Valfsan, Yakın Gelecekte Yurtdışında da Üretim Tesisi Kurmayı Hedefliyor
Tuzla Deri Serbest Bölgesi’nde 17.500 metrekare kapalı alanda, 395 çalışanı ile üretim yapan Valfsan, %94 ile çok yüksek bir oranda ihracat gerçekleştiriyor.
Valfsan’ın ikinci kuşak yöneticilerinden Satış ve Pazarlama Müdürü olarak görev yapan Tunç Yeloğlu, orta vade planları arasında yurtdışında da bir üretim tesisi kurma hedefleri olduğunu belirtti ve firmaları hakkında sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Tunç Yeloğlu: 1980 doğumluyum, İngiltere’de Westminster Üniversitesi’nde işletme pazarlama okudum. İkinci kuşak olarak 2007 yılından beri Valfsan’da çalışıyorum. Valfsan’dan önce Schott Orim firmasında 3,5 yıl kadar Süreç Geliştirme ve Satış Pazarlama bölümlerinde çalıştım. Valfsan’da ise Satış ve Pazarlama Müdürü olarak görev yapıyorum fakat 2. Kuşak yönetici olmam sebebiyle doğal olarak satış pazarlama dışındaki konularla da ilgileniyorum. 4 yıldır BEYSAD yönetim kurulu üyesiyim, BEYSAD’da bir dönem İhracat Komitesi Başkanlığı, şuan ise İnsan Kaynaklı Komitesi Başkanlığını yapıyorum. 6 yıldır evliyim ve bir kız babasıyım.
SUBCONTURKEY: Valfsan hakkında bilgiler verir misiniz?
Tunç Yeloğlu: Valfsan, 1983 yılında Doğu Sanayi Sitesinde kuruldu. 2 ortaklı olarak kurulup, halen 2 ortaklı devam etmektedir. Ortakların biri otomotiv diğeri de beyaz eşya sektörlerinde profesyönel tecrübesi olan insanlar. Türkiye’de bu konudaki yan sanayi eksiklerini bildikleri için buna yönelik iş yapmayı hedefleyerek Valfsan’ı kurdular. Valfsan 1993 yılına kadar sadece iç pazara yönelik, ağırlıklı olarak Arçelik, Profilo, Maysan ve Beldesan firmalarına soğutma kompresörü ve otomobil amortisörü parçaları üretti. Ülkemizdeki ekonomik belirsizlikler, pazarın sınırlı olması ve büyüme imkanlarının düşük olması sebebiyle 90’lı yılların başında ihracata yönelmeye karar verildi ve ilk ihracata Tunus ile başlandı. Tunus’tan sonra İran, Güney Afrika gibi ülkelerle ihracat konusunda tecrübe kazanılıp, 1993 yılından itibaren ihracata ağırlık vermeye başlanmış. 36 sene önce yaklaşık 200 metrekarelik mütevazi bir atölyede 2 ortak ve 2 operatör ile başlayan hikayemiz, bugün Tuzla Serbest Bölge’de 17.500 metrekare kapalı alanda 60 beyaz yaka, 335 mavi yaka olmak üzere toplam 395 çalışanımız ile pres, talaşlı imalat, montaj, ısıl işlem, ve kalıp imalatı ile devam etmektedir.
SUBCONTURKEY: Valfsan hangi sektörler için neler üretiyor?
Tunç Yeloğlu: Bizim üretimimizin %65’i otomotiv sanayi, %35’i de soğutma sanayi içindir. Toplam ciromuzun %3’ü beyaz eşya sektöründen sağlanmaktadır. İlk yıllarımızda Beyaz Eşya sektörü yaklaşık ciromuzun %50’si iken, daha katma değerli ürünler üretme potansiyeli sebebiyle ticari soğutma kompresörleri sektörüne odaklandık. Otomotiv sektörüne ise amortisör parçaları ve ticari araçların fren sistemi komponentlerini üretiyoruz.
Bugün 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. En büyük pazarlarımız Almanya, sonra Amerika, ardından Polonya ve Çek Cumhuriyeti, fakat Avustralya’dan Arjantin’e, tüm kıtalarda ve bütün dünyaya ürün satıyoruz. Ürünümüz çok niş bir ürün olduğu için dünyada da rekabetimiz çok az. Firma olarak büyük şanslarımızdan biri de budur.
Valfsan, 2018 Yılında 24 Milyon Euro Ciro Yaptı
SUBCONTURKEY: 2018 yılı Valfsan için nasıl geçti? 2019 yılının ilk beş ayını değerlendirir misiniz?
