Tüyap Fuarcılık Grubu Ekonomiye 37 Milyar Dolarlık Katma Değer Sağladı
Ülkemizin lider fuarcılık şirketi Tüyap, 2022 yılında düzenlediğimiz 49 fuar ile 216 ülkeden toplam 3 milyon 750 bin 772 iş insanına ulaştı.
Tüyap Fuarcılık Grubu Ekonomiye 37 Milyar Dolarlık Katma Değer Sağladı
Ülkemizin lider fuarcılık şirketi Tüyap, 2022 yılında düzenlediğimiz 49 fuar ile 216 ülkeden toplam 3 milyon 750 bin 772 iş insanına ulaştı. 60 ülkeden 12 bin 247 firmanın katılım gösterdiği fuarlar sayesinde Türkiye ekonomisine 37 milyar dolarlık katma değer sağladı. Tüyap Fuarcılık Grubu CEO'su Zeynep Ünal Öztop, 2022 yılında imza attıkları fuarlar sayesinde özellikle ekonomi ve turizm sektörlerine büyük katkılarda bulunduklarını belirterek, Tüyap olarak çalışmaya, üretmeye ve katma değer sağlamaya devam edeceklerini söyledi.
Türkiye'de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, 2022 yıl sonu verilerini açıkladı. 2022 yılı içerisinde İstanbul, Bursa, Adana, Konya ve Samsun'da toplam 49 fuara ev sahipliği yapan Tüyap Fuarcılık Grubu, ülke ekonomisine ciddi katkılar sağladı. Düzenlendiği illerde konaklama sektöründen yeme içmeye, alışverişten ulaşıma kadar da birçok alanda istihdam sağlayan Tüyap, kültürel, sosyal, ekonomik olarak yarattığı akışla da ülke ekonomisine katkılarda bulundu. 500'e yakın çalışanıyla 6 şehirde ve yurt dışındaki 4 ülkede faaliyet gösteren Tüyap tarafından düzenlenen fiziki fuarlar ve online etkinliklere 3 milyon 750 bin 772 iş insanı katıldı. Toplam 60 ülkeden 12 bin 247 firmanın katılımcılar arasında yer aldığı fuarlarda; 8 bin 609 tescilli marka yer aldı.
Çok Sayıda Ülkeden Nitelikli Ziyaretçi
Yıl içerisinde düzenlenen fuarlarda; 2 bin 347 'benzersiz' kategoride 120 bin 435 ürün sergilenirken, fuarları en çok ziyaret eden ülkeler İran, Rusya, Cezayir, Irak, Almanya, Mısır, Bulgaristan, Ürdün, Libya, Özbekistan, Tunus ve İtalya oldu. 2022 yılı içerinde düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı, Konya Tarım Fuarı ve MAKTEK Avrasya fuarı kendi kategorilerinde en çok ziyaret edilen fuarların başında geldi. Yabancı ziyaretçilerin ise en çok katılım gösterdiği fuarlar; Avrasya Ambalaj Fuarı, Tekstil Makineleri Fuarı (ITM) ve İstanbul Mobilya Fuarı olarak dikkat çekti.
İş ve Memnuniyet Bir Arada
Tüyap'ın fuarlarını ziyaret eden katılımcılarınmemnuniyet yüzdelerinde de çarpıcı sonuçlar elde edildi. 2022'de fuarlara katılanların yüzde 82'si önümüzdeki yıl için de 'aynı fuara katılacağını' ifade ederken, yüzde 78'i fuar sırasında 'amacına ulaştığını', yüzde 89'u ise 'doğru hedef kitleyi fuarda bulduğunu' belirtti. 'Önümüzdeki sene aynı fuarda olacağını' söyleyen ziyaretçilerin oranı ise yüzde 79 olurken, yabancı iş insanlarının 'tedarikçi bulma oranları' yüzde 84 olarak gerçekleşti.
Ekonomi ve Turizm Sektörlerine Büyük Katkı
Bu yıl imza attıkları fuarlar sayesinde özellikle ekonomi ve turizm sektörlerine büyük katkılar sağladıklarını ifade eden Tüyap Fuarcılık Grubu CEO'su Zeynep Ünal Öztop, 'Gerçekleştirdiğimiz fuarlar sayesinde ekonomi ve turizm sektörlerinde 37 milyar dolarlık katma değerli sipariş gerçekleşti. Bu anlamda ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunduk' dedi.
Global Bir Oyuncu Olma Hedefi
Tüyap'ın ülkemiz sınırlarını aşarak global bir oyuncu olma hedefiyle yoluna devam ettiğini ifade eden Öztop, 'Bu kapsamda; Mart 2023'te Sırbistan'da ALL4Wood ve WindoShow Fuarları'nı düzenleyeceğiz. Lokasyon açısından oldukça önemli bir bölge olan Sırbistan'da bir Türk şirketi olarak fuarcılık deneyimlerimizi sergileyeceğiz. Bununla birlikte bu yıl içerisinde Polonya'nın en büyük fuar şirketlerinden olan Ptak Warsaw Expo ile organizasyon ve tanıtım gibi konularda güçlerimizi birleştirmiştik. Bu noktada da ülkemizin ticari ilişkilerine ivme kazandırdık'' diye konuştu.