŸmemiz de geçtiÄŸimiz ay imzalandı. Buna ek olarak, EÄ°RS radar ailesinin yeni ürünü olan Alçak Ä°rtifa Radar Sistemi Projesinin ilk ürününü de önümüzdeki yıl envantere alacağız.”
Savunma sanayimiz bir okul oldu
MÜSÄ°AD Genel BaÅŸkan Yardımcısı Gökhan Yetkin, MRBS’nin açılışında ÅŸunları söyledi: “Savunma sanayimiz son yıllarda yaptığı atılımlarla ülkemizin gururu oldu ve göÄŸsümüzü kabarttı. Savunma sanayimizdeki ilerleyiÅŸ bir çarpan etkisiyle birçok sanayi koluna da pozitif yönde ivme verdi. Savunma sanayisi ileri teknoloji ve mühendislik kabiliyetleriyle sanayimizin diÄŸer alanları için bir okul oldu.”
Yetkin: “MÜSÄ°AD olarak güçlü bir devlet olmamızın yolunun iktisaden de güçlü olmamızdan geçtiÄŸine inanıyoruz. Ne zaman ekonomik olarak güçlü olmuÅŸuz, o süreçte söz söylemiÅŸiz, oyun kurmuÅŸuz, oyun bozmuÅŸuz. O süreçte bize raÄŸmen kimse bir ÅŸey yapamamış. Ä°ÅŸte bu yüzden, yerli ve milli üretim, hem ekonomik açıdan ülkemizi güçlü kılacak, hem de diplomasi masasında en önemli kozlarımızdan biri olacaktır. Savunma sanayimizdeki yerli ve milli üretimin yüzde 75’lerin üzerine çıkması, ileri teknoloji alanında kendi kendine yetebilen bir ülke konumuna gelmemiz, hem askeri diplomaside bizleri güçlü kılıyor hem de artan tehditlere karşı hızlı refleks gösterebilmemize olanak saÄŸlıyor. MÜSÄ°AD ailesi olarak, 100’e yakın savunma sanayisine hizmet veren üyemizle, bu çalışmaların bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Yeni yönetim dönemimizde, ülkemizdeki yüksek teknoloji ÅŸirketlerine yatırımları artırarak devam ettirmek ve bu sektörle ilgili daha da özel bir stratejik yaklaşım geliÅŸtirmek istiyoruz” diye konuÅŸtu.
Ankara üstün teknoloji ürünleri için üs olacak
MÜSÄ°AD Ankara BaÅŸkanı Hasan Fehmi Yılmaz ise MRBS’nin açılışında ÅŸunları söyledi: “Türkiye’deki savunma ve havacılık sanayii firmalarının yaklaşık yüzde 80’i Ankara’da. Bugün Ankara’mız savunma sanayimizin merkezi olmasının hakkını vererek, ülkemizin savunması ve sınır güvenliÄŸinin saÄŸlanması için üstün teknolojik ürünlerin üretildiÄŸi bir üs olarak aynı zamanda ülke ekonomisine, ihracatımıza ve istihdama katkı saÄŸlıyor. Yerli ve milli savunma sanayi temsilcilerimizin üretim kabiliyetlerini her geçen yıl artırarak, ürünlerini tüm güvenlik birimlerimizin hizmetine sunması bizleri gururlandırıyor. Havacılık ve Uzay Organize Sanayi Bölgesi’nin de açılması ile birlikte Ankara’nın savunma sanayiinde yüksek teknolojili yerli ve milli üretimin merkezi olma hedefi daha da kuvvetlenecek.”
“Sanayicilerimiz yalnızca ellerini deÄŸil gövdelerini de taşın altına koyuyor”
Yılmaz: “Savunma sanayimizde yerlilik oranının yüzde 25’lerden yüzde 75’lere ulaÅŸmasından son derece gurur duyuyoruz. Bugün MÜSÄ°AD üyesi bir çok firmamız savunma sanayii sektöründe büyük ölçekli yatırımlar yaparak, yerli ve milli üretim için ellerini deÄŸil gövdelerini taşın altına koyuyor. Sanayi iÅŸbirliÄŸi projeleriyle Ankara’nın savunma sanayiindeki gücünü artırabilir, yüksek teknolojili katma deÄŸeri yüksek ürünleri yerli ve milli olarak Ankara’da üretebiliriz. MÜSÄ°AD olarak buna her zaman hazırız” diye konuÅŸtu.
MRBS 4 kat büyüdü
MRBS hakkında da bilgi veren Yılmaz, sözlerine ÅŸöyle devam etti: “2018 yılında MÜSÄ°AD Ankara olarak ilkini düzenlediÄŸimiz zirvemiz gerek hacim, gerekse katılan firma sayısı bakımından bu yıl ilkine göre 4 kat büyüklüÄŸe ulaÅŸtı. Zirve kısmında, alanında uzman isimler ile askeri radar ve sınır güvenliÄŸi konularındaki önemli oturumlarla sektörün nabzını tutmayı hedefliyoruz. Savunma sanayiinde öncü firmalarımız baÅŸta olmak üzere 60’tan fazla firmamız da sergi alanında ürünlerini sergileyecek. B2B görüÅŸmeleri ile kamu ve özel sektörü bir araya getireceÄŸiz ve yeni iÅŸbirliklerinin saÄŸlanmasına kapı aralayacağız.”
Türkiye dost ve müttefik ülkelerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek potansiyelde
MÜSÄ°AD Ankara Savunma Sanayii Sektör Kurulu BaÅŸkanı Sayın Fatih AltunbaÅŸ: “Türk savunma ve havacılık sanayisi, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamak için kendi imkan ve kabiliyetleri ile çok sayıda proje ve ürün geliÅŸtirdi. Böylece sektörümüz, uluslararası arenada, askeri radar ve sınır güvenliÄŸi pazarında dikkat çekici bir oyuncu haline geldi. Savunma ve havacılık sanayisi firmaları, akademisyenler, teknoloji uzmanları ve askeri denetim ve sınır kontrolü uzmanları ile gerek ülkemizin gerekse diÄŸer ülkelerin silahlı kuvvetlerinde, jandarma ve polis teÅŸkilatında görevli karar vericilerini bir araya getiren MRBS, bu önemli meseleye kamuoyunun dikkatini de çekmeyi baÅŸardı. Öncelikle kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için geliÅŸtirdiÄŸimiz teknoloji ve çözümler, dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelik ve potansiyeldedir. Bu platform sayesinde, bu potansiyeli uluslararası arenada gösterme fırsatını da yakaladığımızı, bugün burada çok daha net olarak görüyoruz. 22 ülkeden katılımın olduÄŸu ve bu yıl uluslararası kimliÄŸi daha da güçlenen MRBS’nin ihracatımızın artıracağı ve ülkemiz ekonomisine büyük katkı saÄŸlayacağı; aynı zamanda dost ve müttefik ülkelere de katma deÄŸer saÄŸlayacağı aÅŸikârdır” diye konuÅŸtu.