TÜVASAŞ’IN ‘Milli Tren’ Gururu
Yeni hedefler ve projelerle bir dünya markası olarak demiryolu sektöründe söz sahibi olmayı amaçlayan Türkiye Vagon Sanayi A.Ş. (TÜVASAŞ) Türkiye’nin ilk milli treninin üretim hazırlıklarına başladı.
Fabrika 2013 yılında satış gelirini yüzde 53 arttırarak Türkiye ve Sakarya ekonomisine de büyük ölçekte katkı sağlıyor.
1951 yılında, “Adapazarı Vagon Atölyesi” adıyla vagon tamir atölyesi olarak faaliyete geçen TÜVASAŞ, 1964 yılından bu yana TCDD’nin yolcu vagon ihtiyacını karşılamakta. TÜVASAŞ vagon üretimi dışında vagon bakım, onarım ve modernizasyon da yapan ayrıca tren setleri ve yedek parça imalatı da gerçekleştiren bir kuruluş. Uluslar arası piyasada söz sahibi olmak ve süreklilik arz eden bir büyümeyi gerçekleştirmek için yatırımlar yapmaya devam eden Orta doğu ve Balkanlar’ın en büyük vagon fabrikası olma özelliğini taşıyan TÜVASAŞ ürünlerini yurtdışı pazarlara da sunmakta.
MİLLİ EMU-DMU PROJESİ
TÜVAŞAS demiryolu taşımacılığının millileşmesi adına yürütülen ‘Milli Tren Projesi’ kapsamında Milli Elektrikli Tren Seti (EMU) ve Dizel Tren Seti (DMU) üretimini gerçekleştirecek. Üretim hazırlıklarına6 ay önce başlanan Türkiye’nin ilk milli elektrikli tren setinin 30 ay sonra raylara çıkması planlanıyor.
Milli Tren projesi hakkında bilgi veren TÜVASAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Erol İnal: “İlk hamlede minimum yüzde 60’ın üzerinde yerli tren üretimi gerçekleştireceğiz. Yeni trenin lisansı bize ait olacağından üzerinde her türlü maddi ve fiziki iradeyi uygulayacağız. Milli trenlerin iç ve dış dizaynı tamamen Türk estetiği dikkate alınarak hazırlanacak.” dedi.
Milli Tren Projesi’nin bir anda ortaya çıkmadığını belirten Erol İnal, 11 yıllık geçmişe sahip projenin mimarının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım olduğunu söyledi.
İnal, şimdiki teknoloji ile karbonlu çelik malzemeden araç gövdesi üretebildiklerini, önümüzdeki dönemde alüminyum malzemeden de araç gövdesi üretecek teknolojik yatırımlar planladıklarını ve böylece daha hafif yapıda vagonlar üreteceklerini ifade etti.
İlave tesisler kurarak üretimdeki yerlilik oranını daha da yukarıya çekmek istediklerini belirten Erol İnal, yeni nesil tren setleri üretilmesi gerektiğini, talebe göre de hem dizel hem de elektrikli tren seti üretebileceklerini ve bu setleri Arap Yarımadası, Balkanlar ve Orta Asya ülkelerine pazarlayabileceklerini söyledi.
Bir vagonun maliyetinin 4 milyon lira olduğunu vurgulayan İnal: “Yerli trenin üretim maliyetini ise yaklaşık 3,5 milyon lira olacağını hesapladık. Tabii ki bu rakamı aşağı çekmek mümkün. Biz maksimum maliyetle bu rakamı çıkardık. Amacımız milli trenin üretim maliyetini daha aşağı çekmektir. TÜVASAŞ’ta yapıldığı takdirde bundan yaklaşık yüzde 25 tasarruf etmiş olacağız. Bunun milli ekonomiye katkısı oldukça fazla olacaktır. TÜVASAŞ olarak milli trenimizi üreteceğimiz için çok mutluyuz.” şeklinde konuştu.
