TÜRKİYE’DE KABLO SEKTÖRÜNÜN EN İNOVATİF İLK VE TEK RESMİ AR-GE MERKEZİ OLARAK TESCİLLENDİ
Türk kablo sektörünün, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk ve tek araştırma-geliştirme merkezine sahip olan Prysmian Group Türkiye, Ar-Ge ve teknoloji konusunda sektördeki liderliğini tescilledi.
Enerji ve telekomünikasyon kabloları sektörünün dünya lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonu Prysmian Group Türkiye, Mudanya’daki Ar-Ge Merkezi ile sektörünün en kapsamlı tasarım, inovasyon ve ürün geliştirme altyapısına sahip araştırma – geliştirme merkezi olduğunu belgeledi.
Mudanya Ar-Ge Merkezi ile teknoloji ve inovasyona yatırımını arttıran Prysmian Group Türkiye, kullanıcıları teknolojik yeniliklerle beraber üstün performanslı ürünlerle buluşturarak ülkemizin rekabet gücünü geliştirmeyi hedefliyor. Bu vizyon doğrultusunda belirlenen hedeflerden en önemlisi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi statüsü alınarak gerçekleştirildi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belgelendirilen Prysmian Group Mudanya Ar-Ge Merkezi 5 bin metrekare alanda altı ayrı bölümden oluşuyor. Ar-ge merkezinde; Malzeme Teknolojileri Laboratuvarı, Yanma Test Laboratuvarı, Enerji Kabloları Test Laboratuvarı ve Telekom ve Fiber Kabloları Test Laboratuvarı’nın yanı sıra Tasarım ve İnovasyon Ofisi ile Proses Tasarım ve Prototip Geliştirme Ofis’leri de bulunuyor.
Uludağ Üniversitesi ile Ar-Ge işbirliği anlaşması imzalayan Prysmian Group Mudanya Ar-Ge Merkezi, üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi ile de işbirliği yapacak. Bu yıl Amerika’nın Atlanta eyaletinde düzenlenen 64. IWCS Konferansı’na katılan merkez yöneticileri, kuruluş sürecinde TÜBİTAK’a yenilikçi proje başvurularında da bulundular. Avrupa standartları ile uyumlu hale gelen Yanma Testleri Laboratuvarı için “CPR - Yapı Malzemeleri Yönetmeliği” alt yapısı kurularak, araştırma ve ürün geliştirme faaliyetlerinin kapsamı da genişletildi.
Ar-Ge merkezinin kurulumu sırasında, dünya genelindeki 17 Ar-Ge merkezi ile görüşmeler yapılarak; prosedürler, sistem işleyişi ve ortak ürün geliştirme projeleri hakkında bilgi alışverişi yapıldı. Altyapı kurulumu, teknik donanım ve programların geliştirilmesi konularında ise İtalya merkez Ar-Ge laboratuvarının deneyimlerinden yararlanıldı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayıyla Ar-Ge Merkezi statüsü kazanabilmek için 5746 no’lu kanun kapsamındaki Ar-Ge faaliyetlerinin yurtiçinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Söz konusu statüyü alabilmek için işletme, yeterli Ar-Ge yönetimi ile teknolojik varlıklara, fikrî haklara, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesine, Ar-Ge ve destek personelinin Ar-Ge merkezinde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmalara sahip olduğunu belgelemek durumunda. Ayrıca Ar-Ge merkezlerinin konusu, süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış yenilik, program ve projelerinin bulunması, merkezlerin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke içinde yer alması gibi temel koşulların yerine getirilmiş olması isteniyor.
Türkiye’de 218 Ar-Ge Merkezi bulunuyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de toplam 218 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Bu merkezlerden 51’i otomotiv yan sanayiinde, 16’sı savunma sanayi, 15’i bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri, 14’ü yazılım, 13’ü otomotiv, 13’ü kimya, 13’ü ilaç, 13’ü elektrik- elektronik ve 10’u da dayanıklı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteriyor.
Ar-Ge merkezlerinin Türkiye çapında dağılımında 62 tesis ile İstanbul ilk sırada geliyor. Sanayinin can damarı Bursa’da 31, Kocaeli’de 30, Ankara’da 25 ve İzmir’de 18 Ar-Ge merkezi bulunuyor.
Prysmian Group Türkiye Hakkında:
Prysmian Group Türkiye; merkezi 1964 yılından bu yana, Mudanya’da (Bursa) yer alan Türk Prysmian Kablo ve Sistemleri A.Ş. ile 2011 yılında gruba dahil olan Draka Comteq Kablo ve Ltd. Şti. ve Draka İstanbul Asansör İth. İhr. Üretim Tic. Ltd. Şti. firmalarından oluşmaktadır. Prysmian Group Türkiye bünyesinde, bugün yaklaşık 550 kişi çalışmaktadır ve ürün yelpazesi kapsamında 220 kV'a kadar olan tüm enerji kabloları, 3.600 çifte kadar bakır iletkenli haberleşme kabloları ile fiber optik kabloları bulunmaktadır. Ayrıca, Draka ile sadece ana ortaklar seviyesinde gerçekleşen birleşme sonucunda, demiryolu sinyalizasyon kabloları, asansör sistemleri, stüdyo broadcast kabloları ve özel kablolar ürün yelpazesine eklenmiştir. Prysmian Group içinde öncelikli bir ihracat merkezi olan ve 2014 yılında toplam 961.448.858 TL olan cirosunun %29’unu ihraç eden Türk Prysmian Kablo, Borsa İstanbul’da işlem görmektedir.
Prysmian Group Hakkında:
Prysmian Group, enerji ve telekomünikasyon kabloları endüstrisinde, 2014 yılında yaklaşık 7 milyar Euro’nun üzerinde satışları, 20.000 çalışanı, 50 ülkede faaliyet gösteren 89 fabrikası ile bir dünya lideridir. Yüksek teknoloji ürünleri pazarında yer alan Prysmian Group, geniş bir ürün ve hizmet yelpazesine, teknoloji ve bilgi birikimine sahiptir. Prysmian Group ürün yelpazesi kapsamında; enerji iletimi ve dağıtımı için yeraltı ve denizaltı kablo ve sistemleri; çeşitli endüstriyel sektörlerdeki uygulamalar için özel kablolar; video, bilgi ve ses iletimi için optik fiber ve kablolar ve bakır telekom kabloları bulunmaktadır. Prysmian Group’un temel rekabet güçleri arasında, yenilikçi ürün ve üretim süreçleri ve sahip olduğu geniş coğrafi alanı ile müşteri memnuniyetine ve müşteri hizmetlerine verdiği önem yer almaktadır. Prysmian Group, Milan Blue Chip borsasında işlem görmektedir.
Haberin Kaynağı : Prysmian Group
05.01.2016