Yaykul, Yenilikçi Projelerle Otomotivdeki Konumunu Güçlendirdi
Son yıllarda teknoloji ve makine yatırımlarına yönelen Yaykul geliştirdiği üretim altyapısı sayesinde otomotiv endüstrisinde pek çok projede yer almayı başardı
Yaykul, Yenilikçi Projelerle Otomotivdeki Konumunu Güçlendirdi
Son yıllarda teknoloji ve makine yatırımlarına yönelen Yaykul, geliştirdiği üretim altyapısı sayesinde otomotiv endüstrisindeki pek çok projede yer almayı başardı. 2023 yılında ihracatta atağa kalkmak isteyen Yaykul, Avrupa’da bilinen bir otomotiv tedarik ağına dahil olmak için çalışmalara başladı.
42 çalışanı ile 2000 metrekare kapalı alan olmak toplam 3500 metrekare alanda başta otomotiv endüstrisi olmak üzere beyaz eşya, elektrik, makine, mobilya gibi pek çok sektöre IATAF 16949 kalite standardında baskı yayı, form yayı, kurma yayı, form teli ve sac klipsleri üreten Yaykul, 2022’de yeni projeleri bünyesine kattı. Bursa’da sac ve tel olarak üretim yapan tek firma olduklarını ve 0.20 mm ve 13 mm tel arasında yay ve 0,05 mm- 2mm aralığında sac klips olarak yıllık 100 milyon adet üretim kapasiteye sahip olduklarını vurgulayan Yaykul Genel Müdürü Enver Kulu, son iki yılda yaptıkları ve halen devam eden yatırımların yeni proje almalarında büyük etkisi olduğunu söyledi.
Toplam üretim içinde otomotiv endüstrisinin payının yüzde 80’i bulduğunu aktaran Kulu, ‘2021 ve 2022’de ana sanayilerin yeni projelerinden aldık. 2022’de bir önceki yıla göre büyüme oranımız yüzde 30 oldu. 2023’de ise bu büyüme oranının daha fazla olacağını düşünüyoruz. Her yıl makine yatırımları yapıyoruz. Bu sayede altyapımızı yeni teknolojilerle güçlendirirken projelerdeki payımızı da artırıyoruz. Makine portföyümüzü ve kalıphanemizi güçlendirdik. Enerji ve hammadde maliyetlerindeki artışı absorbe etmek için müşteri çeşitliliğimizi artıyoruz. Bu noktada aldığımız yeni projeler ve siparişler riski dağıtmamızı sağladı. Şimdi Tier2 tedarikçisi olarak Türkiye’deki ana sanayilere üretim yapan büyük tedarik sanayilerinin çözüm ortağıyız, nihai hedefimiz ana sanayiler ile doğrudan çalışmak’ dedi.
KOBİ’ler İçin Yeni Alanlar Açılmalı
Bursa’da özellikle KOBİ’ler için yeni büyüme alanları ihtiyacının hat safhaya ulaştığına işaret eden Enver Kulu, yeni sanayi alanları üretilmesi noktasında çalışılması gerektiğini vurguladı. Kulu, ‘Son dönemde kiralardaki artış ciddi boyutlara ulaştı. Maliyetlerdeki artışın yanı sıra sanayi kurulacak alanların olmayışı kiralardaki artışın tetikleyen unsurlardan, işini geliştirmek, büyümek isteyen çok sayıda KOBİ var. Yer sağlanması halinde ekonominin itici gücü olan KOBİ’ler ülke ekonomisine çok daha fazla katkı sağlayacaktır’ dedi.
2023’te İhracatımızı Artıracağız
Yer aldıkları elektrikli otomobil projesi için kapı ve panellerde kullanılan burçları ürettiklerini anlatan Kulu, Amerika’da üretilen bir elektrikli araç içinde parça gönderdiklerini bildirdi. Yurtdışından ana sanayilerin tedarik ettiği bazı parçaların yerlileştirilmesi üzerine de Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini anlatan Enver Kulu, otomasyona yönelik yatırımların da sürdüğünü açıkladı.
Enver Kulu, ‘Otomotivde yaşanan sıkıntıların 2023 yılı itibari ile azalacağını düşünüyoruz. Biz de bu dönemde yaşanacak hızlı çıkışa hazırlıklı olmak için altyapımızı güçlendirdik’ diye konuştu.
Almanya, İngiltere, Romanya ve Portekiz’e doğrudan ihracat yaptıklarını ifade eden Enver Kulu, ihracat ayağını güçlendirmek için 2023’de Avrupa’daki önemli bir tedarikçi ağına dahil olmak için çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Tesis bünyesinde bir test merkezi kurduklarını da belirten Enver Kulu, bazı önemli testleri kendi bünyelerinde yaptıklarını ayrıca ihtiyaçları olan test makinelerini de geliştirerek testlerini yaptıklarını söyledi.