Yaren Bağlantı Elemanları, Yeni Fabrikasında Üretimini İki Katına Çıkardı
Yaren Bağlantı Elemanları, Yeni Fabrikasında Üretimini İki Katına Çıkardı
2006 yılında Turhan Torçuk ve Tarık Güzel tarafından İstanbul İkitelli Pik Dökümcüler Sanayi Sitesinde 450 metrekarelik bir alanda kurulan Yaren Bağlantı Elemanları, hızlı büyümesini daha ilk yıllarda sürdürerek, 2008 yılında 2000 metrekare kapalı ve açık alanı olan Sarıgazi-Habipler’de Rondela, Yaylı Rondela, Perçin, Klips, Segman, Kanalsız Mil Segman, Ay Segman, Pul, Çanaksız Pul, İmbus Pul, Sac Pres Parçaları ve Özel Sac Parçalar üreterek ürün gamını genişletti. Artan müşteri taleplerini karşılamak üzere 2019 yılının sonunda da Dilovası-Çerkeşli İMES OSB’de yeni fabrika binasına taşındı.
Habipler ’de aylık 400 ton üretim kapasitesi ve yaklaşık 40 çalışanı ile üretime devam eden Yaren Bağlantı, 2019 yılının sonunda Kocaeli Dilovası’na Çerkeşli-İmes OSB’ye taşındı. Şuan içerisinde bulunduğu fabrika binası 2150 metrekare kapalı üretim alanı ve 700 metrekare idari bina alanına sahip. İmes OSB’ye taşınmasındaki en büyük etkenlerden biri otomotiv sektörü ve endüstriyel imalat sanayindeki müşterilerinin talepleri. Habipler’de ki fabrikanın üretim kapasitesinin artık yetersiz olması ve müşterilere coğrafi yakınlık anlamında Dilovası’na taşınmak Yaren Bağlantı için doğru bir karar oldu. Önceleri daha çok beyaz eşya sektörüne çalışan bir firmayken, talepler ve iş yapma kabiliyetleri Yaren Bağlantı’nın otomotiv sektörüne daha çok yönelmesine neden oldu. Otomotiv sektöründe üretim adetleri ve katma değerli ürünler daha çoktu. Yaren Bağlantı, İmes OSB’de 3’ü makine mühendisi olmak üzere 40 personeli ile katma değerli ürünler üretmeye devam ediyor.
5 tondan 300 tona kadar preslerde aylık 800 ton üretim yaptıklarını belirten Tarık Güzel, adet olarak 2 katı üretime ulaştıklarını belirtti. Aylık 10 milyon adet üretim yapacaklarını vurgulayan Tarık Güzel; pul, segman ve otomotiv sektörüne yarı mamul olarak değişik sac parçalar ürettiklerini söyledi. Tarık Güzel, artan üretim rakamları ve hedefleriyle ilgili şöyle konuştu: “Avrupa'nın en büyük otomotiv yan sanayi (OEM) üreticilerine doğrudan ürün vermeye başladık. Tier 1 dediğimiz grupta olan müşterilerimizin talepleri doğrultusunda makina parkurumuzu genişletme kararı aldık. 2023 yılına kadar almayı planladığımız dik işleme, tel erezyon ve özel bir makine için görüşmeler yapıyoruz. Bu yatırımlarımıza ilave olarak müşteri talepleri doğrultusunda farklı özelliklerde ki makine yatırımlarına da her zaman açığız.
Yaren Bağlantı olarak ISO 9001 belgesine sahibiz, otomotiv sektörü için gerekli olan 16949 için de başvurularımız yaptık. En kısa zamanda da belgemizi de almış olacağız. Tabii bununla beraber ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesi de alacağız.
Şirketimiz bünyesinde her türlü ölçümlerimizi yaptığımız laboratuvarımız var. Laboratuvarımızda sertlik ölçüm cihazı, kameralı ölçüm cihazı, binde birlik hassasiyeti ölçebilen hassas ölçüm cihazı ve yine çekme basma test cihazımız var. Müşterilerimizin isteklerine göre hem çekme hem de basma olarak testlerimizi yapabiliyoruz.”
Yaren Bağlantı, Pandemi Sürecinde Sorun Yaşamadı
Tarık Güzel, pandemi süresinin kendilerine avantaj sağladığını belirterek, “Pandemi de azalan üretim rakamları, bizim yeni imalat alanımıza tam olarak yerleşim yapmamızı sağladı. Fabrika taşıma uzun bir süreç ki aynı zamanda bu süreçte üretim yapmaya da devam ettik. Pazar günleri de dahil özel izinlerle çalıştık. Firmalar pandemi de çalışamaz iken biz sürekli çalıştık. Müşterilerimiz bir mağduriyet yaşamadı. Bu anlamda pandemi bize avantaj sağlamış oldu da diyebilirim.”
Şirket Ortağı Turhan Torçuk, Yaren Bağlantı Elemanları’nın tercih edilme nedenleri hakkında şunları söyledi: “Biz her zaman ürünümüzün arkasında duran ve yaptığımız ürünlerin kalitesine güvenen bir firmayız. Ayrıca istenilen ürünlere alternatif malzemeler sunmamız ve bunu yaparken de mühendislik hizmeti vermemiz müşterilerin bizi tercih etmelerinde en önemli etken oldu. Avrupa'nın en büyük otomotiv yan sanayi (OEM) üreticilerine doğrudan ürün vermeye başlamamız da bunun kanıtıdır. Özel sac ürünlerde hammadde konusunda yurtdışına bağlı olmak yerine yurt içinden taleplerimizi karşılamak en büyük beklentimiz. Ayrıca merdiven altı üretim yapanlara karşı da acilen önlem alınması gerekiyor. Beklentimiz alıcıların ucuz diye bu ürünlere yönelmemesi. Üretilen ürünün belli bir maliyeti var, hesap ortada sacın fiyatı belli, üretim maliyeti belli ama nasıl düşük fiyatlara satabiliyorlar anlamak imkansız. Merdiven altı üretime önlem alınması bizim gibi yatırım yapan, ülkesini seven, Türk sanayisinin gelişimi için çalışan firmalar için ayrı bir moral teşvik olacaktır.”