Türkiye’nin Büyümesi İçin Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Katma Değerli Ürünler Stratejik Öncelik Olmalı
Hasan Ekmen: Türkiye’nin Büyümesi İçin Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Katma Değerli Ürünler Stratejik Öncelik Olmalı
MÜSİAD Finansal Hizmetler, Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu Başkanı Hasan Ekmen:
Türkiye’nin Büyümesi İçin Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Katma Değerli Ürünler Stratejik Öncelik Olmalı
MÜSİAD Finansal Hizmetler, Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu, Finansal Sektör raporunu yayınladı. Türkiye ekonomisinin 2002-2024 dönemi performansı ve geleceğe yönelik projeksiyonlarını kapsamlı bir şekilde ele alındığı raporda MÜSİAD, Türkiye’nin bu yılki ekonomik büyüme tahminini yüzde 3 olarak açıkladı. MÜSİAD Finansal Hizmetler, Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu Başkanı Hasan Ekmen ‘’Türkiye ekonomisi, 2002-2022 yılları arasında ortalama yüzde 5,4 büyüme yakalamış, kişi başı geliri iki katına çıkarmış ve yoksulluk oranını yüzde 20’den yüzde 10’un altına indirmiştir. Ancak 2023’te depremler ve seçimlerin etkisiyle ekonomik aktivitelerde dalgalanmalar yaşanmıştır. 2024 için büyüme oranı yüzde 3 olarak tahmin edilmektedir’’ dedi.
Yüksek teknoloji yatırımları büyümeyi destekleyecek
Sanayi ve hizmet sektörlerinin istikrarlı büyüme sergilerken, tarım sektörünün dalgalı bir performans gösterdiğini, inşaat sektörünün ise sıkı para politikalarının etkisiyle yavaşlama eğiliminde olduğuna dikkat çeken Başkan Hasan Ekmen sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinin önümüzdeki yıllarda büyümeye pozitif katkı sağlamasını bekliyoruz. İç talebin artışı, ihracat destek politikaları, yenilikçi ve yüksek teknoloji odaklı yatırımlar da büyümeyi destekleyecektir. Yapay zeka, dijitalleşme ve katma değerli ürünlere yönelik teşvik politikaları, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği için stratejik öncelik olmalı.’’
Düşük verimli sektörlerin ağırlığına dikkat edilmeli
MÜSİAD Finansal Hizmetler, Danışmanlık ve Eğitim Sektör Kurulu Başkanı Hasan Ekmen, Türkiye’nin ihracatını artırmak ve ithalat bağımlılığını azaltmak amacıyla uzak pazarlarla ticaret hedeflerini genişlettiğini ancak dış finansman kırılganlığı ve döviz kuru dalgalanmaları önemli risk unsurları olmaya devam ettiğine dikkat çekti.
Enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 75 ile zirve yaptıktan sonra Eylül ayında yüzde 49,4’e gerilediğini ifade eden Başkan Hasan Ekmen ‘’Sıkı para politikaları ve dezenflasyon süreci ile enflasyonda düşüş hedeflenmektedir. Ancak kira ve temel tüketim kategorilerindeki yüksek enflasyon baskısı devam etmektedir. Enflasyonist baskılar, finansal dalgalanmalar ve jeopolitik riskler, ekonomiyi kısa vadede tehdit etmektedir’’ dedi. Başkan Hasan Ekmen, genç işsizliğindeki artış, doğurganlık hızındaki düşüş, yaşlı nüfusundaki hızlı artış, gelir eşitsizliği ve düşük verimlilikli sektörlerin ağırlığının dikkat edilmesi gereken konular arasında yer aldığına da dikkat çekti.