Tunç Yeloğlu: 2018 yılı, 2017 yılıyla aynı geçti; hedeflediğimiz büyümeyi yakalayamadık ama küçülme de söz konusu olmadı. Geçen yıldan beri Avrupa ve Amerika’da bir durgunluk görüyoruz. 2018 yılında yaklaşık 24 milyon Euro ciromuz vardı, bunun %94’ü ihracat, %6’sını iç pazardan sağladık. Yüksek oranda ihracat yapıyor olmamız da bir başka avantajımız. 2019 yılının ilk 5 ayı da yine geçen yılın aynı dönemine göre stabil ilerledi, bu yılı da geçen yıl ile benzer sonuçlar ile kapatmayı bekliyoruz. Üzerinde çalıştığımız uzun süreli birçok yeni projemiz var fakat test sürelerinin uzun sürmesi nedeniyle bu projelerin seri üretime girme süreci uzuyor. Bu yılın sonuna doğru beklediğimiz yeni projelerin de devreye girmesiyle 2020 yılında iyi bir büyüme sağlayacağımızı öngörüyoruz.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin çok az bir kısmını beyaz eşya sektörünüze yapmanıza rağmen BEYSAD’ta aktif rol alıyorsunuz. Bu konuya değinmek ister misiniz?
Tunç Yeloğlu: Beyaz eşya sektörü ciromuzun az bir kısmını oluştursa da BEYSAD’ta aktif rol almamızın nedeni BEYSAD’ın diğer derneklere göre çok farklı bir dernek olmasıdır. BEYSAD, gerçekten çalışan, aktif, sektör ve üyelerin sorunlarıyla ilgilenen, Türkiye’nin ve sektörün geleceği için çalışan bir dernek. Direkt bir ticari beklentimiz olmadan BEYSAD’tan yine de çok şey alabildiğimizi düşünüyoruz. BEYSAD’ın ihracat, insan kaynakları, Endüstri 4.0 gibi konularda çalışmaları, arama konferansında çıkan bilgiler bize de olumlu yansıyor.
Valfsan, 2018 Yılını Yatırım ve İyileştirmelerle Geçirdi
SUBCONTURKEY: Endüstri 4.0’a yönelik yeni yatırımlarınız var mı?
Tunç Yeloğlu: 2018 yılının biraz durağan geçmesi sebebiyle daha çok ekibimiz ve üretimimizle ilgili yatırım ve iyileştirmelerle geçirdik. Kurumsallaşma adımlarımız açısından ekibimizde bazı değişiklikler yaptık, ekiplerimizi güçlendirdik ve aynı zamanda da üretime otomasyon açısından ciddi yatırımlar yaptık. Geçen sene 2 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaptık, bu yatırımlar üretim kapasitesini artırmaya yönelik değil daha çok üretimi iyileştirme, hatasızlaştırma, dijitalleştirme ve kaliteyi artırmaya yönelik yatırımlardı. Endüstri 4.0’a ve otomasyona yatkın bir ekibe sahibiz. Üretimi dijitalleştirirken ve otomasyona yönelik yatırımlar yaparken esnekliğimizi ve hızlı reaksiyon gücümüzü kaybetmemek adına çalışıyoruz. Endüstri 4.0 bağlamında üretim ve dijitalleşme yatırımlarımız bu yıl da devam edecek.
Bakanlık Onaylı Ar-Ge Merkezi Kuracağız
SUBCONTURKEY: Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Tunç Yeloğlu: Resmi olarak bir Ar-Ge merkezimiz yok ama sürekli tasarım ve Ar-Ge çalışmaları yapan bir firmayız. Hem ürünlerimizi geliştirmek için yaptığımız çalışmalar hem de müşterilerimiz ile beraber yaptığımız tasarım çalışmaları (co-design) var. Müşterilerimizle maliyet düşürme, ürün ömrü uzatma, alternatif üretim teknikleri gibi konularda beraber çalışmalar yapıyoruz. Her geçen gün müşterilerimizin bizden beklentileri artıyor, biz de buna paralel olarak ekibimizi ve becerilerimizi geliştiriyor ve güçlendiriyoruz. Bir çok projede 3 boyutlu yazıcımızda prototip çalışmaları yapıyor, böylece yüksek kalıp yatırımları gereksiniminden önce 3 boyutlu prototipler üzerinde müşterilerimizle beraber çalışmalar yapıp belli bir noktaya geldikten sonra kalıp yatırımlarını yapıyoruz. Böylelikle hem zaman kazanıyor hem de maliyet düşürüp kazanç sağlamış oluyoruz. BEYSAD’ın Özyeğin Üniversitesi ile birlikte kuracağı Endüstri 4.0 Mükemmeliyet Merkezi’nin çalışmaları içerisinde bulunmak için bir niyet mektubu imzaladık. Bu merkezin sektöre büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. Firma olarak bizim de yakın zamanda bakanlık onaylı bir Ar-Ge veya Tasarım Merkezi kurma hedefimiz var.
