Uluslararası Soğuk Dövme Grubu 47. Olağan Toplantısı'nı Ankara’da Yaptı
1960’lı yıllarda soğuk dövme teknolojisinin teknik ve ekonomik anlamda gelişmesini teşvik etmek amacıyla bir grup Avrupalı akademisyen tarafından başlatılan bir proje kapsamında kurulan Uluslararası Soğuk Dövme Grubu (ICFG - International Cold Forging Group) aynı amaç çerçevesinde günümüzde de hala başarılı bir şekilde faaliyetlerini devam ettiriyor.
Her yıl Eylül ayı içinde bir üye ülkenin ev sahipliğinde toplanan grup bu yıl 47. olağan toplantısını Atılım Üniversitesi Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi (MŞMM) ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Bundan önceki ilk Türkiye toplantısı 10 yıl önce 2004 yılında İstanbul’da düzenlenmişti. Yaklaşık 20 değişik ülkeden soğuk dövme konusunda faaliyet gösteren firma temsilcisi teknik uzman ve akademisyenlerden oluşan 120 civarında bir katılımcı ile gerçekleştirilen toplantı 22-23 Eylül tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi. Hemen hemen eşit sayıda katılan sanayi temsilcisi ve akademisyenlerin tamamı uzun yıllar bu alanda çalışmış, profesör, doktor, Ar-Ge müdürleri ve üst düzey yöneticilerden oluşuyor. İlk gün ICFG içinde oluşturulmuş çalışma grupları faaliyetlerini tamamlıyor. Kalıp teknolojisi, yağlama teknolojisi gibi başlıklar altında toplanan alt grup üyeleri gün boyu yapılan sunum ve tartışmalarda yıl boyunca yaptıkları faaliyetleri paylaşıyorlar, kendileri arasında kıyaslamalar yapıyorlar.
Bazı çalışma grupları 10 yılı aşkın süredir faaliyette ve sadece yılda bir değil, yıl içinde de ara toplantılar, çalıştaylar yapıyorlar. Grubun faaliyetinin devamına yine grup üyeleri karar veriyor. Her grup yaptığı çalışmalar sonrasında bir kılavuz kitapçık veya yayın çıkararak üyelere bilgilendirme yapıyor.
Değişik ülkelerden akademisyenlerin ve hatta birbirine rakip firmaların bir araya gelerek ortak bir araştırma projesi yürütmeleri ve sonuçlarını grup içinde paylaşmaları TAYSAD içinde yaşatılmaya çalışılan bir çok grup çalışması için örnek alınması gereken bir faaliyet, üstelik bunu neredeyse yarım yüzyıla yakın bir süredir devam ettirmeleri de üzerinde düşünmemiz gereken ayrı bir nokta.
ICFG yıllık olağan toplantısının ikinci günü ise ortak bir oturum ile soğuk dövme teknolojisi hakkında teknik bildiri sunumları yapılıyor. Bu yılki yapılan sunumlar arasında Türkiyede soğuk dövme konusunda faaliyet gösteren az sayıdaki firmanın arasında 3 tane de TAYSAD üyesi vardı. Üyelerimizden Kanca A.Ş., Norm Civata ve ORS uluslararası dinleyici kitlesine Türkiye’de soğuk dövmenin geldiği seviyeyi gösterir beğeni toplayan sunumlar yaptılar.
Uluslararası Soğuk Dövme Grubunun bir önceki dönem başkanlığını yapmış ve uzun yıllardan beri grupta aktif olarak rol alan Prof. Dr. Erman Tekkaya halen Dortmund Üniversitesinde Makina Mühendisliği Fakülte Dekanı olarak bu alanda çalışmalarına devam ediyor. Grubun diğer daimi Türk üyeleri olarak Kanca A.Ş. Ar-Ge Müdürü Taner Makas, Norm Civata Ar-Ge Müdürü Umut İnce ve Atılım Üniversitesinden Yrd. Prof. Dr. Celalettin Karadoğan bulunmakta.
Soğuk Dövme Teknolojisi Nedir?
Soğuk dövme genel olarak sanayide çeliğin kalıplar içinde plastik olarak şekillendirilmesi olarak anılır. Soğuk dövme teknolojisinde çelik oda sıcaklığında veya mikroyapı değişimine uğramayacak seviyede sıcaklıklarda şekillendirilir.
İkinci dünya savaşı yıllarında silah sanayisi için geliştirilen soğuk dövme teknolojisi günümüzde en yaygın olarak otomotiv sanayisinde yüksek mukavemete dayanımlı hassas parçaların üretiminde kullanılır. Halen dünya genelinde dövme parçaların yüzde 6-8 civarı soğuk dövme ile üretilmektedir. Sağladığı düşük enerji maliyetleri ve yüksek ölçüsel hassasiyet nedeniyle soğuk dövmeye rağbet günden güne artmaktadır. Birçok imalat türüne görece genç bir teknoloji olan soğuk dövme gelişmiş ülkelerde çok az sayıda firma tarafından yapılabilmektedir.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
13.01.2015