Yalın Zirve Dokuzuncu Kez 2-3 Aralık 2019’da Düzenlenecek
Yalın Enstitü 2-3 Aralık 2019 tarihlerinde Radisson Blu İstanbul’da dokuzuncu YALIN ZİRVE Konferansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
Yalın Zirve Dokuzuncu Kez 2-3 Aralık 2019’da Düzenlenecek
Yalın Enstitü 2-3 Aralık 2019 tarihlerinde Radisson Blu İstanbul’da dokuzuncu YALIN ZİRVE Konferansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Katılımcılar ülkemizin önde gelen firmalarından 60’a yakın konuşmacının yer alacağı zengin bir programı takip etme fırsatına sahip olacaklar.
YALIN ZİRVE’nin tek yabancı konuşmacı misafiri var; Japonya’dan Toshio Horikiri. Yalın Enstitü’nün uzun yıllardır işbirliği yaptığı Toyota Engineering Corporation (TEC) Kurucusu ve Büyük Usta Horikiri geçtiğimiz yıllarda da Yalın Enstitü’nün davetlisi olarak ülkemizde bulundu, seminer ve konferanslara katıldı. Ayrıca Enstitü’nün her yıl düzenlediği STUDY MISSION JAPAN programında TEC Eğitim Merkezi’nde katılımcılar ile buluşmakta.
Toshio Horikiri YALIN ZİRVE’de ‘Gelecek için Mücadele; Japonya ve Toyota’ ve ‘Endüstri Düzeylerinin Mevcut Hali ve Yükselişi’ konulu iki sunumla yer alacak. Toshio Horikiri’ye Türkiye ziyareti öncesinde bazı sorular yönelttik.
SUBCONTURKEY: Günümüzde Toyota Production Sistem Nasıl evrimleşiyor? Toyota New Global Architecture (TNGA) ne manaya geliyor?
Toshio Horikiri: 1980’li yıllardaki TPS (Toyota Production System) gelişiyor. Günümüz TPS’ini ben, TOTAL-TPS adıyla dünyada yaygınlaştırıyorum. Dünya nasıl değişip ilerlerse ilerlensin asıl unsur insandır. Şu an insan ve iş yerinde insan gelişimi ve dinamizm, görülebilirlik yönetimi, yerinde kalite gibi önemli düşünceler insan ve saha yönetiminde önemli bakış açısı olmaya devam ediyor.
Toyota New Global Architecture (TNGA) araç için PLAT-HOME gibi araç modellerinin ortaklaştırılmasıdır. Şimdiye kadarkinden farklı olarak en yeni teknolojinin kullanıldığı PLAT-HOME geliştirilmiş olup modeller arası ortaklaştırma faaliyetidir.
Toyota New Global Architecture (TNGA) ürün gamında netleşmeyi öngörür. Farklı araçların aynı anda üretilmesinin getirdiği tedarik ve maliyet sıkıntılarının, tüm araçlarda kullanılacak 100 civarında parça ve buna bağlı olarak üretim sisteminde kullanılan robot ve tezgâhlardaki radikal değişikliklerle aşılması, böylece süresi ve maliyeti iyileştirilmiş, müşteri memnuniyeti yükselmiş bir üretimi hedeflenmektedir. Ayrıca Product Life Cycle (PLC – Ürün Yaşam Döngüsü) yazılımı ile ürünün tasarımdan üretime ve kullanıma kadar aynı dijital platform üzerinde hayatı boyunca takibi yapılmaktadır.
TNGA’nın getirdiği radikal değişiklikler ile rekabet daha da artacaktır. İtalyan-Amerikan Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile bünyesinde Opel, Peugeot ve Citroen gibi markaların bulunduğu Fransız PSA Grubunun resmen birleşmesi gibi işbirlikleri görmek mümkün olacak.
SUBCONTURKEY: Günümüzün TPS'i geçmişi ne kadar yansıtıyor ve ne kadar ve nerelerde yeni oluşumlar gelişiyor?
Toshio Horikiri: Şimdiye kadarki yalındaki 2 sütun (JIT, otonomasyon) LEAD TIME ve yerinde kalite şeklinde ilerledi. Her zaman kaizen, sürekli kaizen ruhu yaşatılıyor.
