Valeo; Otomotiv Yedek Parça Üretiminde 90 Yıllık Deneyim
Valeo, dünyadaki tüm araç üreticilerinin partneri olan bir otomotiv tedarikçisi. Bir teknoloji firması olarak, CO2 emisyonlarının azaltılmasına ve sezgisel sürüşün geliştirilmesine katkıda bulunan yenilikçi ürünler ve sistemler sunuyor. Grup 2013’te, 12.1 Milyar Euro ciro elde etti ve orijinal ekipman satışlarından gelen gelirinin yüzde 10’undan fazlasını araştırma ve geliştirmeye
Türkiye'de Valeo
Valeo olarak Türkiye'deki varlığımız ilk kez 1989 yılında Bursa'da Transtürk Fren-Debriyaj ortaklığı ile başladı. Bugün ise, Valeo Otomotiv Sistemleri A.Ş.’nin Bursa’da; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Haziran 2011 tarihi itibariyle onaylanmış olan 1 Ar-Ge Merkezi ve debriyaj, volan, hidrolik transmisyon, alternatör, klima, radyatör-fan ve silecek sistemleri üretimi bulunan 4 fabrikamız var. İstanbul’da bulunan Valeo Servis ile de Türkiye ve Orta Doğu orijinal ve bağımsız yedek parça pazarlarına binek araçlar için 14 ürün grubunda ve ağır vasıta için 8 ürün grubunda yüksek kaliteli hizmet sunuyoruz. Valeo, Türkiye’deki yenileme pazarında da güvenilir bir isim. Garaj operatörleri tarafından iyi bilinen bir marka olmamızın yanı sıra Türkiye’den Mısır’a ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar uzanan müşterilerimize dağıtım platformu ile hizmet veriyoruz. Valeo olarak yenileme pazarındaki stratejimiz; ürün grubu, dağıtım kanalı ve coğrafi / ülke başlıkları altında üç ana unsuru içeren çoklu-uzmanlık üzerine odaklanıyor. Çok ürünlü bir uzman olarak özel ihtiyaçlara göre uyarlanmış ve sınıflandırılmış bir servis ağı geliştirdik.
Geniş hizmet ağımız ile dünya genelinde profesyoneller ve son kullanıcılar için memnuniyeti en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz. Valeo Türkiye olarak, 2008 yılında 441 olan çalışan sayımızı 1.144’e çıkardık.. Bu da Valeo’nun Türkiye’deki hızlı gelişimini kanıtlıyor.
Valeo 3 yıldır En İyi İşveren
Valeo olarak, İnsan Kaynakları yönetiminde globalde benimsediğimiz “önce insan” değeri ile art arda üçüncü defa “En İyi İşveren” [Top Employer] sertifikasının sahibi olduk. Böylece “insan faktörü, Valeo’nun kalbindedir” politikamızın başarısını uluslararası alanda taçlandırdık. Hollanda merkezli uluslararası bağımsız araştırma şirketi Top Employers (eski adı ile CRF) Enstitüsü her yıl; dünya çapında yenilikçi, çalışanlarına mükemmel koşulları sağlayan, yetenekleri keşfeden ve gelişimini destekleyen tüm seçkin firmaları ödüllendiriyor. Bu çerçevede Valeo olarak, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında aldığımız “En İyi İşveren” sertifikası ile insan kaynakları yönetiminde en yüksek standartları sağlayan şirketler arasında yerimizi aldık.
Kurum içi çeşitliliğin sağlanması, eşit cinsiyet dağılımı, iş hayatındaki motivasyonun ve daha iyi bir iş-yaşam dengesinin oluşturulmasını destekleyen değerlerimiz ile Türkiye’de üst üste 3. defa bu sertifikayı almaya hak kazanan ilk şirket ünvanına sahip olduk.
