Yapay Zekâ Destekli Robotlarla Üretimde Verimlilik Artıyor
Mitsubishi Electric, yapay zekâ ve robot teknolojilerinin üretimdeki etkilerini anlattı
Yapay Zekâ Destekli Robotlarla Üretimde Verimlilik Artıyor
Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Güncel Gelişmeler Sempozyumu ana sponsoru olan Mitsubishi Electric, yapay zekâ ve robot teknolojilerinin üretimdeki etkilerini anlattı
Türkiye'de fabrika otomasyonu ve ileri robot teknolojileri alanında iddialı bir oyuncu olan Mitsubishi Electric, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından düzenlenen Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Güncel Gelişmeler Sempozyumu’na (EEMGG`21) ana sponsor oldu. Pandemiyle birlikte dijital etkinliklerini artıran Mitsubishi Electric’in Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, Fabrikaların Dijital Dönüşümü ve İş Birlikçi Robotlar konulu sunumuyla markanın ileri teknolojiye sahip yeni nesil robotlarıyla üretimin dijitalleşmesine yaptığı katkıyı anlattı.
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından online olarak düzenlenen Elektrik Elektronik Mühendisliğinde Güncel Gelişmeler Sempozyumu’nda sektör paydaşlarıyla buluşan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, fabrikalarda dijital dönüşüm ve yapay zekâ alanında şirketin hayata geçirdiği inovatif çalışmaları aktardı.
“İleri robot teknolojileri alanında yeni nesil ürün ve çözümler geliştiriyoruz”
Robot kullanımının hızla yaygınlaştığını ve fabrikalarda yapılan işlerin değiştiğini söyleyen Tolga Bizel: “Rutin işleri yapan geleneksel robotlar değişen tüketici alışkanlıklarına uyum sağlayamıyor. Yapay zekâyla desteklenmiş robotlarımız ise başından sonuna kadar sisteme müdahale edebiliyor. Robotlarımız, tasarımcıya daha efektif tasarım konusunda fikir bile verebiliyor. Üç boyutlu kamerasıyla ürünleri görüyor, yapay zekâ uygulamalarıyla ürünü en iyi hangi kısımdan tutabileceğine karar veriyor ve başarı oranına da karar verip bir sonraki çalışmada tutacağı farklı ürünler için yorumlar geliştirebiliyor. Böylece, geometrisi ve şekli farklı ürünü tutmak için daha önceki deneyimlerinden yararlanıyor ve uzun ayar zamanlamasına gerek kalmadan kendi kendine çalışmaya başlıyor. Robotların üretimdeki rolünün hızla artacağı yönündeki gelecek vizyonundan hareketle Mitsubishi Electric olarak biz de ileri robot teknolojileri alanında yeni nesil ürün ve çözümler geliştiriyoruz. Gelecekte sabit duran robotlar yerine fabrika içinde hareket eden, kamerayla çevreyi gören, ürünü en iyi kapasiteyle tutabilen, insanla iş birliği yapan ve en önemlisi çalışana çarpmayacak robotlarla çalışmanın yaygınlaşacağını öngörüyoruz” dedi.
Yapay zekâ tabanlı fabrikalarda yeni nesil teknolojilerle yüksek verimlilik
Yapay zekâ algoritmasının robotlara insanla iletişime geçecek ve insanla beraber ortak çalışabilecek bir yapı kazandırdığından bahseden Tolga Bizel, MAISART teknolojisiyle bu yapıyı nasıl oluşturduklarını şu sözlerle paylaştı; “İnsan ve robotların iş birliğiyle çalışacağı yaklaşımımızdan hareketle hem robotların hem de çalışma ortamının yapay zekâyla desteklendiği bütüncül bir sistem sunuyoruz. 100 yıllık tecrübemizle, şirketlerin yapay zekâdan maksimum fayda elde etmelerini sağlamak amacıyla tescilli AI markamız MAISART teknolojisini kullanıyoruz. ‘Mitsubishi Electric's AI creates the State-of-the-ART in technology’ (Mitsubishi Electric'in AI'sı ile en yeni teknoloji) ifadesinin kısaltması olan MAISART teknolojisiyle desteklediğimiz robotlarımız, tutma başarılarından hem ürünü tasarlayan mühendise hem de ürünü kendisinin tutabileceği tutucuları yapan mühendise yorumlarda bulunabiliyor. Bu teknolojimizle ayar sürelerinde yüzde 80’e kadar tasarruf yapmak ve tanıma oranlarını da yüzde 30’a kadar artırmak mümkün oluyor. Makine öğrenmesi algoritmasını kullanan bu teknoloji, sensör verilerini analiz ettikten sonra farklı operasyonel durumlar arasında üretim makinesi geçişine ilişkin bir model de oluşturuyor. Veriler, anlık analiz edildiği için gerektiği zaman robotların yeni bir hızla çalışma sistemine geçmesi mümkün oluyor.”