UGC, Yeni Fabrika Binasında Kapasitesini %30 Artırdı
UGC, 2017 yılının Haziran ayında Selimpaşa’ya yeni fabrika binasına taşındı. 2018-2019 yılı hedeflerini % 60 büyüme olarak belirleyen UGC, 2018-2019 yıllarında da ihracatını %8’den % 40’a çıkarmayı planlıyor. UGC UĞUR GÜRBÜZ CİVATA Genel Müdürü Uğur GÜRBÜZ, bunun için yurt içi, yurt dışı fuar katılımlarına önem verdiklerini ifade etti.
Sektörde çalışmaya ne zaman başladınız?
Uğur Gürbüz: 1983 yılında aile şirketimizde babam ile beraber çalışmaya başladım. 1983’den 2001 senesine kadar aile şirketinde görev aldım ve daha sonra ayrılarak kendi şirketimi kurdum. İkinci kuşak olarak bu işe devam ediyorum. Oğlum Ayberk GÜRBÜZ de üniversite eğitimini tamamlayarak 3. kuşak olarak çalışmaya başladı.
Firmanızın kuruluşu, yeni fabrika binanız, üretim çeşitleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Uğur Gürbüz: Firmamız, Gürbüz Cıvata adıyla 2001 yılında şahıs firması olarak Bayrampaşa’da kuruldu. 2005 yılında limited şirketi olduk. 2013 yılında Beylikdüzü fabrikamıza taşındık. Beylikdüzü’nde toplam 2000 metrekare alanda faaliyet gösterdik. 2015 yılında da isim değişikliğine giderek firmamızın ismini UGC olarak değiştirdik. 2017 yılının Haziran ayında ise Ortaköy Sanayi Bölgesine (Selimpaşa) taşındık. Yeni fabrikamız 4000 metrekare üretim, 600 metrekare ofis olmak üzere toplam 4600 metrekare kapalı alan ve 2000 metrekare açık alandan oluşmaktadır.
Beylikdüzü’nden şu an içerisinde bulunduğumuz yeni binamıza taşındıktan sonra ciromuzda %30’luk bir artışı hemen sağladık. 2018-2019 yılında ise kapasitemizi kademeli olarak %60 artırmayı planladık.
UGC, Somun Üretimine de Başladı
Başta beyaz eşya ve otomotiv sektörleri olmak üzere mobilya, elektrik-elektronik sektörlerinin vidalarını, perçinlerini ve somunlarını üretiyoruz.
Paslanmaz vida üretiminde Türkiye’nin en iddialı firmalarının başında geldiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.
Somun üretimimiz yeni başladı. Ürün yelpazemizi sürekli geliştirmeye çalışıyoruz. Bu sene makina parkurumuza 150 boy makinayı da ilave ettik. Eskiden maksimum 100 mm boya kadar vida üretimi yapabiliyor iken şu anda 150 mm boya kadar vida yapabiliyoruz. Böylece genel olarak vida yapabilirlik kapasitemiz Ø olarak minimum Ø2 mm / maximum Ø 12 mm; boy olarak ise minimum 3 mm / maximum 150 mm boya gelmiş oldu. Üretimimizin %65’i müşteriye özel , %35’i ise standart ürünlerin üretiminden oluşmaktadır. Vida grubunda en yüksek tonajlı üretimi yaptığımızı söyleyebilirim. Bir konuyu daha açıklamak gerekiyor; firma ismimizde civata yazsa da biz vida, perçin ve somun üretimi yapmaktayız.
ISO 9001:2001 kalite belgemiz var bunu ISO 9001:2015 olarak yeniledik. ISO 14001 İş Güvenliği ve ISO 18001 Çevre belgelerine de sahibiz. ISO 16949 belgesi için de alt yapı çalışmalarını bu sene bitirip 2019 yılında bu belgemizi de almayı hedefliyoruz. Üretimlerimizi 50 kişilik bir ekiple yapmaktayız, ancak sürekli gelişen makine parkuru ile paralel beyaz ve mavi yaka personelimizin sayısı da sürekli artmaktadır.
2016 yılında %60-62 kapasite ile çalıştık ve 700 milyon adet civarında üretim yaptık. 2017 yılında ise 1 milyar 100 milyon adet üretim gerçekleştirdik. 2018 yılında bu rakamları %60 artırmayı hedefliyoruz.
2017 yılında taşınma yapmanıza rağmen bu artışı nasıl sağladınız?
Uğur Gürbüz: 2017 yılında beyaz eşyada hükümetin aldığı bir kararla ÖTV teşviki geldi, bu teşvik bizim taşınma dönemimize denk düştü ve o dönem çok ciddi bir talep oluştu. Bizlerde UGC olarak taşınma sürecini çok hızlı ve sorunsuz bitirip; piyasada oluşan bu talep artışını karşılayabildik. Üretim ve satış artışından sağladığımız kaynakları yine fabrikamızda makine yatırımı olarak kullandık.
Organize Sanayi Bölgeleri Rant Yeri Olmamalı
Daha önceki röportajımızda Çanakkale’de yatırım yapmayı planladığınızı söylemiştiniz. Çanakkale yerine neden Selimpaşa’yı tercih ettiniz?
Uğur Gürbüz: Çanakkale benim kendi memleketimdir. Bundan dolayı hep kendi memleketimde, doğduğum topraklara yatırım yapma planım oldu.
Çok stratejik bir nokta ve gereken değeri görmediğini düşünüyorum. Çanakkale Organize Sanayi Bölgesinde 20 dönüm civarı yer araştırdık ancak; organize sanayi bölgesi yönetim kurulu toplantısından sonra birim metrekare fiyatlarında akıl almaz bir artış yaptılar. Bundan sonra da Çanakkale’ye yatırım yapmaktan vazgeçerek yatırımımızı Selimpaşa-Ortaköy Sanayi Bölgesine yaptık.
UGC olarak 2018 yılı hedefleriniz nelerdir?
Uğur Gürbüz: UGC olarak şuanda ciromuzun %8’i civarında olan ihracatı; 2018-2019 döneminde kademeli olarak ciromuzun %40’ına çıkarmayı hedefliyor ve planlıyoruz. Bunun için alt yapımızı oluşturmaya başladık. Yurtdışı fuarları ve İMMİB-İDDMİB’in yurtdışı organizasyonlarına katılmayı planladık. İhracat yapmak bir süreç işi. Yaptığınız numune ürünlerin testlerden geçmesi bazen 6 ay sürüyor. Yakın zamanda Almanya, Fransa ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerine çeşitli numuneler yaptık ve numunelerimizde şu anda hiçbir sıkıntı olmadığı; seri üretim testlerini beklediklerini bize bildirdiler. Bu testlerin gerçek siparişe dönmesi için 6 ay ile 1 sene arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Sonuçlanmasını beklediğimiz numunelerimiz siparişe döndüğünde ihracatımızın %40’a çıkacağını öngörüyoruz.
Bu sene yurt içinde Fastener Fair Turkey ve HEFI 2018 Beyaz Eşya Ana ve Yan Sanayi Fuarına katılacağız. Yurt dışında da İMMİB-İDDMİB ile birlikte katılacağımız fuarlar olacak.
05.03.2018