Yeni Düzenlemeyle 30 Bin Yeni Mükellef e-Dönüşüme Dahil Olacak
E-fatura ve e-defter zorunluluğunun kapsamı genişletildi.20.06.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 454 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre, e-Fatura ve e-Defter mükelleflerinin zorunluluk kapsamı yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeyle birlikte 30.000’e yakın yeni mükellefin e-Fatura ve e-Defter sistemine dahil olması bekleniyor.
Maliye Bakanlığı tarafından (Gelir İdaresi Başkanlığı) 20.06.2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 454 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile işletmelerde e-defter ve e-fatura zorunluluğunun kapsamı genişletildi. Tebliğe göre, 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.01.2016 tarihinden itibaren, 2015 veya takip eden hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren kapsama dahil edilecek. Ayrıca 6.6.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans alan mükellefler, bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu kapsamda değerlendirilmeyecek. Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler 2014 hesap döneminde bu şartı sağlıyorlarsa 01.01.2016 tarihinden itibaren e-Fatura ve e-Defter uygulamasına geçmek zorunda.
İhracat işlemlerinde e-fatura uygulaması zorunluluğu getirildi
İhracat işlemlerinde de e-Fatura uygulaması zorunluluğu getirildiğine dikkat çeken Samast, “454 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11’inci maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, söz konusu faturalarını da 1/1/2016 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleyecekler. Dijital hayata geçişi hızlandıran e-dönüşüm sürecinin önemli unsurlarından olan e-Defter ve e-Fatura kullanımının yaygınlaşmasıyla; denetim, tasarruf, işlem hızlılığı, verimlilik ve daha hızlı bilgi akışının hayata geçmesi sağlanıyor. Teknolojinin etkin kullanımı sayesinde şirketler iş gücünden ve maliyetten önemli oranda tasarruf edip verimliliklerini artırabilirken, kâğıda dayalı işlemlerden kaynaklanan zararları da en aza indirip doğayı koruyabiliyorlar. TÜRKKEP olarak, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), E-İmza, E-Arşiv Fatura, E-Defter, E-Mutabakat, E-Bordro ve E-Tebligat, gibi hizmetler ile E-Saklama hizmetlerini tüm Türkiye’de tek elden verebilen ülkemizin ilk ve tek güven kurumu olmanın verdiği sorumlulukla, hizmetlerimizi sunmak için özenle çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.
2017’ye kadar e-Fatura kullanıcı sayısının 150 bini aşması bekleniyor
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan düzenlemeler ile e-Fatura ve e-Defter uygulamalarının yaygınlaştığını belirten Samast, Türkiye’deki e-Dönüşüm sürecini değerlendirdi: “2015-2019 e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde ilk etapta 20 bin şirket için zorunlu olan e-Fatura'nın ardından, e-Arşiv ve e-Defter gibi uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı. 2 yıl içerisinde e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısının 150 bini, e-Defter uygulamasına geçen mükellef sayısının da 80 bini aşması öngörülüyor. Bu uygulamalar ile sağlanacak ekonomik katkının 2 milyar TL’ye ulaşacağını tahmin ediliyor. 2015’te e-Fatura ve faturaların elektronik ortamda oluşturulup muhafaza edilmesi ve gerektiğinde elektronik olarak ibraz edilmesini sağlayan e-Arşiv Fatura ile birlikte kullanıcı ve fatura sayılarında ciddi bir artış olacak.”
250 milyon e-Fatura sisteme dahil olacak, 500 milyon TL tasarruf sağlanacak
E-Fatura gönderimlerinde herhangi bir kargo ücretinin ödenmemesinin, kesilen faturanın tek tıkla alıcısına ulaştırılabiliyor olmasının, kâğıt kullanımındaki gözle görülür düşüşün kurum ve kuruluşlar için önemli avantajlar sağladığını dile getiren Samast, şu bilgileri verdi: “Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan rapora göre, 2015 yılında, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura ile sistemde 250 milyon e-Fatura dolaşacak. 250 milyon e-Fatura, şirketlerin ekonomisine 500 milyon TL'ye yakın tasarruf olarak geri dönecek. 2015 yılında, e-Fatura mükellefi olan 20 bine yakın işletmedeki toplam tasarruf oranı, ayda 20 milyon TL'yi bulacak. Yeni uygulama ile bu rakamların artacağını, e-dönüşümün ülkemizde hızla yaygınlaşacağını söylemek mümkün.”
TÜRKKEP Hakkında:
TÜRKKEP, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmetleri sağlamak üzere, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş bir hizmet sağlayıcıdır. TÜRKKEP, e-Fatura ve E-Defter hizmetleri ve çözümleri sağlamak üzere Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yetkilendirilmiş hizmet sağlayıcılarından biridir. TÜRKKEP, Türk Ticaret Kanunu, Tebligat Kanunu ve Vergi Usul Kanunu kapsamındaki KEP, E-Tebligat, E-Fatura ve E-Defter düzenlemelerine göre, gönderme, alma ve saklama hizmetlerini vermek için yetki almış ve bu hizmetleri tüm Türkiye genelinde veren ülkemizin ilk ve tek güven kurumudur. TÜRKKEP, kurumsal güvenilirliği ve tarafsızlığı ilke edinen; sahip olduğu birikimi, deneyimi, teknolojik altyapısı, uzman kadrosu ve güven kurumu olma özellikleriyle, ülkemizin öncü güven kurumlarından biri olarak tüm şirketlere, kurumlara, kuruluşlara ve bireylere KEP, E-İmza, E-Tebligat, E-Fatura, E-Defter, E-Mutabakat, E-Bordro gibi hizmetler ile E-Saklama hizmetlerini tek noktadan ülke genelinde yaygın hizmet ağı ile sağlamaktadır. TÜRKKEP, KEP sahibi gerçek kişi ve tüzel kişi müşterilerinin bilgilerini, belgelerini, kayıtlarını ve delillerini bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunması standartlarına ve yasal düzenlemelere uygun olarak korumakta, müşterilerine hızlı, kaliteli, güvenilir ve katma değerli hizmetler vermektedir. TÜRKKEP, kurumsal ve bireysel hizmetleri ve çözümleriyle yasal geçerli ve güvenli e-hizmetler sunmaktadır.
Haberin Kaynağı : Refles İletişim Danışmanlığı
23.06.2015