Türkler ABD’de Kaybetti Rusya’da Kazandı
Kendisine yaptırım getiren ABD ve AB’den ürün almayı durduran Rusya, Türk şirketlere izin verdi. ABD ise Türk çelik üreticilerine vergi koydu.
Türkler ABD’de kaybetti Rusya’da kazandı.Ülkeler arasındaki ticari yaptırımlar Türk şirketlere de yansıyor. Ukrayna’daki isyancıları desteklediği için kendisine yaptırım getiren ABD ve AB’den ürün almayı durduran Rusya Türk şirketlere izin verirken, ABD ise Türk çelik üreticilerine vergi koydu. Rusya Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Gözlem Kurumu Rosselkhoznadzor, Pınar Süt, Unilever Sanayi ve Ticaret (Algida) ile Aynes Gıda’ya 22 Ağustos’tan itibaren Rusya’ya süt ürünleri ihracatı yapma izni verdi. Kararın ardından Pınar hisseleri yüzde 16 prim yaptı.
Rusya, Ukrayna’daki isyancıları desteklediği için kendisine yaptırım getiren ABD, AB, Kanada ve Avustralya’dan yaptığı yaklaşık 9 milyar dolarlık gıda ithalatına ciddi kısıtlamalar getirmişti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Rusya’nın Türkiye’den beyaz et, süt, süt ürünleri, yumurta gibi, bazı kümes hayvanlarının ürünleri talebinde bulunduğunu söylemişti. Rusya’nın 2013 yılındaki toplam gıda ithalatında Türkiye 1.68 milyar dolar ile beşinci sırada yer aldı. Rusya pazarında bu gelişmeler yaşanırken Moskova’nın ürün almayı durdurduğu ABD’den Türk çelik üreticilerine kötü haber geldi. Amerikalı çelik üreticileri Türkiye ve beş ülkeye karşı anti-damping davasını kazandı.
Çelik üreticileri itiraz edecek
ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun kararına göre Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam’dan ithal edilen çelik ürünlerine gümrük vergisi uygulanacak. Komisyonun kararı üzerine ticaret bakanlığı yuvarlak çelik boru ürünlerinde gümrük vergisini azami yüzde 118’e kadar yükseltme yetkisini kullanabilecek. Karar sonrası Türk üreticilerin bu ülkeye gerçekleştirdiği yaklaşık 270 milyon dolarlık ihracatın büyük yara alabileceği belirtiliyor.
ABD pazarının Türk çelik boru ihracatında yüzde 18 paya sahip olduğunu belirten Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan “Türk firmaların ABD’ye 300 bin ton karşılığı 270 milyon dolar civarı ihracatı bulunuyor. Bu kararın ardından Türk firmalar için bu ülkeye ihracat yapmak çok zorlaşır. Ancak bu kaybın hesaplanan değerinden ziyade, kararın emsal olarak alınma ihtimali çok rahatsız edici” dedi. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ise karar karşısında ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi’ne gerekli itirazların yapılacağını; ancak açılacak davanın 1-2 yıl süreceğini belirtti. Kararın mesnetsiz olduğunu söyleyen Ekinci “Bu, tamamen ABD’nin asılsız gerekçelerle korunma duvarlarını yükseltmesi meselesidir” dedi.
Haberin Kaynağı : Sedefed
02.09.2014