Vücut Zırhları ve Bakterilerle Savaş: Plastik Sınır Tanımıyor
Bilim insanları plastiğin kullanım alanlarına ilişkin sürekli yenilikleri Dünya kamuoyu gündemine getirmeye devam ediyor.
Güvenlik sektöründe uzun zamandır tanınan Kevlar ve kurşun geçirmez “cam”ın plastik olduğunun bilinmemesi bir yana, son dönemde mevcut askeri-sivil zırhların yüzde 10 daha hafi f ve daha dayanıklıları plastik esaslı malzemelerle geliştirildi. Bu alanda çalışan Auxetix firması, tescilli bir polyester çekirdeği, yüksek bir dayanımlı iple (tabii ki plastik) sardı. Auxetic ismi verilen yeni malzeme ile bu çekme işlemi sırasında malzemenin kalınlaşması sağlandı. Malzemenin bu davranışı daha hafi f zırhların üretimine imkan sağladı. Çünkü darbe aldığında malzeme şiddeti bütün yüzeye yayma, tek noktadaki baskıyı azaltma eğilimi gösterdi. Bu malzeme ile üretilecek vücut zırhlarının mevcutlarından yüzde 10 daha hafif olacağı hesaplanıyor.
Bakterilerle Savaşan Plastikler!
IBM’de görevli bilim insanları, antibiyotiklere bağışıklık kazanmış bakterilere karşı kullanılabilecek yeni bir polimer üretti. Aslında nano teknolojiye dayalı bir polimer nano-ilaç geliştirildi. Yüksek antibiyotik kullanımı bakterilerin bir süre sonra direnç geliştirmesini sağlıyor ve insanların mücadele edemediği bir süper bakteriler gelişebiliyor. MRSA’ya karşı yeni teknoloji kullanıldı. Singapur Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Enstitüsü (IBN) ile çalışan IBM’de görevli bilim adamları, MRSA bakterilerine saldıran ve yok eden bir nano-ilaç oluşturmayı başardı.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
14.01.2014