VIII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi Kocaeli’de Başladı
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından düzenlenen Ulusal Ölçümbilim Kongrelerinin sekizincisi, TÜBİTAK UME Gebze/KOCAELİ Tesislerinde düzenlenen törenle bugün başladı.
Bu yıl Kamusal Hizmetlerde ve Endüstride Ölçüm Bilim ana temasıyla gerçekleştirilecek olan VIII. Ulusal Ölçüm Bilim Kongresi’nde üç gün boyunca düzenlenecek olan bilimsel ve teknolojik araştırma oturumları, seminerler, kurslar, paneller ve forumlar aracılığıyla; konusunda uzman olan kişiler, firmalar ve akademisyenlerin bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşarak bildiriler sunması bekleniyor.
Kongrenin açılış konuşmaları MMO Kocaeli Şube Başkanı Nedim KARA, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR ve TÜBİTAK Metroloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ tarafından yapıldı.
Kongrenin açılış konuşmasında MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR, özetle şöyle konuştu:
“Odamız uzmanlık alanlarımızla ilgili tüm dallarda olduğu gibi, birçok sektörle ilişkisi bulunan Ölçüm bilim alanında da ciddi çabalar sarf etmektedir. Bu alanda konunun tüm taraflarını bir araya getiren birçok etkinlik gerçekleştirdik. Bu platformlarda dile getirilen görüşler sürecin gelişimine olumlu katkı sağlamış ve Türk Akreditasyon Kurumu-TÜRKAK, 1999 yılında çıkarılan bir yasa ile oluşturulmuştur. Ancak gelinen noktada alınan yol yetersizdir. Ülkemizde nitelikli işgücü ve eğitim eksikliği, kalibrasyon, izlenebilirlik, test, muayene, belgelendirme ve akreditasyon konusunda hala ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Üreticilerimiz uygunluk değerlendirme faaliyetlerini çok yüksek bedellerde AB test ve belgelendirme kuruluşlarına yaptırmak zorunda kalmakta ve bu alandaki mühendislik hizmetleri hala yurt dışından satın alınmaktadır. Odamız çalışmaları bu nedenle önem taşımakta ve ülkemiz lehine kazanımlar hanesine yazılmaktadır. Gelişmiş ülkelerde gerçekleştirilen ölçümlerin uluslararası tanınırlığı, bu alandaki faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak amacıyla gerekli yapısal organizasyon ve teknik altyapıya sahip Ulusal Ölçüm Sistemi vasıtasıyla gerçekleştirilir. Bu sistem ile ölçümlerin doğruluğu, bilimsel ölçüm metotlarına uygun olarak sonuçların güvenirliliği ve doğruluğu ispat edilmek durumundadır. Ülkenin ölçme organizasyonunu ve ölçme altyapısını geliştirmek, diğer ülkelerin ölçme sistemleri ile koordinasyonunu sağlamak ve uyumlaştırmak bu sistemin yükümlülükleri arasındadır.Diğer yandan ölçüm bilim, sadece klasik ölçüm bilim alanını kapsamamaktadır. Gelişen teknolojiye paralel ve yeni yaşam koşulları gereği piyasa denetimi, ürünlerin uygunluk değerlendirilmesi, biyo ölçüm bilim, kimyasal ölçüm bilim, nano ölçüm bilim, gıda güvenliği, adli bilimler ile ilgili ölçüm bilim alanları ortaya çıkmıştır. Ana teması “Kamu Hizmetlerinde Ölçüm bilim” olan kongremizin bu yeni alanları dikkate alması önem arz etmektedir. Doğru bir kalkınma için kongre sonuçlarının nasıl uygulanacağı, eylem planlarının uygulanması için gerekli mali kaynağın nasıl sağlanacağı, hangi stratejinin takip edileceği, uygulayıcı bakanlıklarla detaylı olarak ele alınması, bir diğer önemli husustur.
