Türkiye Yüzey İşlemler Sektörü ve TÜYİDER
TÜYİDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğangün: Sektörünün 2021 yılı değerlendirmesi, neler yaptık? 2022 ve sonrası hedef ve planlarımız
Türkiye Yüzey İşlemler Sektörü ve TÜYİDER
TÜYİDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğangün: Sektörünün 2021 yılı değerlendirmesi, neler yaptık?
2022 ve sonrası hedef ve planlarımız.
Her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz; her kademede birbirimizi seven güvenen konuşabilen birlik beraberlik içinde bir toplum olabilseydik bu kadar etkilenmeyeceğimiz pandemi kaynaklı ekonomik dalgalanmaları derinlemesine yaşadığımız; henüz 2. yılında olan derneğimiz adına ise tüm endüstrileri doğrudan etkileyen, kapsayan devasa bir sektörün temsilcisi olarak 2021 yılı TÜYİDER’in sektör adına önemli projeleri başlattığı ülke olarak da devletimizin katma değeri yüksek stratejik üretimlere daha çok yöneldiği, ülkemizin imzaladığı Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yüzey işlemlere ilişkin mevcut sorunlarımıza karşı proje ve çözümler üretmenin gereklilikten öte artık bir zorunluluk haline geldiği bir yıl olmuştur.
2022 sektörel kalite beklentilerinin daha da önem kazanacağı TÜYİDER için URGE ve Yüzey İşlem ihtisas OSB gibi önemli projelerini hayata geçireceği, daha öne çıkacağı bir yıl olacak.
Yüzey İşlemler otuzu aşkın ana ve türevi alt sektörün tüm üretim süreçlerinin başından sonuna; doğrudan ve dolaylı sağladığı değer artırıcı, verimlilik ve ekonomi sağlayıcı hazırlama, temizleme, kaplama ve boyama uygulamalarıyla temel, anahtar ve üst sektör niteliğinde devasa bir sektördür.
Dünya’da 18 yy. ’da metal kaplama sektörüne “Galvano” adını veren İtalyan bilim adamı Giovanni Galvani’nin elektrik akımı ile iyonların hareket ettiğini bulması ile başlayan yüzey işlemler, ülkemizde 1951'de Vagon Tamir Atölyesi ile sembolleşen sanayileşme süreci ile ortaya çıkmıştır.
2020 yılına dek Avrupa’da yüzey işlemler alanında tüm alanı kapsayıcı derneği olmayan tek ülke konumunda olan ülkemizde özellikle 80’li yıllar dan itibaren kendi halinde kontrolsüz gelişen yüzey işlem sektörü TÜYİDER’in 28 Ocak 2020’da kuruluşuyla bu 70 yıllık sahipsizliğinden kurtulmuştur.
70 yıllık boşluk ve ihtiyacın etkisiyle 1,5 yıl gibi kısa bir zamanda devasa bir sektörün tek ve bütünsel temsilcisi olma sıfatına erişen TÜYİDER henüz uygulamaya aldığı bazı önemli projelerle kendi sektöründe ve etkileşimde olduğu birçok sektörde oluşturmaya başladığı farkındalıkla umutlu bir beklenti ve kıpırtı oluşturmayı başarmıştır.
2022’ye başlarken almaya başladığımız güzel dönüşler bu kıpırtının dalga dalga hızla büyüceğini hiç kimsenin hayal bile etmeyeceği noktalara erişeceğini işaret etmektedir.
İstanbul merkezli sektörel dernek olarak geçtiğimiz 3 ay içerisinde İTO Başkanı, BTSO Başkanı, Savunma Sanayii Başkanı ve Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcımız olarak her birinden aldığımız sektörümüzün gerçeklerini ortaya koyan önemli yorumlar, işbirliği ve destek sözleri; yine bu dönemde dernek olarak yer aldığımız Endüstriyel Dönüşüm temalı Win Eurasia fuarında, Kasım’da partneri olduğumuz Surtech ve Paint Expo Eurasia Fuarında akademisyenlerimiz, Ana ve yan sanayi kuruluşları ve sektör profesyonellerimizden gördüğümüz ilgi doğru yolda olduğumuzu göstermektedir.