SUBCONTURKEY: Yeni ürün çalışmalarınız var mı?
Tunç Yeloğlu: Valfsan çok dinamik bir firma, yeni ürün çalışmalarımız sürekli oluyor. Ürettiğimiz ürünler Türkiye’de üretilen ürünler değil, Avrupa’da dahi rakibimiz olan 2-3 firma var. Bir çok proses ve montaj kabiliyetimiz sebebiyle müşterilerimize bitmiş ürün sunabiliyoruz. Bu bağlamda yeni ürün çalışmalarımız da daha çok katma değeri artırmak üzerine oluyor. Buna paralel olarak bizim de yan sanayimiz oluşmaya başladı ve tedarikçi yönetimimizi geliştirmeye de odaklanıyoruz. Aynı zamanda son yıllarda daha fazla yeni müşteri ile çalışmaya başladık. Hedefimiz odağımızı kaybetmeden farklı ürünleri bir araya getirip kendi kabiliyetlerimizi de ekleyerek montajlı ve katma değerli ürünler üretiyor olmak.
Türkiye Harici 6 Lokasyonda Depomuz Var
SUBCONTURKEY: Yeni yatırımlarınız olacak mı?
Tunç Yeloğlu: Yatırımlarımız sürekli devam ediyor. İlk yapacağımız yatırımlar arasında yeni montaj hattı yatırımımız var. Mevcut montaj hattımız yerine otomasyon ve Endüstri 4.0’a yönelik bir montaj hattı projelendiriyoruz. Devamında robotik yatırımlarımız da olacak. Bunların dışında orta vadede yurt dışında bir üretim lokasyonu fikrimiz var fakat tam olarak bölgeye karar vermiş değiliz. Amerika’daki ve Meksika’daki müşterilerimizden ve Batı Avrupa’daki müşterilerimizden onlara daha yakın üretim yapmamız için talepler geldi, bunları değerlendiriyoruz. Ayrıca müşteriler her zaman bir B planınız olsun istiyorlar. Bizim şu anda Türkiye dışında 6 lokasyonda depolarımız var, müşterilerimize yakın lokasyonlarda stok tutuyor ve günlük sevkiyatlar yapıyoruz. Bunu bir adım ileriye götürüp yurt dışında bir üretim lokasyonu kurmak Valfsan’ı gerçek anlamda global bir oyuncu haline getirecektir.
SUBCONTURKEY: Firma içinde bir “Arama Konferansı” gerçekleştirdiniz. Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?
Tunç Yeloğlu: BEYSAD’ta şimdiye kadar yapılan arama konferanslarının tümüne katıldık ve çalışmaları gerçekten çok yararlı bulduğumuz için benzeri bir çalışmayı Valfsan’da yapmak istedik. BEYSAD’ın arama konferanslarında moderatörlük yapan Kerim Han Milar Bey ile bu konuda bir görüşme yaptım. BEYSAD yönetim kurulunda beraber görev aldığımız Hasan Bayraktar Bey de kendi firmalarında arama konferansı düzenledikleri ve çok memnun kaldıklarını söyleyince biz de buna benzer bir çalışma yapmaya karar verdik. Ortak akıl ile kısa-orta ve uzun dönemli strateji arayışını hedeflediğimiz şirket içi bir arama konferansı düzenledik. Aynı arama konferansında ikinci konu başlığımız da değerler çalışması oldu. Çalışanlarımızın değerleri ve firmamızın değerlerinin nasıl örtüştüğü ve nasıl değişmesi gerektiği konusunda çalışmalar yaptık. Hem arama konferansının çıktıları hem de ekibimizin bir araya gelip iş ortamı dışında belli konular üzerinde beraber çalışması gelecek planlamamız ve firma kültürümüz açısında çok yararlı oldu diye düşünüyorum ve tüm firmalara tavsiye ederim. İlk arama konferansımız sadece bölüm yöneticilerimiz ve üst yönetim katılımı ile yapıldı fakat 2019 yılının sonunda daha geniş katılımlı bir arama konferansını tekrar etmeyi ve benzeri çalışmalarımızı sürdürmeyi planlıyoruz.