Vatandaşın Parmak Damar İzi Doğrulaması ile Sağlık Hizmeti Almasına Sadece 4 Gün Kaldı
1 Eylül 2013 tarihinde tüm özel hastanelerde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi için gereken cihaz entegrasyonları ve testler 1 Aralık itibariyle tamamlanıyor.
Vatandaşlar bu tarihten itibaren sağlık kuruluşlarında hizmet alırken kimliklerini parmak damar izi yöntemi ile de doğrulayabilecek. Böylelikle sağlık hizmetlerinde sahtecilik tarihe karışacak. Türk teknoloji şirketi Proline Bilişim’in geliştirdiği ve biyometrik kimlik doğrulaması için kullanılacak SGK onaylı cihazlardan biri olan BioPOS cihazı sayesinde vatandaşlar parmak damar izi analizi yöntemiyle kimlik doğrulamalarını kolaylıkla gerçekleştirebilecek ve böylelikle sağlık hizmetlerini daha güvenli, daha adil ve daha hızlı bir şekilde alabilecekler. Vatandaşların kimlik bilgileri BioPOS cihazının dünya standartlarındaki çift katmanlı güvenlik teknolojisi ile korunuyor.
Sağlık sektöründe adil hizmet dağıtımının önündeki en büyük engellerden biri olarak görülen “kimlik sahteciliği” Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi ile son bulacak. 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren tüm özel hastanelerde yürürlüğe giren uygulama sayesinde SGK bünyesinde sağlık hizmeti almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eskisinden çok daha güvenli, hızlı ve doğru hizmet alabilecekler. Sosyal Güvenlik Kurumu denetiminde faaliyet gösteren tüm özel sağlık kuruluşlarının 1 Aralık 2013 tarihine kadar cihaz entegrasyonlarını ve testlerini tamamlamaları gerekiyor. Uygulamada kullanılacak olan SGK onaylı cihazlardan biri olan BioPOS aracılığıyla vatandaşlar, parmak damar izi analizi yöntemiyle kimlik doğrulamalarını gerçekleştirebilecekler.
BioPOS ile parmak damar izi doğrulaması nedir?
BioPOS ile parmak damar izi doğrulaması, her insanda benzersiz bir yapıya sahip olan parmak damarı izinin özel bir algoritma ile şifrelenip, Türk teknoloji şirketi Proline tarafından geliştirilen BioPOS cihazı ile analiz edilmesine dayanıyor. Sistem uygulamaya geçtiğinde vatandaşlar sağlık kuruluşlarına yapacakları ilk müracaatta danışma bankolarında kurulacak olan BioPOS cihazlarına parmak damar izlerini kaydettirerek sisteme dahil olacaklar ve vatandaşların parmak damar izi bilgileri SGK merkezinde bulunan sunucularda kriptolu olarak saklanacak. BioPOS cihazı, sağlık hizmeti almaya gelen vatandaşların parmak damar izleri ile T.C. kimlik numaralarını eşleştirecek ve hizmet almak isteyen vatandaşın kimliği onaylanıyor olacak. Böylelikle haksız hizmet alımının önüne geçilmiş olacak.
Türk mühendislerinin geliştirdiği BioPOS cihazı hem mobil hem güvenli
Parmak damar izi doğrulamasının yapılabilmesini sağlayan BioPOS cihazı modern teknolojileriyle dikkat çekiyor. Dünya standartlarında çift katmanlı güvenlik teknolojisini barındıran cihaz, vatandaşların kimlik bilgilerinin harici bir kaynak tarafından ele geçirilme riskini düşük seviyeye indiriyor. Wi-Fi ve 3G ile mobil kullanımı destekleyen cihaz, fiziksel bir mekana bağlı olmadan da kullanılabiliyor.
Tüm Türkiye’de kurulum, bakım ve servis desteği
Proline’ın 81 ilde 7/24 çalışan hizmet ağı ve servis noktaları sayesinde SGK’ya bağlı tüm özel hastanelerde kullanılabilecek olan BioPOS cihazının kurulum, bakım ve servis desteği hızlı bir şekilde sunulabiliyor. Cihaz; 3 yıl içerisinde tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının cebine girmesi planlanan yeni T.C. Elektronik Kimlik Kartları ile de entegrasyon sağlayabilmek amacıyla tasarlandı. Kolay kullanıma son derece elverişli bir arayüze sahip olan cihaz, teknoloji altyapısı ve güçlü donanım özellikleri ile kayıt ve doğrulama işlemlerini son derece hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor.
Önemli miktarda tasarruf sağlanacak
Biyometrik kimlik doğrulama sistemi sayesinde sahtecilik ve usulsüzlüğün önüne geçilebileceği için sağlık hizmetleri daha güvenli, daha etkin ve daha kaliteli bir şekilde vatandaşlara sunulacak. Böylelikle kayıp ve kaçaklar en aza indirilebilecek ve kamu harcamalarında önemli oranda tasarruf gerçekleştirilecek. Sağlık hizmetlerinde yapılacak bu tasarruf, kaynakların da farklı alanlara yönlendirilebilmesini sağlayacak.
Proline Bilişim hakkında:
Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika bünyesinde faaliyet gösteren, Ar-Ge çalışmalarıyla kendi ürünlerini geliştiren teknoloji şirketi Proline Bilişim; sistem entegratörü kimliğinin yanında, kendi geliştirdiği ve kent güvenlik sistemlerinde kullanılan akıllı yazılımlar, coğrafi bilgi sistemleri, biyometrik özelliklerin (parmak izi, damar izi, avuç izi vb) çeşitli amaçlarla kullanılmasını sağlayan ürünü HRZM ile müşterilerine hizmet vermektedir. Proline ayrıca T.C. elektronik pasaportunu (e-Pasaport) hayata geçiren ve Bolu’da gerçekleştirilen elektronik kimlik projesinde yer alan teknoloji şirketidir. Şirket, sosyal medyada veri toplama, anlamlandırma ve yorumlamada sadece tek bir platformdan entegre çözümler sunan ürünü Meaminds ile Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerinde anlamlandırma yapan tek üretici konumundadır. Şirketin İstanbul genel merkezi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescil edilmiştir. Proline ayrıca Türkiye’de ilk defa 19 Kasım 2012’de Marriott Hotel Asia’da yapılan İstanbul Biyometri Zirvesi’nin ve 29-30 Mayıs 2013’de gerçekleştirilen İstanbul Biyometri Konferansı’nın da düzenleyicisidir. Bilgi için: www.pro-line.com.tr ve www.biometricsistanbul.com
Haberin Kaynağı : Marjinal Porter Novelli
27.11.2013