Bildiğimiz gibi ülkemiz önemli ekonomik, siyasal, sosyal sorunlar içindedir. Ülkemizin kaynakları küresel güçlerin baskısından bağımsız bir şekilde değerlendirildiğinde, bilimi ve teknolojiyi esas alan, Ar-Ge ve inovasyona ağırlık veren, yerli yatırımcıyı özendiren ve koruyan, özelleştirme saplantısından vazgeçen, devletin ekonomideki yönlendiriciliğini benimseyen, dış girdilere bağımlı olmayan, istihdam odaklı ve planlı bir kalkınmayı öngören politikalar uygulandığında toplum yararına çözümler olanaklı olacaktır. İhtiyacını duyduğumuz demokratikleşme, bu ekonomik ve sosyal boyutlarla iç içe bir şekilde değerlendirilmek durumundadır. Ülkemizin siyasal yaşamına dair gerçeklikler, halkımızın ekonomik, sosyal gereksinimleri, Kürt sorununun gerektirdikleri, Taksim Gezi Parkından başlayıp ülke geneline yayılan halk hareketinin istemleri göstermiştir ki, barış, refah ve gönenç ancak kapsamlı bir demokratikleşme ile olanaklı olabilecektir. Şiddet ve terör ortamının dayanaklarının ortadan kaldırılması, sadaka kültürünün ve gerici ideolojilerin etkinliğinin kırılması, toplumun etnik kökenleri, yaşam biçimleri ve dinsel inançları üzerinden birbirine düşman edilmesinin önüne geçilmesi de ancak böylece olanaklı olacaktır.”
MMO Kocaeli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nedim KARA ise açılışta özetle şöyle konuştu:
“Ölçüm bilim, tüm disiplinlerdeki temel araştırmalar çalışmaları için anahtar olan bir teknolojidir. Metroloji, ölçümün bilimsel yöntemler ile uygulanması yani “ölçüm bilim”, günümüz dünyasının önemli vazgeçilmezlerinden olup, yaşantımızın her alanında son derece önemli bir rol oynamaktadır. Günümüzde, ölçüm bilim çıktılarının kullanımını, üretim, enerji, çevre, sağlık, bilişim, ulaşım alanları başta olmak üzere tüketicinin korunması, ticaret ve politika alanlarına kadar geniş bir yelpazede görebiliriz.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak, Ölçüm bilim konusunda toplumun bilincini artırmak, bilim ve teknoloji alanında daha etkin ve rekabetçi olmak amacıyla Ölçüm bilim Kongrelerini 1995-2008 yılları arasında, ikişer yıl aralıklar ile periyodik olarak yedi kez düzenlemiş ve bu alandaki öncülüğünü pekiştirmiştir. Bu kongrelerde ölçüm bilim konularının derinlemesine tartışılmasına olanak sağlamıştır.
Bu yıl sekizincisini düzenlediğimiz kongremiz açılış konuşmalarıyla birlikte başlamış bulunmaktadır. Sergi açılışımızın ardından “Kamusal Hizmetlerde Ölçümbilim” panelimiz gerçekleşecektir. Kongremizde, panel sonrası, davetli konuşmacılar ile devam edecek, ardından 12 oturumda toplam 47 sunum yapılacaktır. Kongremizin gerçekleşmesi yolunda kaynak yaratan TESTO’ya, kongremizi birlikte gerçekleştirdiğimiz ve fiziksel, teknik olanaklarını bizimle paylaşan TUBİTAK METROLOJİ ENSTİTÜSİ’ne, Sergiye katılan firmalara/kurumlara, Kongre Düzenleme Kurulu adına içtenlikle teşekkür ederim.”
TÜBİTAK Metroloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa ÇETİNTAŞ da katılımcıları selamlayarak bir konuşma yaptı.
Üç gün sürecek olan kongrede, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, kongre amaçları doğrultusunda Ölçüm bilim alanında bilgi ve deneyim sahibi üyelerini, uzmanları ve bilim insanlarımızı, sergi boyutuyla da sektörde hizmet üreten kurum ve kuruluşları bu sürecin bir parçası yapmak, katkı ve katılımlarını sağlamayı ve ölçüm bilim ile ilgili toplumsal farkındalığı artırmayı hedeflemektedir.
Haberin Kaynağı : TMMOB Makina Mühendisleri Odası
26.09.2013