SUBCONTURKEY: TPS hakkında geçmiş bilgi bugünkü TPS anlamak için yeterli mi?
Toshio Horikiri: Geçmişteki YALIN ile yeterli değil. Gelişiyor. Gelişmenin içeriği insan kaynağı gelişimi ve dinamizm, görselleştirme yönetimi, yerinde kalitedeki önemli düşüncelerle insan ve saha yönetimine verilen önemdir. TOTAL-TPS diyorum.
SUBCONTURKEY: Japon insanı 2.dünya savaşından sonraki karakterini sürdürebiliyor mu?
Toshio Horikiri: Günümüzde ciddi biçimde çabalama bilinci düşse de eskiler hala faaliyetlerine devam ettiği için belli seviyede sürüyor. Hissiyat ve algı epey farklı. Senpai’ler yenilere aktarımda bulanabilecekleri yapı olduğu için yaklaşım yaşatılıyor.
SUBCONTURKEY: Dünya'da Üretim alanında önümüzdeki 10 yıl en dramatik değişimler neler ve nerelerde olacak?
Toshio Horikiri: Ani bir değişim olacağını düşünüyorum. Uluslararası durum köklü biçimde değişecek (Çin’in hegemonyası, Avrupa-Amerika’da resesyon, Afrika’nın yükselişi gibi) aynı zamanda teknolojide AI, DX, 5G ile yaşamın kendisini değişecek. İnsan düşünceleri, yaşam şeklini etkileyecek.
SUBCONTURKEY: Japon firmaları kendilerini nasıl geleceğe hazırlıyorlar?
Toshio Horikiri: Maalesef geleceğe yönelik her şirketin planları farklı. Japonya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı geleceğe yönelik planları belirtiyor. Fiilen hayata geçirmeyi her bir şirket ve yeni şirketler üstlense de henüz hareket yavaş.
SUBCONTURKEY: Çin ve Kore nasıl kendilerini geliştirdiler, günümüzdeki rekabetçiliği yakaladılar? Bu ülkeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin bu ülkeler hakkındaki bilginiz nasıl oluşuyor?
Toshio Horikiri: Kore Japonya'dan savaş sonrası aldığı tazminatı sermaye ve teknolojik yatırım için kullandı. Bu destek ile demir-çelik ve ağır sanayi oluşturdu. Japon sanayisini takip ve taklit ediyor. Çin ise 1990'lı yıllarda itibaren reform ve açılıma başladı. Çeşitli bölgelerinde ekonomi merkezleri kurup Dünya şirketlerine cazibe yaratıp, teknoloji ve yönetim metotları edindi. Yüksek teknoloji şirketleri geliştirdi, o sermaye ile modern işletmeler kurdu. Çin’in 5-10 yıllık ulusal stratejileri var, mütemadiyen ilerliyor. Özel ekonomik bölgelerde temsili uygulamalar var. Otomotiv endüstrisi planları, yabancı yatırım kısıtlamaları planları gibi. Rekabet gücü edinme anlamında Kore, demir-çelik, tersanecilik ve yarı iletkenlere yatırım yaparken, Çin, ihracat endüstrisini geliştirme(Dış sermaye girişi de dahil) yolunda ilerliyor.
Bana göre Kore bilgi edinimine fazla önem verilmiyor ve Devlette endüstriyel gelişim planları yok. Devlet, orta ve uzun vadeli planlarını dev Kore şirketleri öncelikli şeklinde ilerletiyor, Samsung, Hyundai Otomotiv’e finansal yardım sağlanıyor. Çin ise dünyanın fabrikası olmuş durumda. Bilgi edinmeye sürekli önem gösterilerek bilgiler kavranıyor. Ekonomik olarak ta politik olarak ta dünya lideri olacak Çin'in ülke içi pazarı büyük.
TEC olarak Kore’de otomotiv ve ağır sanayide TPS Sertifikasyon, Eğitim faaliyetlerinde bulunuyoruz. Çin’de Elektronik sanayi, dikiş endüstrisi, otomotiv sanayi Demir-çelik, haberleşme ve cep telefonu şirketleri gibi farklı sektörden şirketlere TMS/TPS sertifika ölçümlendirmesi, eğitim ve danışmanlık veriyoruz.
