Yerli Elektrikli Araç İçin 10 Proje İlk Aşamayı Geçti
TÜBİTAK’ın yüzde 100 Ar-Ge desteği vereceği yerli elektrikli araç üretimi çağrısına 20 proje başvurusu yapıldı. Başvurulardan 10’u ilk aşamayı geçti.
Elektrikli araç teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi ve bu bileşenlerin kullanılarak yerli elektrikli araç üretilmesi amacıyla TÜBİTAK tarafından açılan çağrının ilk aşaması tamamlandı. Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 Programı) kapsamında Kamu Araştırmaları Destek Grubu (KAMAG) tarafından çıkılan “Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi” başlıklı çağrıya 20 proje başvurusu geldi. Başvurular; üniversite, kamu ve özel sektör kuruluşlarının oluşturduğu Proje Yürütücüsü Kuruluşları (PYK) ile Elektrikli Araç Üretici Kuruluşlarının (AÜK) oluşturduğu konsorsiyumlar tarafından yapıldı. Buna göre, PYK’lar tasarım, batarya, elektrikli motor ve araç kontrol sistemlerini geliştirmek için Ar-Ge çalışması yapacak, AÜK’ler ise geliştirilecek bileşenleri kullanarak yerli elektrikli aracı üretecek.
Projelerin 12’si Otomobil İçin
Üretilecek elektrikli aracın segmenti yurtiçi ve yurtdışı pazar imkânları ve rekabet şartlarına göre üretici kuruluşlar tarafından belirlendi. Tamamı yerli firmalar tarafından yapılan başvurular arasında 12’i otomobil, 3 hafif ticari araç, 2 otobüs projesi yer alıyor. 3 projede ise segment belirtilmedi.
İlk Prototip 4 Yıl İçinde Yapılacak
Desteklenecek projelerin Ar-Ge çalışmaları en fazla 4 yıl içinde tamamlanacak ve bu süre sonunda prototip araçlar hazır hale getirilecek. Ardından üretici kuruluşlar tarafından seri üretime geçilecek. Üretilecek araçlar kritik ve yeni teknolojilere sahip, dünya ile rekabet edebilecek fiyat ve kaliteye sahip olacak. TÜBİTAK, sahip olduğu fikri haklarını, aracın Türkiye’de üretilmesi ve 5 yıl süreyle üretim garantisi verilmesi durumunda üretici kuruluşa devredecek.
Düşük faiz, satışa katkı yaptı
Temmuz'da otomobil satışları canlılığını korurken, otomotiv pazarı ilk 7 ayda yüzde 12.5 büyüdü.
Düşük faiz ortamının otomobil satışlarını desteklediği yılın ilk yedi aylık döneminde otomotiv pazarı yüzde 12.5 büyüme ile 453,339 adete yükselirken, Temmuz ayında otomobil satışlarının canlı olmaya devam etmesiyle pazardaki büyüme bir önceki yıla göre yüzde 14.91 olarak gerçekleşti.Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı Temmuz ayında 71,596 adet olarak gerçekleşirken, otomobil satışlarının yüzde 25.11 artarak 55,712 adete ulaşması bu artışta etkili oldu.
Otomobil satışları Ocak-Temmuz'da yüzde 20.34 artış göstererek 347,818 adete ulaştı. ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarını erken sonlandırabileceği sinyalini vermesiyle kur ve faizdeki hareketliliğin etkisiyle toplam pazar Haziran ayına göre ise yüzde 3.37 küçüldü.Hafif ticari araç satışlarındaki azalma Temmuz ayında devam ederken, pazar yüzde 10.6 azaldı ve 15,884 adet seviyesine geriledi. Hafif ticari araç pazarı yedi ayda yüzde 7.37 azalarak 105,521 adet seviyesinde gerçekleşti. Kredi faizlerindeki düşüşün etkisiyle otomotiv pazarı yılın ilk aylarına hızlı büyüme ile başlarken, Ocak ayında yıllık olarak yüzde 20.23, Şubat ayında yüzde 16.9, Mart ayında yüzde 6, Nisan ayında yüzde 16.88, Mayıs ayında yüzde 14.97, Haziran'da yüzde 4.26 büyüme kaydetmişti. İlk yedi aylık dönemde en çok satışı gerçekleştiren markalar 61,997 adet ile Volkswagen , 58,582 adet ile Renault, 56,410 adet ile Ford, 55,214 adet ile Fiat olarak sıralandı.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
23.09.2013