Üretim Sahalarında İzlenebilirlik Oluşturmak
trexDCAS olarak firmalara ekstra makine yatırımı yapmadan mevcut olan makinelerle daha fazla üretim yapabilme imkanı sunuyoruz.
Üretim Sahalarında İzlenebilirlik Oluşturmak
Günümüzde, teknolojiyle beraber gelişen robotik üretim sistemleri, yeni ve çok daha fazla üretim yapabilme kabiliyeti olan makineler de üretim sahalarında yerlerini alıyorlar. Ancak bu robotik sistemler ve yeni makineler oldukça yüksek yatırım maliyetlerine sahipler. Tabi ki bu sistemler yalnız başlarına sahalara inmiyor, beraberinde sarf malzeme ihtiyacı, operatör ihtiyacı ve düzenli/planlı bakım giderleri gibi bir takım ekstra giderleri de beraberinde getiriyor. Biz trexDCAS olarak firmalara ekstra makine yatırımı yapmadan mevcut olan makinelerle daha fazla üretim yapabilme imkanı sunuyoruz. Daha fazla üretim yapabilmenin en önemli yapıtaşlarından biri ise üretim sahasında sağlanacak olan izlenebilirliktir.
İzlenebilirlik, üretilecek olan ürünün hammadde aşamasında bir lot numarası tanımlanarak üretime alınması ve mamül durumuna gelene kadar üretim sahasında geçtiği tüm işlemlerin anlık ve doğru olarak kayıt altına alıp tanımlanan lot numaraları altında bu kayıtların tutulmasıdır. Bu sayede üründe oluşan hatanın hangi proseste gerçekleştiğini görebilir ve üretiminizi kontol altına alabilirsiniz. Sağlıklı bir izlenebilirliğin sağlanabilmesi için üretim sahasında cevaplanması gereken 6 temel soru vardır. Üretilen ürünün “ kim tarafından üretildiği, ne zaman üretildiği, ne ile üretildiği, neden üretildiği, hangi işlemin yapıldığı ve işlemin nasıl yapıldığı ” soruları cevaplandığı takdirde üretim sahasında izlenebilirlik sağlanmış olur. Dijital dönüşümün dünyanın gündeminde olduğu şu günlerde tabiki bu işlemleri dijital olarak takip etmek, hem raporlama süresince harcanan zamanı üretime ve gelişmeye ayırmak hem de verinin otonom olarak toplanması açısından önem arz etmektedir.
trexDCAS, sağladığı üstün yönetim kabiliyeti ile cevaplanması gereken 6 temel soruyu kontrol altında tutar. İş emri / Operatör eşlemesi sayesinde ilgili iş emrinde çalışacak operatörü belirlemenizi, makine sinyallerinden aldığı üretim verilerini anlık olarak kayıt altına alarak ilgili ürünün ne zaman üretildiğini, iş emirlerini makinelere özel olarak açmanızı sağlayarak ve bu iş emirlerini kağıtsız olarak üretim sahanızdaki ilgili makineye ileterek ne ile üretildiğini, çift yönlü üst sistem entegrasyonu ile iş emrinin neden oluşturulduğunu bilmenizi, her proses bitişinde üretim teyidi alarak hangi işlemin yapıldığını görmenizi ve iş emri / ekipman eşlemesi yaparak ilgili işin hangi ekipman ile nasıl yapıldığını görmenizi sağlar.
Anlık olarak üretimi kayıt altına almanın bir diğer avantajı da geçmişe dönük izlenebilirlik sağlamayı mümkün hale getirmesidir. Üretimi tamamlanıp sevk edilmiş bir ürünün hata sebebi ile iadesi alındığında ilgili hatanın hangi işlemde ve kimin tarafından yapıldığı trexDCAS üzerinden bulunup hatanın kök nedenine ulaşılabilir. Gerekli iyileştirmeler yapıldıktan sonra hatalı üretim ihtimali ortadan kaldırılmış veya minimuma indirgenmiş olur. Bu sayede doğru üretim miktarında artış, hatalı ürün miktarında azalış sağlanır. trexDCAS, doğru dijitalleşme ile pazarda daha rekabetçi olup mükemmelleşmek isteyen firmalara, 300’ ün üzerinde tesiste edindiği tecrübe ve kaynakları ile en efektif izlenebilirliği sağlar.
trexDCAS
Yunus Emre Yıldız – Proje Satış Uzmanı