Vatandaş Devlet ile Ortak Akılda, “Akıllı Devlet” ile Buluşuyor
Vatandaş Devlet ile Ortak Akılda, “Akıllı Devlet” ile Buluşuyor.
Türk teknoloji şirketi Proline Akıllı Devlet çözümleri ile Devlet-Vatandaş ilişkisine yepyeni bir boyut kazandırıyor. Sürekli inovasyona inanan Türk teknoloji şirketi Proline, stratejik Ar-Ge yapılanmasını “Akıllı Devlet”, “Akıllı Şehir” ve “Güvenli Şehir” konseptleri ile paralel olarak yürütüyor. Şirket; sistem entegrasyon, e-kimlik ve biyometrik çözümler, kent güvenlik sistemleri, coğrafi bilgi sistemleri, büyük veri ve sosyal medya analizlerine yönelik ürün ve çözümlerini bu vizyon altında topluyor.
Proline Bilişim İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit şirketin “Akıllı Devlet” vizyonu ile tasarladığı ürün ve çözümlerin çıkış noktası hakkında şunları söylüyor: “Bugün dünya; devletlerin tek taraflı ve sınırlı paylaşımlar yaptığı bir ortamdan, vatandaşların istedikleri bilgilere, istedikleri zaman, istedikleri kanaldan ulaşabildikleri bir yapıya doğru değişiklik gösteriyor. ‘Akıllı Devlet’ olarak ifade ettiğimiz bu platform çerçevesinde ise artık sadece devletlerin vatandaşları ile ilişki kurduğu bir ortamın varlığından değil, karşılıklı iletişimin kurulduğu ve oluşan verilerin analiz edilip işlenerek vatandaşlara daha iyi hizmet götürebilmenin yollarının arandığı entegre bir yapıdan söz edebiliyoruz. Veri ve bilgilere ulaşılamayan veya güçlükle ulaşılan bir ortamdan, vatandaşın ihtiyacı olabilecek nitelikteki bilgilerin kişiselleştirilmiş biçimde vatandaşlara ulaştırıldığı interaktif bir platformu ifade ediyor ‘Akıllı Devlet’ kavramı. ‘Akıllı Devlet’i mevcut verilerden öngörülerde bulunabilen, bu öngörülere göre çözüm üretebilen, böylelikle vatandaşlarını daha iyi anlayabilen, sonuç olarak vatandaşlarına daha etkin ve verimli hizmet götürebilen devlet olarak ifade ediyoruz. ‘Akıllı Devlet’ kavramında sadece hizmet maliyetlerinin ve işlem sürelerinin düşürülmesinin değil, aynı zamanda vatandaşların devlet kurumlarına olan güvenlerinin ve devlet otoritesine olan inancın artırılması da önemli bir yer tutuyor.”
Parmak damar izi doğrulaması ile sağlık hizmetleri verimli dağıtılıyor
Proline’ın “SGK Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi” kapsamında geliştirdiği BioPOS ile parmak damar izi doğrulaması, her insanda benzersiz bir yapıya sahip olan parmak damarı izinin özel bir algoritma ile şifrelenip, BioPOS cihazı ile analiz edilmesine dayanıyor. BioPOS üzerinden alınan parmak damar izleri T.C. kimlik numaraları ile eşleştiriliyor ve hizmet almak isteyen vatandaşların kimliğini doğruluyor. Bu sayede sağlık sektöründe haksız hizmet alımının önüne geçilmesi mümkün oluyor.
Suçu önleyen akıllı çözümler
Trafikten asayişe kadar şehir güvenliğinin tüm alanlarında akıllı çözümleriyle hizmet veren Proline, Türkiye’nin akıllı yazılımlarla entegre edilmiş pek çok şehir güvenlik projesinde de yer almıştı. Güvenlik kameraları, akıllı sensörler, akıllı yazılımlar, biyometrik çözümler ve sistemler ile şüpheli davranış tespiti, trafik kazalarının önlenmesi, suç teşebbüsü tespiti, güvenlik ihlalleri ve hatalı uygulama tespitleri gibi kent güvenliğini tehlikeye sokan pek çok unsurun kayda alınmasına katkı sağlıyor.