Yüzey işlemler metal, zamak, plastik, polimer, kompozit gibi malzeme ve ürünlerin dış ortam koşullarının olumsuz etkilerinden korunması, kullanım ömrünün artırılması, çalışma performansının yükseltilmesi, fonksiyonel ve estetik özellikler kazandırılması, boya ve yapıştırma uygulamalarında hazırlık ve yeni yüzey dokusu elde etme gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Otomotiv, denizcilik, uzay havacılık, raylı sistem, uydu sistemleri, haberleşme, elektronik, demir çelik, alüminyum, tekstil, enerji, medikal, armatür, mobilya, gıda, tarım aletleri, bağlantı elemanları, oyuncak, ev ve el aletleri, gibi pek çok sektörün içinde stratejik ve belirleyici nitelikte uygulamalara sahiptir.
Yüzey işlemler sektörü dünyada olduğu gibi son yıllarda ülkemizde de artan hızla gelişmektedir. Avrupa’da Kimyasal yüzey işlemler pazarının sadece elektrolitik işlemler olarak cirosal büyüklüğü 2020 yılında 31 Milyar Euro olmuştur. Araştırmalar pazarın gelişim hızının daha da artacağı öngörmektedir.
Kimya konusunun kendine özgü görece bilinmezliği yanında çevresel süreç yönetimi zorlukları nedeniyle doğrudan veya üretim sürecinde yüzey işlem ve kaplama uygulamaları olan işletmelerin aşırı zorlandığı; OSB ve yerel ilgili yönetimlerinin uzak durduğu, çevre kirliliği riski yüksek tehlikeli sınıf üretim grubunda sayılan; endüstride adı dahi tanımlanmamış bir iş kolu olarak yüzey işlemlerin gerek içinde olan aktörlerince gerekse kamu, üniversite, yerel idarelerce hak ettiği önemi görmemektedir.
Belde ve belediye sınırları içinde kalmaya zorlanan yüzey işlem ağırlıklı faaliyeti olan işletmeler çoğunlukla denetimden uzak yetersiz koşullarda verimsiz ve düşük kalite ile çalışmak durumunda kalırken; bu şekilde kalitesiz ve yetersiz hizmet sundukları ana ve yan sanayilerin gelişimine de önemli bir ket vurmaktadırlar. Bir tarafta kaynaklar boşa harcanırken çevre de zarar görmektedir.
Küresel pazarda git gide acımasızlaşan rekabet ortamında gelişmiş ülkelerle açılan makasın kapatılmasında endüstriyel üretim dolayısıyla yüzey işlemler büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle ülkemiz son yıllarda endüstriyel üretime özellikle katma değeri yüksek stratejik üretimlere yönelmiştir.
Bilindiği üzere gelişmiş tüm ülkelerde Endüstri 5.0 ile fabrikaları otonom sistem ve işbirlikçi robotlarla insanları aynı ürün üzerinde koordine bir şekilde birlikte çalıştığı yerlere dönüştürmeyi tartışılırken günümüz koşullarında bilgi, teknoloji ve iletişim alanında yaşanan hız kazanan gelişmeler bizim gibi gelişmekte olan toplumları her alanda kıyasıya bir rekabete ve acımasız bir yarış içerisine sürüklemektedir. Dünya ticaretinin küreselleşmesi, rekabetin kapsam ve sınırlarını genişletmiş, yarışa katılanların sayısı ve nitelikleri giderek artmaktadır.
