“Türkiye’de ERP Pazarını Mobilite Şekillendirecek”
ICT Summit NOW 2014’te IAS CEO’su Behiç Ferhatoğlu, yakın gelecekte Türkiye ERP pazarını “mobilite”nin şekillendireceğini, e-dönüşümün pazarın büyümesi için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İnterpromedya’nın düzenlediği ICT Summit NOW 2014, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Ana sunumların Anadolu Oditoryumu’nda yapıldığı zirve sırasında, ERP Komitesi Özel Salonu’nda düzenlenen etkinlikler ERP sektörünün paydaşlarını bir araya getirdi.
“Küresel pazarda rekabetin ilk adımı ERP uygulamaları”
ERP Komitesi Özel Salonu’ndaki programın açılış konuşmasını ERP Komitesi Koordinatörü Göker Sarp yaptı. Türkiye’deki orta ve büyük ölçekli işletme sayısının 40 bini bulduğunu belirten Sarp, bu işletmelerde ERP kullanımı oranının ise yüzde 17.6 ile sınırlı olduğunu vurguladı. Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için işletmelerde kurumsallaşmanın önemine değinen Sarp, Kurumsal Dönüşüm Platformu’nun kurulması için çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı.
Zobu Consulting Genel Müdürü Mustafa Hakan Zobu da Türkiye’nin 2023 ihracat hedefinin 500 milyar ABD doları olduğunu hatırlattı; “Bu hedefe ulaşabilmek ve küresel pazarda rekabet edebilmek için daha verimli iş süreçlerine, kurumsal markalara ve rekabetçi işletmelere ihtiyacımız var. ERP, İş Zekası, CRM ve İşletme uygulamaları ise bu sürecin ilk adımını oluşturuyor” dedi.
“ERP’de yeni trend ‘mobilite’”
Moderatörlüğünü To The Point Ülke Müdürü Cem Yeker’in üstlendiği “Türk ERP Pazarı ve Geleceği” başlıklı panelde ise IAS CEO’su Behiç Ferhatoğlu, Türkiye’de ERP pazarının yakın geleceğini şekillendirecek trendler arasında “kullanılabilirlik” ve “mobilite” kavramlarının öne çıktığını söyledi.
Bağımsız araştırma firması Trovarit’in anket sonuçlarının da bu görüşü güçlendirdiğini belirten Ferhatoğlu, “Türkiye pazarı için Cloud ve SaaS çözümleri 4-5 sene daha gündemde belirleyici olmayacaktır” dedi.
“E-Dönüşüm pazarın büyümesi için önemli bir fırsat”
İşletmelerde ERP kullanımının yararları konusunda farkındalık sağlamak için firmalar üstü kurumların çalışmalarının önemine değinen Ferhatoğlu, KOBİ’lerde ERP kullanımının yaygınlaştırılması için atılması gereken adımlara da değindi:
“Özellikle firma sahiplerine ve yöneticilere kurumsallaşmanın önemini anlatmamız ve bu yoldaki endişelerini ortadan kaldıracak aksiyonlar almamız gerekiyor.”
“Sektörde regülatör bir kurum olmadığı için, iş yapış şekilleri ile ilgili, ERP Komitesi gibi STK’lar ile birlikte bir etik bildirgesi hazırlanabilir.”
“KOBİ’lerde ERP yazılımları konusunda yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç var. Bu konuda üniversite sanayi işbirlikleri öne çıkıyor. IAS olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama sektörel işbirlikleri faydalı olabilir.”
“E-Dönüşüm Türkiye Projesi Eylem Planı önümüzdeki yıllar boyunca pazarı meşgul edecek. ERP’ye geçiş fırsatları da yaratacak. Diğer taraftan bu çalışmalar yeni trendlere ayrılacak kaynağı engelleyebilir. Bu konuda Türkiye ekonomisinin durumu ve devlet teşvikleri elbette belirleyici rol oynayacaktır ama çözüm üreticisi firmaların da e-devlet projelerini tek başına gelir kaynağı olarak görmekten çok pazarı büyütecek anahtar projeler olarak görmeleri gerekir.”
“ERP projelerinin yatırım maliyetlerini azaltmak için sektöre özgü çözümler gibi katma değeri yüksek servisler kilit rol oynayabilir. Sektöre özgü çözümlerin niteliği ve niceliği arttıkça firmaların bu konudaki yatırımları da artabilir.”