Türkiye’nin altyapısı karış karış mercek altında
Proline tüm dünyada yaygınlığı artan coğrafi bilgi sistemleri alanında 17. Yüzyıl Osmanlı bilgini Kâtip Çelebi’nin hatırasına yönelik olarak KTP adını verdiği çözümünü sunuyor. KTP; mekânsal verilerin tek bir portal üzerinden görüntülenebilmesine, paylaşılabilmesine, sorgulanabilmesine ve analizler yapılabilmesine olanak sağlayarak coğrafi bilgi sistemlerine dair temel bilgisi bulunan herhangi bir sistem kullanıcısının mekânsal analiz çalışmalarına destek sağlıyor. Kolay bir kullanım deneyimi sunan KTP çözümünü kullananlar, kurum içinde ve dışında web üzerinden erişim, harita tabanlı bilgileri tek bir portalde görüntüleme ve toplama, dünya genelinde belirlenmiş harita standartlarına uyan herhangi bir harita servisini altlık olarak kullanarak herhangi bir veri üretmeden farklı kaynaklardan gelen coğrafi veriyi kullanarak analiz yapabilme gibi pek çok avantaja sahip oluyor. KTP bu yönleriyle güncel bilgiye anında erişim sunuyor, otomatik analizlerle planlama maliyetlerini azaltıyor ve iş gücü kaybını önlüyor.
“Bugün git yarın gel” bitti
Merkezi ve yerel yönetimlerin vatandaşlarla sosyal medya üzerinden etkileşime geçmeleri trendi hızla yayılıyor. Türk teknoloji şirketi Proline tarafından geliştirilen ve sosyal medyada yapılan yorumları anlamlandırarak, kurum ve markaların itibar yönetimine katkı sağlayan Online Müşteri İlişkileri Yönetim Platformu MeaMinds, merkezi ve yerel yönetimlerin de sosyal medyadaki takipçilerini daha iyi anlayabilmelerine yardımcı oluyor. MeaMinds platformu, Twitter ve Facebook gibi Türk kullanıcıların yorum yapmak için en çok tercih ettiği sosyal medya mecralarında kurumlar hakkındaki içerikleri “olumlu”, “olumsuz” ya da “nötr” olarak anlamlandırabiliyor. Böylelikle vatandaş ile devlet daha şeffaf ve verimli bir ortamda diyaloğa girebiliyor.
Proline Hakkında:
Proline Bilişim, Ortadoğu-Kuzey Afrika (MENA) Odaklı, Ar-Ge ve Entegrasyon Kabiliyetine Sahip Türk Teknoloji Şirketidir. Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Kuzey Afrika bünyesinde faaliyet gösteren, Ar-Ge çalışmalarıyla kendi ürünlerini geliştiren teknoloji şirketi Proline Bilişim; sistem entegratörü kimliğinin yanında, kendi geliştirdiği kent güvenlik sistemlerinde kullanılan akıllı yazılımlar, coğrafi bilgi sistemleri, sosyal medya analizi ve biyometrik özelliklerin (parmak izi, damar izi, avuç izi vb.) çeşitli amaçlarla kullanılmasını sağlayan ürün ailesi ile müşterilerine hizmet vermektedir. Proline ayrıca T.C. elektronik pasaport projesini (e-Pasaport) hayata geçiren ve Bolu’da gerçekleştirilen yeni nesil elektronik kimlik kartı pilot projesinde yer alan teknoloji şirketidir. Proline, sosyal medya ve online mecra takibini tek platformdan sunan, bununla birlikte duygu analizini “otomatik” yapan ürünü MeaMinds ile önemli bir çözüm sağlayıcı konumundadır. 2012 yılında Kal-Der’ e üye olarak “Toplam Kalite Yolculuğu”na başlayan Proline’ın; bilgiyi paylaşan, yetkinliklerini sürekli geliştiren, ağırlıklı olarak mühendis ve kendi alanlarında uzman ekiplerden kurulu yaklaşık 150 çalışanı bulunmaktadır. Proline; İstanbul Genel Merkez ve Ankara Bölge Müdürlüğü ile Türkiye’de, Proline Katar ofisi vasıtasıyla da Türkiye’nin yer aldığı bölgede faaliyet göstermektedir. Şirketin İstanbul Genel Merkezi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescil edilmiştir. Proline ayrıca Türkiye’de ilk defa 19 Kasım 2012’de yapılan İstanbul Biyometri Zirvesi’nin ve 29-30 Mayıs 2013’de gerçekleştirilen İstanbul Biyometri Konferansı’nın da düzenleyicisidir.
Haberin Kaynağı : Marjinal Porter Novelli
12.06.2014