Burak Akın: İnovasyon Önceliğimiz
Valeo olarak Ar-Ge programlarımız ile özellikle motorlu araçların CO2 emisyonlarını azaltmak; sürüş kolaylığını ve keyfini artırmak için yenilikçi teknolojilerin tasarımına odaklanıyoruz. İnovasyona odaklı stratejimiz ile her yıl orijinal ekipman satışlarından gelen gelirin yüzde 10'undan fazlasını araştırma ve geliştirmeye yatırıyoruz. Bu doğrultuda Valeo Türkiye, artık sadece üretim üssü olarak değil, aynı zamanda inovasyonların, yeni buluşların da çıktığı bir firma olarak faaliyetini gerçekleştiriyor. Valeo Grup olarak, 2013’te elde ettiğimiz 12.1 Milyar Euro ciro ve orijinal ekipman satışlarından gelen gelirin yüzde10’undan fazlasını Araştırma ve Geliştirmeye yatırdık. Valeo, dünyadaki toplam 16 araştırma ve 35 geliştirme merkezindeki 9.400 Ar-Ge çalışanı ile dünyanın lider patent başvuru sahipleri arasında. 2013 yılında 786 yeni patent aldık ve her yıl aldığımız siparişlerin yüzde 30’undan fazlasını inovatif ürün ve teknolojilerden elde ediyoruz.
Valeo Grup, önümüzdeki 3 yıl içerisinde yılda 1.000 mühendis ve teknisyen işe almayı planlıyor. 2012 ve 2013 yıllarında üst üste iki kez Thomson Reuters Top 100 Global Innovators sıralamasında yer alarak, dünyadaki en yenilikçi 100 şirketi arasına girdik. Bu da Valeo’nun Ar-Ge ve inovasyona verdiği önemi ve bağlılığını yansıtıyor.
Valeo gençlerin önünü açıyor
Valeo’nun Ar-Ge stratejisinin temel ilkeleri, yeni teknolojiler yaratmak ve geleceğin araçlarını tasarlamaktır. Yarının otomobilleri, insanı rahatsız edecek kadar çok sayıda sorun ile başa çıkmak zorunda kalacak. Yenilikçilik konusunda öncü bir şirket olarak araştırmalarımızı, daha güvenli, çevre dostu ve daha yüksek enerji verimliliğine sahip mobilite sağlamak için teknolojiler geliştirmeye adadık. Yenilikçilik, Valeo’nun stratejisinin temelini oluşturuyor ve aldığımız toplam siparişlerin üçte biri inovatif, yani yenilikçi ürün ve teknolojilerinden geliyor. Geleceğin teknolojisini hedef alarak ve bu doğrultuda öğrencilere yol göstermek adına 2013 Eylül ayında “Valeo İnovasyon Yarışması”nı düzenledik.
Yarışmanın hedefi; dünyanın dört bir yanından mühendislik öğrencilerine geleceğin arabalarını tasarlamaları için fırsat sağlamaktı. Yarışma kapsamında; 2030’un arabalarını daha akıllı ve kolay kullanılabilir hale getirecek ekipmanları bugünden tasarlayan projeler değerlendirildi; Birincilik ödülü 100.000 Euro olanyarışmaya; Türkiye’den 13 üniversite ve 21 ekip katıldı. Nisan ayında yapılan ön eleme sonucu seçilen 20 proje, prototip çalışması için 5.000 Euro ile finanse edildi. Ekim ayında ise ilk 3’e kalan ekipler, Valeo CEO’su Jacques Aschenbroich başkanlığındaki, Valeo Grup’un üst düzey yöneticilerinin yanı sıra, bilim ve tasarım dünyasının önemli isimlerinin de içinde bulunduğu jüriye projelerini sunacak. Jüri değerlendirmesi sonucunda birinci olan ekibe 2014 Paris Motor Show’da 100.000 Euro ödül verilecek.
Bu yarışmanın ikincisini de önümüzdeki sonbaharda düzenleyeceğiz. Büyük ödül yine 100.000 Euro olacak. İkinci VIC yarışmasını Ekim ayındaki Paris Motorshow’da duyuracağız ve detayları ilerleyen zamanda üniversiteler ile paylaşacağız.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
22.10.2014