Özellikle dış alıcılar artık daha bilinçli, daha bilgili hale gelmiş ve beklentileri en üst seviyeye ulaşmıştır. Artık müşteri beklentilerini karşılamak yeterli olmamakta müşteri beklentilerinin de ötesine geçmek gerekmektedir. Değişim hızı artmış, özellikle teknoloji alanında yaşanan gelişmeler önceden hayal bile edilemeyen uygulamaları mümkün kılmıştır.
Artık değişime ve değişim hızına ayak uyduramayan sektörlerin ve sektör işletmelerinin sağlıklı ve ayakta kalabilmesi çok zor olduğu bir dönemdeyiz. İşletmelerin ayakta kalabilmeleri ancak tüm sektörlerde müşteri ihtiyaç ve beklentilerine uygun üretimi ve/veya hizmetin sağlanması yanı sıra kaynakların en az en verimli en ekonomik şekilde kullanılması, kullanılırken de çevrenin korunması koşuluyla mümkün olabilecektir.
Bu sebeple, kuruluşlarda, tasarım aşamasından başlayarak üretim, pazarlama gibi tüm aşamaları kapsayan ve sürekli iyileşmeyi hedefleyen Kalite Yönetim Sistemleri gibi, yüzey işlemlerle ilgili tüm alanlarda çok boyutlu öncülük edecek, kolaylaştıracak yönlendirecek üst çatı yapılanmaları da olmazsa olmaz bir şart olmuştur.
Tüm endüstri alanlarında artan değişen fonksiyon ve kalite beklentileri yanı sıra, maliyetlerin hızla azaltılmasına yönelik çabalar sonucu tüm endüstri alanlarını etkileyen boyutu nedeniyle daha da önem kazanan yüzey işlemler sektörünün kendisini bugüne değin ifade edememiş Tüyider üyeleri olarak; tüm endüstrimizin ve ülkemizin bu alanda neler kaybettiğinin bilincindeyiz.
Tüm yüzey işlemler hizmet sağladığı başta savunma sanayileri olarak Uzay, Havacılık, Denizcilik, Haberleşme, Elektronik, Otomotiv, Havacılık, Çelik, Metal Eşya, Bağlantı Elemanları, Beyaz Eşya, Armatür, Mobilya, Tıp gibi yüzey işlemler boyutuyla hızla gelişen tüm ana ve alt sektörlere doğrudan ve/veya dolaylı temizleme, kaplama ve boyama olarak sağladığı girdi ve hizmetlerle gelişimlerini etkileme yönünde stratejik belirleyici role sahipken bugüne değin kendi içinde birlik ve disiplini sağlayamaması nedeni ile sadece kendini değil ilgili olduğu tüm bu sektörleri de olumsuz etkilemiş ve etkilemeye de devam etmektedir.
Hedef sektörler yüzey işlemler sektörünün iki yönlü gelişirken geliştirme döngüsünde en önemli paydaşı konumundadır. Diğer yandan hedef sektörlerin dar çerçeveden satın alma yaklaşımı nedeniyle kısır bir döngü yaşanmaktadır. Haksız rekabet ve benzeri zor koşul ve açmazlara neden olan bu durumdan sıyrılmak ve bu döngüyü kırmak için öncelikle diyalogların oluşması sektör firmaları ile çevre ve insan sağlığını öncelleyen ortak ar-ge ve iş geliştirme çalışma ortamlarını oluşturmak teknolojiye yatırım yapmaları gerekmektedir.
Kamu, Üniversite, OEM tüm sektörel kurumların önünde, sektörümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilmek için, çağın gelişmelerine sektör ve içinde yer alan firmalar olarak öncelikle gelişime ayak uydurmak, sonrasında da çok boyutlu dönüşüme dahil olmak öncülük etme görevimiz vardır.
