Türkiye’nin Tasarım Kültürünü Taçlandıran Yarışma
18’inci kez düzenlenen Endüstriyel Tasarım Yarışması’na 248 başvuru yapıldı
18’inci kez düzenlenen Endüstriyel Tasarım Yarışması’na 248 başvuru yapıldı
Türkiye’nin Tasarım Kültürünü Taçlandıran Yarışma
Türkiye son yıllarda ihracatını hızlı bir şekilde artırırken, katma değerli ihracat noktasında da çalışmalara ağırlık verdi. Katma değerli ihracat için Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve sürdürülebilirlik gibi konular dünyada son yıllarda daha çok ön plana çıkarken, bu yıl 18’inci kez düzenlenen ‘Endüstriyel Tasarım Yarışması’nın konsept kategorileri de ‘Metalden Mamul Hediyelik Eşya Kategorisi’ ve ‘Plastikten Sürdürülebilir Ürün Kategorisi’ olarak belirlenmişti. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Türkiye’de ihracatçı firmaların dünya piyasalarında rekabet gücünü artırmayı, katma değeri yüksek, özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasını amaçlıyoruz. Yarışmamıza 18 yılda 5 bin 445 proje başvurusu yapıldı. Bu yıl yapılan başvuru sayısı da 248 oldu. Ne mutlu ki birliğimizin bu tarz etkinlikleriyle bir kez daha bu konunun altını çizebiliyor, Türkiye’deki tasarım kültürünü taçlandırıyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’de tasarım kültürünü yaygınlaştırmak, Türkiye’de ihracatçı firmaların dünya piyasalarında rekabet gücünü artırmak, katma değeri yüksek, özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasına zemin hazırlamak amacıyla 2005 yılından bu yana düzenlenen ‘İMMİB 2022 Endüstriyel Tasarım Yarışması’ bu yıl 18’inci kez gerçekleştirildi. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Ticaret Bakanlığı desteği ile düzenlenen yarışma ile ilgili olarak İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Tasarım, inovasyon yalnızca bizlerin değil, herkesin dilinde olan bir konu. Ne mutlu ki birliğimizin bu tarz etkinlikleriyle bir kez daha bu konunun altını çizebiliyor, Türkiye’deki tasarım kültürünü taçlandırıyoruz. Türkiye’nin geleceğini tasarlamak üzere çıktığımız bu yolda bizlere destek olan tüm birlik yönetim kurulu üyelerimize, tasarım komite üyelerimize, jüri üyelerimize, Ticaret Bakanlığı, TİM, ETMK ve Birlik çalışanlarımıza, üyelerimize, yarışmamıza katılım gösteren tüm tasarımcılarımıza, tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.
Hediyelik Eşya ve Sürdürülebilir Tasarım
18 yıldır düzenlen yarışmaya bugüne kadar 5 bin 445 proje başvurusu yapılırken, 520 projenin ödül aldığını hatırlatan Çetin Tecdelioğlu, “Her yıl yarışmamızda konsept teması belirliyoruz. Bu yıl yarışmamız, ‘Metalden Mamul Hediyelik Eşya Kategorisi’ ve ‘Plastikten Sürdürülebilir Ürün Kategorisi’ olmak üzere iki kategoride düzenlendi. ‘Metalden Mamul Hediyelik Eşya’ kategorisi kapsamında kurumsal hediyelik eşya sektöründe orijinal fikirli ve bu fikirlerin güncel tasarım anlayışı doğrultusunda birliğimizi temsil eden, yerli ve yabancı yetkili makamlara sunulabilecek seviyede estetik ve işleve sahip hediyelik eşya tasarımları, ikinci konseptimiz olan ‘Plastikten Sürdürülebilir Ürün’ kategorisi kapsamında ise plastik malzemeden üretilebilecek fonksiyonel, estetik, yenilikçi olduğu kadar çevreye duyarlı ve sürdürülebilir her türlü plastik ürün tasarımları olmasına dikkat ederek değerlendik.” ifadelerini kullandı.
Ödül törenini ileriki bir tarihte gerçekleştirilecek yarışmanın sonuçları için detaylı bilgiye https://turkishmetals.org/tr adresinden ulaşabilirsiniz.