Yerli Otomobilin 2020 Yılından Önce Olmasını Hedefliyoruz
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil markasının 2020'den önce yollarda olmasını hedeflediklerini belirterek, Bu markanın da daha çok içten yanmalı motor değil, menzili uzatılmış elektrikli araç şeklinde olmasını hedefliyoruz. Buna yönelik de sektörle güçlü iş birliği hedefliyoruz dedi.
Dünyanın en iddiali test merkezlerinden birini kuracağız
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de otomotiv sektörüne yönelik test ve muayene kapasitesini hızla iyileştirmek için çalışmaları sürdürdüklerini kaydederek, Bursa Yenişehir'de kuracağımız test merkezinin şu anda çalışmaları devam ediyor. Belki şöyle bir müjdeyi de sizinle paylaşmakta fayda var. Bursa Yenişehir'de kuracağımız test merkezinde vites büyüttük. Dünyanın en iddialı test merkezlerinden birini kuracağız. Yerini değiştirdik. Testlerin çok daha iyi yapılabilmesiyle ilgili bir alanı belirledik. Şimdi o alanla ilgili bütün çalışmaları yürütüyoruz ifadesini kullandı.
Gelecek 10-15 yılda dünyadaki üretimin yarısının BRIC ülkeleri tarafından yapılacağını, küresel ısınmayla dünyada çevresel faktörler konusundaki bilinç ve beklentinin arttığına dikkati çeken Işık, buna bağlı olarak, otomotiv sanayisinde araç hafifletme, çevre ve tüketici dostu araç, yeni malzemeler ve yeni teknolojiler konusunda çalışmaların da her geçen gün artığını vurguladı. Işık, 2020'ye kadar, Avrupa'da her 5 araçtan birinin elektrikli olacağının tahmin edildiğini vurgulayan Işık, şunları söyledi: Gelişmiş ekonomilerde tüketici tercihleri daha esnek hale geliyor, tercihler de bireyselleşiyor. Seri üretimlerde çeşitlilik ve esneklik artacak gibi görünüyor. Yeni nesil araçlarda, sürücü ve yolcu konforu, araç eğlence kiti, akıllı sensörler, akıllı güvenlik kitleri ve düşük yakıt konuları daha etkin hale gelecek. Otomotiv teknolojisinde ortaya çıkan birçok yenilik, artık yazılım teknolojileri kullanılarak gerçekleşiyor. Yazılım teknolojileri konusuna ayrı önem vermemiz gerekiyor. Bugün gelinen noktada, araçlardaki elektronik ve gömülü yazılım payı yüzde 40'lardayken, önümüzdeki 10 yıl içinde bu payın yüzde 70'lere çıkacağı tahmin ediliyor.
Bu açıdan Gebze'de faaliyete geçecek olan Bilişim Vadisi'nin otomotiv sektörüne yeni ivme kazandıracağına inanıyorum.
Yerli markanın, 2020 yılından önce yollarımızda olmasını hedefliyoruz
Otomotiv sanayisinin 2023 gelecek vizyonu ve hedeflerini anlatan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:
Yoğun rekabet nedeniyle motorlu taşıt aracı üreticileri arasında yaşanan birleşmeler artarak devam edecek. Üreticiler, üretim alanlarını gelişmekte olan ülkelere daha fazla kaydırarak, bunun yerine tasarım, Ar-Ge, teknoloji ve satış sonrası hizmet alanları gibi daha yüksek katma değerli alanlara yoğunlaşacak. Aksam parça üretiminde de benzer oluşumlarla firma sayısı azalacak. Pazarlarda etkinlik daha çok Ar-Ge ile sağlanacak. Yeni ürün geliştirmek amacıyla Türkiye'deki şirketlere daha fazla görev düşecek ve ülkemizde otomotiv alanındaki inovasyon yetkinliği artacak. Mekatronik, yeni malzemeler, emisyonlar, elektronik kontrol, yeni yakıtlar ve tahrik sistemleri, ortak araç platformu geliştirme, müşteri odaklı tasarım ve araç ağırlığını azaltma başlıca Ar-Ge alanlarını oluşturacak.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
02.12.2014