Türkiye çapında ve Türkiye’nin uzak yakın ticari ilişkide olduğu tüm ülkelere yönelik yüzey işlemler alanında sektörün temsilcisi olma konumunda bir dernek olarak stratejik planımızda yer alan aşağıda başlıklarda çalışmalar için başta ilgili bakanlık ve bağlı alt kuruluşlar olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları nezdinde ve sektörün yoğun olduğu Marmara, Orta Anadolu, Güney Anadolu ve Ege bölgelerimizde yer alan sanayi odaları, yerel ve OSB yönetimleri ile strajik planlarımızla örtüşen konularda planlı, aşamalı ve sonuç odaklı işbirliği kurmak, yürütmek ve gerçekleştirmek noktasındayız.
Başta KOBİ’ler olmak üzere tüm endüstrimize ivme kazandıracak teşvikler uygulanmaya başlamıştır. Aynı zamanda Avrupa’dan konvansiyonel yüzey işlem içeren üretimlerin, ülkemizin üretim yetenekleri ve ekonomi cazibesi ile ülkemize yönelmesi söz konusudur. Pandemi ile hızlanan yeni eğilim ve gelişmeler tüm endüstride yüzeye ilişkin fonksiyon ve kalite beklentilerini artırmıştır.
Dijitalleşme ve Yüzey İşlemler robotlar ve PLC ’lerin olduğu Endüstri 3 ile başlayan ve nesnelerin interneti, birbiri ile haberleşen, yapay zekâ, big-data analizlerin öne çıktığı Endüstri 4 ile yeni bir teknolojik dönüşüm başlamıştır. 3D metal yazıcılar teknolojisinin gelişimi, yeni ve değişen metal üretim teknolojileri, değişen yüzey kalite beklentileri, yüzey işlemler alanında dönüşümü ve değişimi zorunlu kılmaktadır. Hızla ilerleyen bu sürece kaynak ve yetkinliklerimiz olarak ne kadar hazırız? sorusunun yanıtlarını aramak, stratejik planlar oluşturmak ve uygulamak durumundayız.
Daha ince, daha hızlı aynı zamanda yüksek performans sağlayan kaplama proseslerine, daha hızlı ve etkili ön işlem ve yüzey işlemlere yönelim artmaktadır. Kendi kendini tamir eden, kendi kendini temizleyen kaplamalar ve yüzeyde tutunma ve yapışmayı, sürtünmeyi azaltıcı yüzey doku beklentileri ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kontrollü atmosfer, vakum altı teknolojileri ile yüksek enerjili UV, ultrasonik ses, lazer, plazma, elektron ışını kullanımları öngörülmektedir.
Geride bıraktığımız iki yılda pandemi tüm dünyayı etkilemiş metal ve üretim sektöründe zorunlu bir durağanlaşma ve düşüş yaşanmıştır. Aynı zamanda yüzeye ilişkin hidrofobik kaplama, antiviral, anti-bakteriyel kaplama gibi yeni farklı talepler ortaya çıkmıştır. Hassas ve etkili yüzey temizlik kimyasalları, etkin yüzey aktivasyon ve UV, plazma, lazer ışını gibi temizleme yöntemlerinin kullanımı artmaktadır. Özellikle çinko, bakır gibi anti-bakteriyel metal malzemelere olan talep artışı, gelecekte bu tür metallere uygulanacak yüzey işlem uygulamalarının artıracağını işaret etmektedir. Yüzey temizleme işlemleri, yüzey kimyasalları ve kaplamalar gelecekte çok daha önemli olacaktır.
Günlük yaşantımızda çoğu akıllı telefon ve tabletlerin dokunmatik ön cam ve gövdelerinin üretiminde yeni yüzey yöntemlerine ve özel kaplama çözümlerine ihtiyaç duyulacaktır. Hastanelerde, medikal operasyonlarda kullanılan ekipmanların sterilizasyonu ve yüzey temizliğinin mikroplara karşı dirençli olması ve zararlı etkilenimlerinin azaltılması amacıyla yeni kaplama ve yüzey işlemlere ilgiyi artıracaktır. Benzer talepler gıda ile temas eden yüzeyler içinde geçerlidir.
