Türkiye,Otomasyon Sektöründe Nereye Gidiyoruz?
“Otamasyon Sektöründe Türkiye, Makina Sanayisini ve Güvenlik Sistemlerini Geliştirirse Avrupa ve Amerika ile Yarışabilir”
Türkiye’de otomasyon sektörü, uzun yıllar ekonomi ve sanayiye hizmet etmiş olmasına rağmen, kamu ve hükümet nezdinde yeterli bilinirliğe ulaşamamış görünüyor. Özellikle son dönemde kamu tarafında otomasyon sektörüne yapılan yatırımlar, otomasyonun önemini belirgin bir şekilde ortaya koyuyor. Global arenada proses otomasyonunda (özellikle yeni enerji üretim tesisleri ve petro-kimya tesisleri) güçlü olan Türkiye’nin otomasyonda daha da güçlenmesi adına, makine sanayisindeki standartların iyileştirilmesi ve makinaların güvenlik sistemleri ile donatılması şart.
Otomasyon sistemlerinin ülkemize gelişi, Batılı ülkere göre 10 yıl kadar geç olsa da, Türkiye’nin son dönemde global pazara açılımının genişlemesi, ihracat hacminin, çeşidinin ve bölgelerinin çoğalması ile uluslararası rekabette söz sahibi olabilmek adına otomasyon sektöründeki durumunu olumluya doğru çevirmekte. Özellikle 2000’li yıllarda kamu kuruluşlarının özelleştirilmeleri ile KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsü) diye tabir edilen sanayi tesisleri de, hızlı bir şekilde otomasyon sistemleri ile donaltılmaya başladı.
Türkiye’de seviye 2 diye tabir edilen, tesislerin izleme ve otomatik kontrolü düzeyinde otomasyon yatırımları ön planda bulunmakta. Dünya’nın gelişmiş olarak adlandırılan pazarlarında bulunan ülkelerde yer alan tesislerde ise artık fabrika seviyesi olan seviye 2’nin daha ötesinde seviye 3 diye tabir edilen, *ERP (Yönetim ve Karar Sistemleri) ile fabrikalardaki otomasyon sistemlerinin (seviye 2) entegrasyonu daha da ön plana çıkmış durumda.
Rockwell Automation Türkiye Genel Müdürü Cenk Ceylan “Türkiye’de önümüzdeki dönemde mevcut ya da yeni tesislerin yatırımlarında fabrika düzeyinde otomasyon sistemleri ile ERP sistemlerinin entegrasyonuna önem verilmesi, oldukça kritik ve stratejik bir hamle olacaktır. Zira, uluslararası pazarlarda bu yatırımı daha önce hayata geçirmiş olan şirketlere karşı Türk şirketlerinin rekabet gücü, ancak bu şekilde artabilecektir.” diyerek ERP sistemi entegrasyonu ile ilgili görüşünü belirtiyor. 5 yıldır lider otomasyon şirketi Rockwell Automation’un Türkiye Genel Müdürlüğü görevini sürdürmekte olan Ceylan, sözlerine şöyle devam ediyor. “Proses otomasyonu konusunda özellikle yeni enerji üretim tesisleri ve petro-kimya tesislerinde Türkiye de, Avrupa ve Amerika standartlarını yakalamış durumda. Ancak makine otomasyonu için aynı durumdan bahsetmek mümkün değil. Bunda en büyük etkenin Türkiye’de kullanılan makina standartlarının, satıldıkları ülkelerin profilleri, ihtiyaçları ve makine direktifleri konusunda Türkiye’nin henüz Avrupa standartlarına ulaşamamış olması olarak değerlendirilebilir. “
Rockwell Automation Türkiye Genel Müdürü Cenk Ceylan Türkiye’de otomasyon sektörünün daha da gelişmesi adına neler yapılabilir? sorusuna ise şu cevabı veriyor: “Makinalarımızın standartları, satıldıkları ülkelerin profilleri, ihtiyaçları ve makina direktifleri konusunda Türkiye henüz dilediğimiz konumda değil. Türkiye’nin Avrupa’dan geride kalmasının iki nedeni var. Biri, makina performanslarını arttırmaya yönelik ileri teknoloji otomasyon sistemlerinin kullanılmaması (makina imalat maliyetlerinin azaltılması amacıyla), diğeri de makinaların güvenlik sistemleri ile donatılmamaları. Bu durumda makina imalat sanayimizin hacminin artımasına yönelik yapılabilecek en önemli çalışma, otomasyon kapsamında olmaktadır. Makinalarımızı performans ve güvenliklerini arttırıcı sistemlerle ne kadar donatırsak, o ölçüde daha gelişmiş ve rekabetin maliyetten ziyade standartlar olduğu pazarlara ihracatımızı kaydırmamız mümkün olacaktır.”
Türkiye’nin Avrupa standartlarını yakalamasının gerekliliği üzerine konuşan Ceylan, Türkiye’nin makina ve işçi güvenliği standartlarının düşük olduğu ülkelere daha çok makina ihrac ettiğini ve bu nedenle de güvenlik sistemlerinin pek önemsenmeyen ve maliyet düşürmek amacıyla göz ardı edilen bir konu olarak görüldüğünü de sözlerine ekliyor.
*ERP sistemi: kurumsal kaynak planlaması (Enterprise Resource Planning), işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemleri olarak tanımlanabilir.
Rockwell Automation Hakkında:
Genel merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Wisconsin eyaletindeki Milwaukee kentinde bulunan ve Türkiye’de 1993 yılından beri faaliyet gösteren ABD’nin otomasyon konusunda lider şirketi Rockwell Automation, Türkiye’de hem global markalara, hem de 2008 yılından beri yerli markalara hizmet vermektedir. Dünyada 80’den fazla ülkede 22.000’den fazla çalışanı ile faaliyet gösteren, 6,2 milyar dolar global cirosuyla da hızla büyümeye devam eden, tüketici ürünleri imalatı ve ağır sanayi alanlarında hemen her tür endüstriye çözüm üreten Rockwelll Automation, sadece kontrol yazılımları değil aynı zamanda yönetim, üretim, planlama, optimizasyon, kalite ve performans yazılımları da üretmekle beraber en büyük endüstriyel otomasyona ve bilgiye adanmış şirketi unvanına da sahip.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
19.03.2013