Uzaktan Robotik Eğitim İçin Büyük Katkı
Sanal Robotik Laboratuvar Teknolojileri
Uzaktan Robotik Eğitim İçin Büyük Katkı
Sanal Robotik Laboratuvar Teknolojileri
Sanal laboratuvarlar, kişinin bilgisayarından erişebileceği uygulama veya internet tarayıcısı vasıtasıyla yazılım ve simulasyon ortamına erişilebilen, deneyler yapılabilen yazılımlar geliştirilebilen ortamlardır. Bu ortamların çıkışı, çeşitli üniversitelerin katkılarıyla, uzaktan eğitim verilebilmesi için kurulmuştur. Örneğin MIT’nin 1999 yılında kurmuş olduğu iLabs, çevrimiçi laboratuvarlar üzerinden verilen eğitimler sırasında, öğrencilerin gerçekleştirdiği deneylerin yelpazesini büyük ölçüde genişleterek bilim ve mühendislik eğitimini zenginleştirebilme amacıyla oluşturulmuş bir sanal bilim laboratuvarıdır [http://icampus.mit.edu/projects/ilabs/]. Bu laboratuvar aynı zamanda yapılan deneylerin uluslararası paylaşıma açık olmasını da hedef edinmiştir. Bu noktada uzaktan sanal laboratuvarların, bilginin yaygınlaştırılması açısından da önemini görmekteyiz.
COVID-19 pandemisi, bu tarz eğitim araçlarının kullanımını büyük bir hızla yaygınlaştırmıştır. Pandemi öncesi sadece belli büyük kurum ve kuruluşların desteklediği bu sistemler, pandemi ile birlikte uzaktan eğitimin yaygınlaşması sonucunda önemi artan eğitim araçlarından biri haline gelmiştir. Ayrıca pandemi, çeşitli alanlarda kullanılabilen laboratuvarlara ve teknik altyapılara erişimi de kısıtladığından, uzaktan sanal laboratuvarların kullanımı çok daha elzem bir hale gelmiştir.
Sanal robotik laboratuvarları, teknik donanım yetersizliği yaşayan ya da ideal laboratuvar ortamı sıkıntısı yaşayan eğitim kurumları ya da endüstriyel firmaların öğrenci/personel yetiştirmesi açısından büyük bir fırsat oluşturmuştur. Gelişen teknolojinin bize sağladığı bu uzaktan erişimli eğitim aracı, yüksek güç gerektiren donanımlar olmaksızın eş zamanlı olarak herkese robotik eğitimi ulaştırmak ve bu tarz teknik eğitimlerin yaygınlaştırılmasına ön ayak olmak açısından kıymetlidir.
Uzaktan sanal laboratuvarların oluşturduğu bu pazarın hedeflediği üç grup olduğu görülmektedir:
-Enstitüler ve bu enstitüler içerisinde eğitim gören öğrenciler,
-Elektronik ve yazılım alanında çalışan personeller,
-Hobi amaçlı öğrenmek isteyenler.
Bu pazardaki talep, uzaktan eğitimin yaygınlaşması ile artmaya devam etmektedir. Ayrıca internet kullanımının yaygınlaşması da bu pazarın büyümesinde etkilidir. Uplat gibi robotik eğitim platformlarının bir diğer avatajı, küresel robotik endüstrisinin giderek popülerleşmesi ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, robotik ve yapay zeka eğitimlerini müfredatlarında önemli bir konuma getirmeye başlamış olmalarıyla gelen robotik eğitim trendidir. Bu trendin etkisi Uplat’ın kullanımını ve yaygınlaşmasını ilerleyen yıllarda ciddi oranda arttırabilir.
UPLAT: Sanal Robotik Laboratuvarı
UPLAT Sanal Robotik Laboratuvarı, (www.theuplat.com) arka planda çalışan son teknoloji alt sistemler ile kullanıcılara eğitim ve araştırma konularında online bir platform sağlamaktadır.
Robotik üzerine çalışma yapmak veya robotik öğrenmek isteyen kişiler UPLAT ile Linux ve Robot işletim sistemi (Robot Operating System: ROS) gibi karmaşık sistemlerin kurulumu ile uğraşmadan, hızlı bir şekilde web üzerinden Robot işletim sistemi ve başlangıç seviyesinden üst seviyeye uzanan eğitim setlerine ulaşabilmektedir.
UPLAT’ın içerisinde robotik laboratuvarının yanı sıra, her biri İnovasyon Mühendislik Ltd.Şti. firmamız tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmekte olan mobil robotların simulasyon modelleri, bu robotların özelliklerine ve uzmanlıklarına yönelik hazırlanmış robotik eğitim paketleri ve kullanıcıların bu sistemlere kendilerinin de yazılım geliştirmelerine olanak tanıyan bir kodlama arayüzü bulunmaktadır.
UPLAT’ın Avantajları
YÜKLEME GEREKTİRMEZ
UPLAT, kullanıcıların en çok zorlandığı UBUNTU veya ROS kurulumu gerektirmeden, web arayüzü üzerinden kullanıma imkan sağlayan bir sistemdir. Robotik sistemlerin ihtiyaç duyabileceği donanım ihtiyacını da ortadan kaldırır. Her bilgisayardan kolaylıkla erişilerek ve kullanılabilir.
ROS PLATFORMUNU KULLANIR
UPLAT, açık kaynaklı bir robotik işletim sistemi olan ROS platformunu kullanır. Bu platform, açık kaynaklı olması ve kullanım kolaylığı ile robotik yazılım ve uygulama geliştirilmesi için büyük bir imkan sağlar.
AÇIK KAYNAĞI DESTEKLER
UPLAT, açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Sistem üzerinde herhangi bir açık kaynak kodlu ROS yazılımı kolaylıkla indirilip kullanılabilir.
PYTHON UYUMLUDUR
UPLAT, dünyada önemi giderek artan PYTHON yazılım dilini destekler. Kullanıcılar Python 3 kodlama dilinde, robotik yazılımlarını geliştirebilir, robotik eğitimlerde bu kodla geliştirilmiş algoritmaları kullanabilirler.
KULLANIMI KOLAYDIR
UPLAT, hem arayüz tasarımı hem de içerisinde bulunan bilgilendirici ve eğitici içerikleriyle, kullanımı oldukça kolay bir laboratuvar imkanı yaratmıştır. Kullanım kılavuzları, robotik eğitim paketleri ve anlaşılır bir web içeriğine sahiptir.
UPLAT: Sanal Robotik Laboratuvarı’nın sağladığı imkanlar ve daha fazlası için www.theuplat.com platformumuzu ziyaret edebilirsiniz.
Alim Kerem Erdoğmuş
İnovasyon Mühendislik Ltd.Şti.
Ar-Ge Mühendisi