Marketlerde reyonları, paket sistemleri, soğuk hava depoları, soğuk taşıma zincirinde kullanılan tüm ekipmanlar, bebek bezleri üretimlerinde yeni yüzey çözümleri artacaktır.
Virüs bulaşma riski nedeniyle artık günlük yaşantımıza giren sosyal mesafe olgusu ile birlikte bir alandan diğer alana geçişte kabinler, tünel sistemleri kullanımı dolayısıyla bunların yoğun temizlenmesi için sterilizasyon kimyasallarının kullanımını artıracaktır.
Akıllı Yüzeyler ve Yüzey İşlemler: Sonuç olarak anlaşılacağı ve görüleceği üzere değişen üretim, günlük yaşam ve yeni şartlar karşısında yüzey işlem teknolojileri, en hızlı şekilde adapte olabilecek teknolojik potansiyele sahiptir. Artan talepler, değişen yüzeyler ve yüzey işlemler karşısında sektörün ve akademik dünyanın çözüm kabiliyeti oldukça yüksektir. Akıllı sistemler, akıllı fabrikalar ve işletmeler ve akıllı kaplamalar, daha etkin yüzey işlemler ve yeni yüzey işlem kimyasalları çıkacaktır.
Çeşitli ara malzeme ve ürünlerin ülkeler arasında transferinde daha sıkı yüzey kontrol sistemleri, test ve standardizasyon uygulamaları gündemdedir. Bu süreç yeni yüzey işlem ve teknolojilerinde artan taleplere, daha sıkı kontrol mekanizmalarının oluşmasına yol açacaktır. Bunun yanında günlük yaşantımızda sıkça kullandığımız toplu taşıma araçlarında, yapılarda, ev ve el aletlerinde, mutfak malzemelerinde, medikal sistemlerde kullanılan tüm malzemeler ve yüzeyler için daha etkin temizleme, üstün performanslı yüzey işlem ve kaplama çözümlerine de gereksinim duyulacaktır.
Nano teknoloji kaplamalar hayatımıza ve uygulamalara hızla girecek, bu kapsamda yeni nano teknoloji kaplama kompozisyonları ve kaplama sistemleri üzerinde yoğun çalışmalar başlatılacaktır.
Sektörümüz ve içinde yer aldığı tüm sektörlerde yüzey işlemlere ilişkin yeni uygulama ve teknolojilere yönelmek bunu yaparken de ülkemizin imzaladığı Paris İklim Anlaşması Avrupa Yeşil Mutabakatı dairesinde yüzey işlemlere ait mevcut sorunlara karşı proje ve çözümler üretmek; gereklilikten öte artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Üretim süreçlerinden başlayarak atıkların en aza indirilmesi, atıkların arıtılması, geri kazanımı, atığın endüstriyel simbiyoz uygulamalarıyla değerlendirilmesi, temiz üretim proseslerinin geliştirilmesi ve bu surette su ve enerji tüketiminin en aza indirgenmesi; çevresel etkileri çözümlenmiş bölgesel altyapıların oluşturulması gerekmektedir.
TÜYİDER yönetim kurulu ve bilim kurulu olarak bu süreçte stratejilerimizi yeniden gözden geçirerek sektörün gerek teknolojik yeteneklerini gerek insan kaynağı yetkinliğini artırarak gerekse yeni teknolojilere adaptasyonu kapsamında Ar-Ge, test ve eğitim faaliyetleri sürdürülecektir. Üniversite ve araştırma kurumlarıyla sektörün gereksinimlerine yönelik test, analiz faaliyetleri, yüzey ve kaplama çözümleri, nitelikli araştırmacı ve insan kaynağının artırılması, teknoloji transferi, uygulamalı eğitim ve standardizasyon çalışmaları, ortak Ar-Ge projeleri geliştirilecek, işbirlikleri kurulacak ve yürütülecektir.