Konuşmasında IAS’nin global operasyonlarına da değinen Ferhatoğlu, Avrupa ve Türkiye pazarlarını karşılaştırırken, Almanya örneğini verdi. Ferhatoğlu, “Almanya ERP’nin doğum yeri ve gelişmiş bir pazar. Yüzlerce rakibin yanı sıra ERP projelerine bakış açısı son derece olgunlaşmış müşteri adayları var. Bunlar, Türkiye ile karşılaştırdığımızda, Avrupa pazarında yer alan üreticileri sürekli gelişime zorlayan noktalar. Üreticiler açısından olumlu olan noktalar ise ERP projelerine yaklaşım. Almanya’nın ne istediğini bilen, ihtiyaçlarının hizmet karşılığını ödemeye daha razı olan ve ERP projelerinin öneminin daha farkında bir pazar olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Panelde Ferhatoğlu’nun yanı sıra IDG Yazılım & Servisler Araştırma Analisti Yeşim Araç, Microsoft İş Çözümleri Direktörü Ozan Öncel, Oracle Büyük Müşteriler Satış Danışmanlığı Kıdemli Müdürü Oya Eren, SAP Türkiye İş Geliştirme Müdürü Deniz Eralp ve Workcube Genel Müdür Yardımcısı Özlem Turhan da söz aldı.
Programın “Başarı Hikayeleri” bölümünde ise Norm Grup BT Müdür Yardımcısı Ahmet Oturgan ise Norm Grup’ta yaşanan hızlı büyümeyi ve caniasERP’nin bu büyümedeki rolünü anlattı. Norm Grup’un 2003 yılından beri iş süreçlerini caniasERP ile yönettiğini belirten Oturgan, ERP projelerinde başarının altın anahtarını ise “üst yönetimin vizyonu, desteği ve kararlılığı” olarak tanımladı.
IAS Hakkında:
IAS (Industrial Application Software), firmalara iş süreçlerini optimize etmeleri ve hızlandırmalarını sağlayan kurumsal yazılım çözümleri üretip, yazılımın danışmanlığını ve eğitim hizmetlerini vermek üzere 1989 yılında Almanya’da kurulmuştur.
ERP alanında uzmanlaşmış, dinamik ve inovatif bir yazılım firması olan IAS, ürünü CANIAS ERP ile firmaların iş süreçlerini hızlandırmalarına ve
geliştirmelerine yardımcı olur. 1989 yılında Almanya’da kurulmuş olan IAS, kurumsal kaynak planlama yazılımları üretmekte ve kurulduğu günden bu yana çözümleri hakkında danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunmaktadır.Bugün itibari ile global operasyonlarını yürüttüğü Türkiye, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri Ofislerinde ve partnerleri aracılığı ile birçok ülkede yazılım geliştirme, Ar-Ge, danışmanlık, satış ve eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’de; İstanbul ve İzmir başta olmak üzere, Gaziantep, Samsun, Ankara, Kocaeli, Aydın ve Bursa’da toplam 19 çözüm ortağı ile birlikte başarılı projelere imza atmaktadır.
IAS’nin “İLK”leri ve “EN”leri
• Avrupa ülkelerine ERP yazılım ihracatını gerçekleştiren ilk Türk firması.
• TÜBİTAK tarafından desteklenen ilk yazılım Ar-Ge projesi olan yazılım geliştirme platformu TROIA.
• Dünyada online erişilebilirliğe sahip ilk kurumsal kaynak planlama yazılımı
• İşletmelerin ilk yatırım maliyetlerini düşürmelerine olanak sağlayan SaaS (Software as Service), Türkiye’de hayata geçirilen ilk bulut bilişim modellerinden (2002).
• Alman araştırma kuruluşu GPS tarafından yapılan ve birçok global ERP yazılımının da test edildiği araştırmanın “esneklik” kategorisi birincisi. (2007, 2014)
• Uluslararası bağımsız araştırma kuruluşu Trovarit A.G. tarafından 2014 yılında yapılan araştırmada global rakiplerini büyük farkla geride bırakarak “liderler” arasında yer aldı.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
26.11.2014