MİLLİ TREN İKİ ANA MERKEZDE ÜRETİLECEK
İnal, milli trenin iki ana merkez üretim tesisinde üretileceğine işaret ederek, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ’de (TÜLOMSAŞ) hızlı tren, TÜVASAŞ’ta dizel ve elektrikli tren seti şeklinde üretileceğini kaydetti. Bununla ilgili sürecin 6 ay önce başladığını anımsatan İnal, trenin görsel tasarımları ve imalat projelerinin tamamlandığını aktardı.
İnal, trenin model seçimi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunum yaptıklarını ifade ederek, seçilen model üzerinden üretim sürecini başlattıklarını söyledi.
Yabancı ülkelerin lisansı ile üretim yapıldığına dikkati çeken İnal, “Şu anda yüzde 40 yerlilikte tren üretebiliyoruz. Lisansı kendimize ait olan bir ürünle ilk etapta minimum yüzde 60’ın üzerinde yerli üretim gerçekleştireceğiz. Yerlilik oranımızın şu ana kadar düşük olmasının nedeni ürettiğimiz ürünlerin lisansının bize ait olmayışıydı. Burası çok önemli. Yani lisansı bize ait olmayan trenler üzerinde tasarruf yetkimiz olmadığı için istediğimiz değişikliği yapamıyorduk.” ifadesini kullandı.
TÜVASAŞ’IN SATIŞ GELİRİ YÜZDE 53 ARTTI
2012 yılı satış geliri 219.642.489 TL olan TÜVASAŞ, bir önceki yıla göre gelirini 119.245.265 TL arttırarak 2013 yılında 338.887.754 TL satış geliri elde etti.
Genel Müdür Erol İnal, Resmi Gazete’deki karar ile TÜVASAŞ’a önümüzdeki yıllar için 124 adet yeni Dizel Tren Seti Anadolu siparişi verildiğini ifade ederken, fabrikanın tam kapasite ile çalışması durumunda bile 3-4 yıl işlerinin yoğun olacağını söyledi.
İnal, “2012 yılında fabrikamız İstanbul Sanayi Odası’nın yayınladığı rakamlara göre 220 milyon TL ciro ile Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu içinde 375. oldu. TÜVASAŞ bu sene 338 milyon TL rakamına ulaşarak cirosunu yüzde 53 oranında arttırdı. ” diye konuştu.
TÜVASAŞ’ın Türkiye ve Sakarya ekonomisine katkılarını anlatan İnal: “ Şirketimizin Türkiye ekonomisine toplam 194 milyon TL katkısı var. Bunun 86 milyon TL’si Kocaeli, Bursa gibi yakın iller daha ağırlıklı olmak üzere Sakarya dışına. Sakarya sanayisine ise yılda 61 milyon TL katkısı var. Personel ücretleri olarak da 46 milyon 878 bin TL girdisi olduğunu göz önünde bulundurursak toplamda 100 milyon TL’nin üzerinde Sakarya piyasasına katkımız var. “ ifadelerini kullandı.
IRAK’A 14 ADET VAGON ÜRETİLİYOR
Son yıllarda yurtdışına vagon ihracatı çalışmalarına hız veren TÜVASAŞ, Irak Demiryolları için 2005 yılında 14 adet jeneratör vagonunun imalatına başlamış, 28 Mayıs 2006 tarihinde de teslimatı gerçekleştirmiş. Fabrika şu anda da Irak Demiryolları için 6 adet Pulman, 4 adet Kuşetli, 2 adet Yataklı, 2 adet Yemekli olmak üzere 4 farklı tipte toplam 14 adet vagon üretiyor. Bu vagonların da 2014 yılı içerisinde teslimatının yapılması planlanmış.
Ayrıca Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanlığı ile TÜVASAŞ arasında 17 Aralık 2010’da imzalanan sözleşme kapsamında üretimine başlanan 30 adet Yataklı Vagonun üretimi tamamlanmış ve bu vagonların 2012 yılı sonu itibariyle de teslimatı gerçekleştirilmiş.
Haberin Kaynağı : RailwayTurkey Demiryolu Tedarikçileri Dergisi
11.03.2014