Turquality Kapsamına alınan Berdan Cıvata, Yurtdışındaki Büyük Projelerde Söz Sahibi Olmak İstiyor
Türkiye’de 3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Türkiye’den KKTC’ye Su Temini gibi birçok mega projenin bağlantı elemanlarını üreten Berdan Cıvata, Turquality kapsamına alınması ile uluslararası projelere odaklandı
Turquality destekleri ile yurtdışındaki büyük projelerde daha fazla yer almak istediklerini vurgulayan Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, “Özellikle RES projelerine yoğunlaşacağız. Yurtdışında daha etkin olmak için Almanya’da da bir şirket kurduk” dedi.
Turquality programının, Türk firmalarının küresel ölçekte daha çok tanınmasına ve iş yapmasına katkıda bulunduğunu ifade eden Hasan Şemsi, Turquality kapsamına alınan, cıvata sektöründe ilk, Türkiye genelinde ise 151’inci firma olduklarını kaydetti. Bugüne kadar Türkiye’nin birçok mega projesinin yanı sıra Avrupa, Amerika ve Çin’in en büyük rüzgar türbini üreticilerinin Türkiye’deki Rüzgar Enerji Santrali (RES) projelerine bağlantı elemanları ürettiklerini kaydeden Şemsi, “Turquality destekleriyle de yurtdışındaki tanıtım çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Bu sayede yurtdışındaki pazar payımızı artıracağız. Türkiye’de olduğu gibi yurtdışında da büyük projelerde söz sahibi olmayı istiyoruz. Özellikle RES’lere odaklanacağız” ifadelerinde bulundu. Çevre ülkelerde yaşanan karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye gelmeye çekinen işadamları ile bağlantı kurabilmek için Almanya’da Berdan Fastaners GmbH şirketini kurduklarını belirten Şemsi, “Almanya’da kurduğumuz şirket Turquality destekleri ile beslenecek. Tanıtım çalışmaları ile pazar payımız artacak” dedi. Şemsi, “Bu sayede Almanya’daki firmamız çok daha güçlü olacak ve bize daha fazla müşteri kazandıracak” şeklinde konuştu. Ürünlerinin yaklaşık yüzde 40’nı Avrupa Birliğinin sanayileşmiş ülkeleri başta olmak üzere Brezilya, Vietnam, Türkmenistan gibi ülkelere ihraç ettiklerini ifade etti.
RES projeleri için laboratuarımızı zenginleştiriyoruz
RES’lere yönelik cıvata-somun ve saplama üretiminde ve teslimatlarında ihtiyacı hissedilen test cihazlarını laboratuvarlarında bulundurduklarını aktaran Şemsi, halen ISO EN 17025’e göre Türkiye’de bağlantı elemanları sektörünün Akredite Belgeli tek laboratuvarlarına sahip olduklarını kaydetti. Şemsi, “Bu laboratuvarda patenti Berdan Cıvata’ya ait, Avrupa’nın en güçlü çekme testi cihazlarından birisi bulunmaktadır. Bu cihazda 100 mm çapta makine elemanlarına, millere veya cıvatalara 500 tona kadar kopartma ve akma dayanım testleri uygulanabiliyor” ifadelerinde bulundu. Laboratuvarlarını sürekli geliştirdiklerini kaydeden Şemsi, yeni yatırım ile Avrupa’nın en güçlüleri arasında yer alan bir cihazı laboratuvarına kazandırdıklarını ifade etti. ‘’Bu cihaz torklamada kuvvetlerin analizini bilgisayardan rapor olarak verebilmektedir.’’ Bu cihazın özellikle rüzgâr enerji santrallerinin kule birleştirme civatalarının üretimi için elzem olduğunu vurgulayan Şemsi, bu kapsamda RES’lere yönelik yatırımlarının devam ettiğini kaydetti. Bünyelerinde bir Ar-Ge merkezi kurmaya da hazırlandıklarını ifade eden Şemsi, bunun için bakanlığa başvuruda bulunduklarını belirtti.
Ürün çeşidimiz 5 binin üzerinde
Berdan Cıvata ’nın 1979 yılında Tarsus’ta kurulduğunu ifade eden Şemsi, şuan 33’ü mühendis olmak üzere 265 kişiyi istihdam ettiklerini belirtti. Çeşitli boy, form, kalite ve çaplarda 5 binin üzerinde ürün gamlarının olduğunu vurgulayan Şemsi, raftan alınabilecek cıvataların dışında proje bazlı çalıştıklarını ve bu projelere özel, 10 m. boyda 1,5 ton ağırlıkta, Konukoğlu Baraj Kapak Ankeraj Cıvataları gibi büyük tonajlı cıvatalar ürettiklerini vurguladı.
Mega projelere yaptıkları diğer üretimlerden de bahseden Şemsi, Japon IHI Firması için İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün her biri 10 metre boyda, 780 kg ağırlıkta ankeraj cıvatalarını ürettiklerini ve bu firmanın dünyada yeterlilik verdiği 3 firmadan biri olduklarını aktardı. Ayrıca Sabiha Gökçen Bakım Onarım Hangarlarının, Yeşilköy Kargo binalarının 2,5 m. boyda, her biri 260 kg ağırlıktaki bağlantı elemanlarının üretimini gerçekleştirdiklerinin altını çizen Şemsi, “Türkmenistan’da ve Boğaziçi’ndeki Üçüncü Köprü’de Hyundai ile çalıştık. İstanbul’daki üçüncü köprü için 630 ton yük çekecek 96 kg ağırlıkta, yurt dışından 5 aydan önce getirtemedikleri çok özel somunları 5 haftada ürettik. Ayrıca Anamur’dan Kıbrıs’a ulaşan içme suyu projesinin boruları için denizin 250 metre altında, 200 yıl kadar paslanmadan dayanacak bir kaplama ile kapladığımız bağlantı elemanlarını ürettik. Ve buradan edindiğimiz tecrübeler ile Kafkaslardan girip, tüm Anadolu’yu kat ederek, Trakya’dan Avrupa’ya uzanan TANAP Doğalgaz Boru Hattı Projesinin, 100 yıl kadar korozyona dayanımlı civatalarını da ürettik” şeklinde konuştu. Mekke ve Medine’de Harameyn Projesi’nde de yer aldıklarını aktaran Şemsi, “Milyonlarca hacının gittiği Mekke ve Medine’de Harameyn Projesi kapsamında tren istasyonları yapıldı. Bu projelerin alt ve üst yapıdaki bütün cıvatalarını biz gönderdik. Bunun yanı sıra Etiyopya’ya 6 milyon adet travers somunu göndermiş bulunuyoruz” dedi.
Siemens’in Berdan Cıvata tesislerinde yaptığı incelemeler sonucunda, Akredite Belgeli Test Laboratuvarının zenginliği, bantlı kuyu tipi ve kamaralı ısıl işlem tesislerinin çeşitliliği, patentli sıcak galvaniz tesisleri, Xylan® ve Delta® çinko lamel kaplama tesisleri ve bağlantı elemanlarıyla ilgili tüm işlemleri aynı çatı altında yapan bir tesis olmaları nedeniyle dünyadaki tüm Siemens fabrikaları ile çalışma onayını aldıklarına dikkat çeken Şemsi, ayrıca Avrupa İş Ödülleri’nde Türkiye finalistlerinden birisi olduklarını, yarışmada dereceye girenlerin Mayıs 2017’de ödüllerinin Avrupa’da verileceğini belirtti.
04.05.2017