Tüm bu koşul ve beklenti ortamında; derneğimiz amaç ve hedefleri doğrultusunda, özellikle 2021 son çeyrekte farkındalık sağlamaya yönelik Webinar, Fuar, Seminerler gerçekleştirmiş; sektörümüzün sesi olarak TüyiDergi yayın hayatına başlatılmış, Tüyikart uygulamamız, Yüzey İşlemler Sektöründe İhracatı artırma URGE projemiz ve İhtisas OSB gibi sektörümüz adına önemli projeler başlatılmıştır.
Stratejik planlarımız kapsamında sektörel ihracat potansiyelini artırmaya yönelik yapılanma çalışmalarımız aşağıdaki başlıklarda olacaktır.
Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesine uygun Yüzey İşlem ihtisas OSB'ler kurulması ve mevcut genel OSB’lerde yüzey işlemler küme yapılanması fizibilite çalışmaları
-Ana faaliyet konusu direkt ve /veya endirekt yüzey işlemler olan ve/veya yüzey işlem ağırılıklı üretimleri olan ana ve yan sanayi firmalar için ülke içinde belli merkezlerde nitelikli ve çevre dostu ihtisas OSB'ler kurulmasına ilişkin tahsis alanlarının ön araştırma, fizibilite ve projelendirmeye ilişkin altyapı hazırlık çalışmaları yapılacaktır.
Yüzey İşlem Ur-Ge Kümelenmesi
-İhtisas OSB ve kümelenme altyapısının oluşturulması ve sonrasında sürdürülebilirliğinin sağlanması için aşağıda belirtilen konu başlıklarını kapsayan Yüzey İşlem Ur-Ge çalışmasının başlatılması. Bu kapsamda aşağıdaki başlıklarda uygulamaların hayata geçirilmesi
Sektör envanterinin çıkarılması, istatistiksel veri bankasının oluşturulması,
-Anket yoklamalarıyla önceliklerin konuların belirlenmesi yüzey işlemler sektörü ile ilgili sektörel proje ve çalışmalara ışık tutacak araştırma ve ihtiyaç analiz çalışması yapılması ve Üniversite olanakları envanteri
Sektörün ilgili kamu kurumları nezdinde akreditasyonu ve iş kolu olarak tanımlanması
Sektör çalışanlarının uluslararası standartlara göre eğitim ve sertifikasyonu
-Nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik uygulamalı Mesleki, Laboratuvar, Test Araştırma ve Fizibilite, Teknik şartname hazırlama, Bilirkişilik hizmet eğitimleri ve genel yönetim danışmanlık hizmetleri
-Sektör firmaları üretim tesislerinin uluslararası standartlara göre denetleme ve sertifikasyonu
-Sektörel uluslararası yasal mevzuatların incelenmesi ve güncellenmesine ilişkin raporlama
-Sektörel uluslararası standartların oluşturulması.
Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesine ilişkin sektör analizi
-Yüzey işlemlerde kalite ve yüksek teknoloji kullanımına ilişkin danışma ve araştırma merkezi kurulması, Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesine yönelik araştırma ve fizibilite çalışmaları yapılacaktır.
