Yarının Yüzeyini Deneyimleyin…
TÜYİDER- Yüzey Akademisi Doç. Dr. Ekrem Altuncu: Yarının Yüzeyini Deneyimleyin…
Yarının Yüzeyini Deneyimleyin…
Metal kaplama, birçok modern üretim operasyonunda çok önemli bir süreçtir. Uygulamanın kendisi hiçbir şekilde yeni olmasa da endüstri muhtemel potansiyelinin yalnızca sınırlarını çizmiştir. Daha hızlı, daha ucuz ve daha dayanıklı yüzey işlemlere ve kaplamalara olan talep hızlar artıyor ve bu da inovasyonu teşvik ediyor. Metal kaplama pazarı 2020'de 95,2 milyar dolar değerindeydi ve uzmanlar gelecekte daha güçlü bir büyüme öngörüyor. İmalat sektörünün kendisi büyüdükçe, üreticilerin çeşitli metal kaplama işlemlerine daha fazla ihtiyacı olacak. Sonuç olarak, her iki sektör birbiri ile bağlantılı olarak bir seyir izlemektedir.
Metal kaplama genellikle üretim süreçlerinin en sonuna kalmaktadır. Prosesler arasındaki ayrıntılar tesislere, teknolojilere ve yüzeyden beklenen hedeflere göre değişiklik gösterse de, genellikle metalin performansını veya estetiğini iyileştirmek için kaplamayı, yüzey temizlemeyi gerektirir. Bazı kaplamalar metali korozyona karşı daha dayanıklı hale getirirken diğerleri onu daha fonksiyonel ve çekici hale getirebilir.
Metal kaplama birden fazla farklı işlemi kapsar ancak en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
-Elektro kaplama (Akımlı ve akımsız)
-Yıkama, Yağ alma
-Parlatma, Elektro parlatma
-Yüzey Temizleme
-Yüzey Aktivasyonu
-Yüzey Dağlama
-Yaş ve Kuru Boya Kaplama
-Kataforez
-Eloksal
-Fosfat, Kromat Kaplama
-Farklı Yöntemler ile Metalizasyon (Sıcak daldırma, ince film, termal sprey)
-Kumlama, Bilyalı Dövme vb.
Bu metal kaplama tekniklerinin çoğu onlarca yıldır, bazıları daha da uzun süredir varlığını sürdürüyor. Temel kaplama konseptleri oldukça eski olmasına rağmen, günümüzde metal kaplama çoğu zaman eskisi gibi görünmüyor. Geçtiğimiz birkaç on yılda çığır açan birçok yenilik, uygulamayı daha da ileriye taşıdı. Bu gelişmeler metal kaplamayı daha etkili, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir ve çevreci hale getiriyor. Tüketiciler, şirketler parça ve malzemelerden daha fazlasını talep ettikçe bu uygulamalar giderek daha değerli hale geliyor. İşte metal kaplamadaki en çığır açıcı beş yeniliğe ve değişime genel bir bakış:
1.Önceden boyanmış veya bobin kaplı metal, imalattan önce eşit boya katmanları uygulamayı içerir, böylece daha düzgün ve dayanıklı bir yüzey elde edilir. Uygulamanın kendisi 20. yüzyılın ortalarından beri kullanılıyor ancak yeni teknolojiler onu daha değerli hale getirdi. Bunlardan en umut verici olanlarından bazıları hidrofobik ve hidrofilik kaplamalardır.
2.Neredeyse tüm modern metal kaplamalar son derece ince olsa da, yeni teknolojiler nano ölçekli kaplamalara olanak sağlamıştır. Bu yüzeyler 1 ila 100 nanometre kalınlıktayken insan saçı 80.000 ila 100.000 nanometre genişliğindedir. Bu mikroskobik ölçek, üreticilere metalin özellikleri üzerinde daha fazla kontrol sağlar ve minimum kütle artışıyla istenen nitelikleri sağlayabilir.
3.Elektrokaplamanın birçok faydası vardır, ancak geleneksel yöntemler çevre dostu olmaktan uzaktır. Toksik solventlerin kullanımı, tehlikeli kimyasalların çevreye sızması riskini taşır ve süreç genellikle enerji yoğundur. Son yenilikler bunu daha sürdürülebilir bir uygulama haline getiriyor.
4.Hızla büyüyen metal kaplama yeniliklerinden biri yeni bir süreç değil, grafen adıyla bir malzemedir: Grafen, karbon atomlarından oluşan tek bir katmandır, bu da onu insanlar tarafından bilinen en ince malzeme haline getirir ve birçok dikkate değer özelliğe sahiptir. Çelikten 200 kat daha güçlüdür, mükemmel elektrik ve ısı iletkenliğine sahiptir ve oldukça esnektir.
5.Birçok endüstriyel süreç gibi metal kaplama sürecinde de veri analitiğinin kullanıma sunulmasıyla gelişti. Bu alan çok farklı süreç ve teknikleri kapsadığından aynı problemin birden fazla çözümü olabilir. Veri analitiği, metal kaplama işlemleri için iş akışı iyileştirmeleri önermek üzere bu seçenekleri değerlendirebilir.
Tüm Yüzey İşlemleri Derneği- TÜYİDER ve Üyeleri kaplama sektöründe gelişmeleri izlemek, ürün ve hizmetlerini tanıtmak, yeni bağlantılar geliştirmek ve uluslararası arenada ülkemizin temsiliyeti için 4-6 Haziran Stutgart/ Almanya Yüzey Teknolojileri Fuarındayız. https://www.surface-technology-germany.de/en/
Doç. Dr. Ekrem Altuncu
TÜYİDER- Yüzey Akademisi