SUBCONTURKEY: Türk üretim şirketlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Toshio Horikiri: Pek detaylara hakim olmasam da Toyota Türkiye’de çalışmışlığım var. Türkiye üretim sektörünü Çin’e kıyasla kırılgan. Dış kapital girişi yetersiz. Türkiye iç pazarından ziyade dış pazara önem vermeli diye düşünüyorum.
SUBCONTURKEY: Japon şirketleri Maliyet Muhasebe işini gerçek zamanlı olarak Gemba ile ortak olarak nasıl yönetiyorlar?
Toshio Horikiri: Toyota’da gerçek zamanlı (her gün) maliyeti anlayıp, saha adamını yetiştirip (takım ve grup lideri), her gün maliyet azaltma yapılıyor. Ürünün maliyeti %90 geliştirme, tasarım aşamalarında belirlendiği için geliştirme tasarıma maliyet eğitimi verilmesi ve maliyet yönetimi yapısı kurulması gerekir.
SUBCONTURKEY:: Almanlar Sanayi 4.0 diyor Japonlar ise Toplum 5.0 diyor? Bu ülkenin söylediklerini yorumlayabilir misiniz?
Toshio Horikiri: Almanların I=4.0 ‘ı eski yaklaşım. Şu an DX (Digital Transformation) gerekli olup, sadece fabrika değil, OFFICE işlerinde DX yaygınlaşıyor. Bunun ötesinde her bir bireyin günlük hayatında da DX uygulanıyor. İnsanların yönlendirilmesi, kültüre kadar değişim ve etki yaşanıyor.
SUBCONTURKEY: Siz kendinizi nasıl ve ne şekilde günün koşullarına uydurabiliyorsunuz? Üretim yönetimi ve organizasyonunda günün koşullarına nasıl bir uyum söz konusu?
Toshio Horikiri: Yeni teknolojilerle birlikte, TPS, TMS gelişiyor. Konuyla ilgili her bir şirketi eğitip yönlendiriyoruz.
Toyota dikey ve yatay organizasyon yapısı kurmuştur. Yatay organizasyon olarak toplantı yapısı, komite sistemi, CE sistemi uygular.
SUBCONTURKEY: Japonya yenidünya düzenine ne kadar adapte olabiliyor? Yaşlanan nüfus karşısında endüstrinin ihtiyacı olan genç ve istekli çalışanları nasıl ve nereden bulacak nasıl yetiştirecek?
Toshio Horikiri: Japonya’nın kümülatif teknolojisi ve Know how’ı olup örneğin Çin hegemonyası olsa da boşluğu doldurur. İstekli çalışanları her bir işletme tarafında yetiştirilmesi gerekir. Bu, şirket yönetimi ve idarecilerin görevidir. Japon Meslek Teknik okullarında sadece temel bilgi öğretildiği için gereken bilgi algı tecrübe şirketlerde kazandırılıyor.
SUBCONTURKEY: Türkiye'deki karar vericilere 2020-2030 dönemi için ne gibi spesifik önerileriniz olacak?
Toshio Horikiri: 5-10 yıllık uzun vadeli sanayi stratejileri oluşturup, her bir endüstri bazlı geliştirme stratejileri ortaya konmalıdır. Örneğin Çin tarzı 5-10 yıllık strateji planlamaları uygulayıp, özel ekonomi bölgeleri kurup özellikle dış sermaye kullanan ihracat endüstrileri yetiştirme. İhracat endüstrilerinin imtiyazlı uygulamaları, buna yönelik insan kaynağı yetiştirme planların katkı ve destek teşviki gerekir. Sonrasında iç pazarda büyüme olacağı için iç pazara yönelik endüstriyi geliştirme. Dünya ekonomisinin merkezi, lojistik merkezi Avrupa ve Amerika’dan orta ve yakın doğu, Hindistan ve Çin’e kayıyor. Bu anlamda Türkiye’nin coğrafi avantajı olup halkı çalışkan olduğu için Türkiye’nin çok şey vaat eden bir ülke olduğunu düşünüyorum.