Yüzey İşlem Araştırma ve Danışma merkezi kurulması
-Yüzey işlemler konusunda faaliyetlerin yoğunlaştığı Marmara, Orta Anadolu, Güney ve Ege bölgelerimizde önemli merkezlerin kesişim noktalarında oluşturulacak bu merkezlerde yüzey işlemlerde kalite ve yüksek teknoloji kullanımına ilişkin danışma ve araştırma merkezi kurulması
Sektörel ihracat potansiyelini artırmaya yönelik dış pazar çalışmalarımız;
Dış Pazar Araştırmaları
-Orta, Batı ve Doğu Avrupa; Ortadoğu İran, Irak, Katar, S. Arabistan, BAE; CIS Ülkeleri Rusya, Türki Cumhuriyetler; Kuzey orta ve Güney Afrika, Kuzey ve Güney Amerika ve Asya Pazar Araştırmaları,
Sektör firmalarının Dış Ticaret Heyet Gezileri, B2B buluşmaları
Sektör firmalarının yurtdışı sektörel fuarlara milli katılım, B2B buluşmaları vb fuar etkinlikleri
-Kamu yönetimi ve bağlı kurumlar nezdinde ve iş birliğinde
Sektör firmalarının Finansal ve operasyonel kapasite geliştirmeye yönelik ortak projelerin geliştirilmesi
Yüzey İşlem Sektörüyle ilişkili yurt dışı STK’lar ile yakın ilişkiler, ortak girişim ve platformlar kurulması
Yurt dışı Yatırımcı ve Alıcılara Yönelik Hizmet Veren Yüzey İşlem danışma merkezi kurulması
-Yüzey işlemler konusunda faaliyetlerin yoğunlaştığı Marmara, Orta Anadolu, Güney ve Ege bölgelerimizde önemli merkezlerin kesişim noktalarında oluşturulacak bu merkezlerde yüzey işlemlerde kalite ve yüksek teknoloji kullanımına ilişkin danışma ve araştırma merkezi kurulması
Yurt dışı Kamu Diplomasisi ve Lobi Faaliyetleri
-Sektörel ve Profesyonel Dernekler, Federasyonlar, Birlikler, Odalar, Vakıflar, Belediyeler, Kamu Kuruluşları ve Kurumsal şirketler ile ilişkiler kurulması
Yurt dışı Teşvik ve Desteklerin araştırılması
-Hedef ülkelerde Sanayi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kurum ve kuruluşlar nezdinde
Yurt dışı pazara yönelik pazarlama, tanıtım medyaları oluşturmak
-Dergi, Web sitesi ve Blog tasarımı ve yönetimi, Sosyal Medya, Sanal Fuar ve B2B etkinlikleri, Pazaryeri e-ticaret platformları, Dijital üye kataloğu, Mobil uygulama kurulum ve yönetimi ve Webinar çalışmalarının geliştirilmesi
Yurt dışı ve Yurt dışına yönelik ulusal PR ve Medya İlişkileri
-Paralel ve hedef sektörlerin yayınları, Ulusal yayın organları, Bölgesel ve OSB yerel yayın organları, Avrupa ve Dünya’daki sektörel dergiler
Ortak Satın Alma Çalışmaları:
-Hammadde, Yarı mamul, Ünite ve Ekipman ortak alımları
-Know-How, Lisans, ortak üretim, millileştirme çalışmaları
2022 derneğimiz adına sektörümüzün geleceğine ışık tutacak stratejik hedeflerimize ulaşmak üzere
Başta liyakat, iyi niyet ve doğruluk olmak üzere açıklık ve etkin iletişimi öne koyan disiplinli kurumsal anlayışla geleceğimiz gençlerimizi de aramıza katarak; Kamu ve üniversitelerle olan iletişim ve iş birliğimizin daha da artacağı, başlattığımız projelerimizin gelişerek meyvelerini vermeye başlayacağı; Yüzey işlemlerin yoğun olduğu merkezlerde şube, hedef ülkelerde temsilcilik yapılanmaların başlayacağı Paydaş hedef sektörlerimizle iki yönlü gelişirken geliştirme döngüsünde ilişkilerimizin gelişeceği, birlikte farkındalık ve değerler yaratacağımız bir yıl olacaktır.
İşini dernek işlerini yoğuran yönetim kurulu üyelerime; fedakâr çalışma ekibimize, destek veren duayen hoca ve üstatlarımıza, tüm üyelerimize ve tüm sektör paydaşlarımıza içtenlikle çok teşekkür ediyoruz.
Gelin birlikte kendimiz yazalım ortak geleceğimizin hikayesini… Umutla, sevgiyle, heyecanla…
İbrahim Doğangün
TÜYİDER Yönetim Kurulu Başkanı