Yağlı Tohumlara Yeni Teşvik Sistemi İsteniyor
Akdeniz Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan, Türkiye'de yağlı tohumlara teşvikin artması gerektiğini belirtti.
Akdeniz Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'de yağlı tohumlara teşvikin artması gerektiğini söyledi. Türkiye'de kullanılan soya, kanola, ayçiçeği gibi ürünlerin yaklaşık yüzde 70'inin ithal edildiğini kaydeden Arslan, Tarım Bakanlığı'nın yağlık bitkiler üzerine yeni bir teşvik sistemi oluşturması veya çiftçilerle sözleşmeli tarıma geçip tarımı teşvik edecek bir mekanizma geliştirmesi gerekiyor dedi.Geçtiğimiz yıllarda pamukta lider olan Çukurova'nın sonraki yıllarda tarla bitkilerine yöneldiğini hatırlatan Arslan, özellikle mısır ekiminde ciddi yol alındığını anlattı. Son yıllarda mısırın pamuğa alternatif oluşturmaya başladığını kaydeden Arslan, bu nedenle bölgede yağ fabrikası yatırımlarının da arttığına dikkat çekti. Birkaç büyük kapasiteli yağ fabrikasının açıldığını hatırlatan Arslan, mevcut yağ fabrikalarının da kapasite artırımına gittiğini söyledi. Ancak mısır dışındaki yağlı tohumlarda ciddi açıklar bulunduğunu vurgulayan Arslan, Özellikle ayçiçeğinde ciddi bir açık bulunmakta. Bu ürün ağırlıklı olarak Rusya'dan ithal edilmekte. Bazı sanayicilerimiz de ayçiçeğine daha fazla teşvik verilmesini ve pamuk gibi kendimize yetecek bir üretime ulaşmak istemekte dedi. Ayçiçeği yanında soya ve kanola gibi ürünlerde de Türkiye'nin ithalatçı konumda bulunduğuna dikkat çeken Mahmut Arslan, Soya 1980'lerde Çukurova'da ekilmeye başlandı ancak sonrasında terk edildi. Bugün en yoğun yetiştiği yer Amerika ama orada da GDO'lu soya ürünlerinin artması nedeniyle ithalatçımız getirmek istemiyor. Bu üründe de Türkiye'nin üretici olması adına destek gerekmekte dedi.
Ürünün sanayiye gelmesini sağlayacak sistem istiyoruz
Mahmut Arslan, ürünün sanayiye gelmesini teşvik edecek bir sistem geliştirilmesini beklediklerini söyledi. Bunun da sözleşmeli çiftçilere daha fazla prim verilmesiyle sağlanabileceğini vurgulayan Arslan, şunları söyledi:
Bakanlığın bu konuda çalışma yaptığını duyduk. Bu mükemmel bir fikir bizim yıllardır istediğimiz bir konuyu bakanlık uygulamaya başlayacak gibi gözüküyor. Üretici sanayiciyle anlaşınca ve bununla ilgili mukavele yapınca sorun çözümlenecektir. Bu sistemde sanayiciyi korunmuyor. Yeni sistemde sanayiciyle anlaşan çiftçi veya üretici daha fazla prim alarak sanayiye hizmet edebilecek. Bu yeni sistemin oluşturulup hızla hayata geçirilmesini bekliyoruz.Soya, kanola, ayçiçeği gibi ürünlerin küspesinin de en az ürünün kendisi kadar değerli olduğuna işaret eden Aslan, bu nedenle ürünlerin hayvancılık adına da büyük önem taşıdığını anlattı.
Haberin Kaynağı : Sedefed
02.09.2014