Türkiye Yeni Bir Fuar İle Tanışıyor: TOS+H Expo İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı
Türkiye’de yapılan yeni mevzuatın ardından önemi artan ve gelecek dönemde imalat sanayii açısından kritik unsurlardan biri olacak İş Güvenliği ve Sağlığı uygulamalarına yönelik kapsamlı çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, Türkiye’de organize edilen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansının paralel etkinliği olarak TOS+H Türk İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı da Türkiye’ye kazandırıldı.
Yürürlüğe giren yeni yasa ve ikincil mevzuatın ardından, bütün işletmeler ve özellikle imalat sanayii açısından önemi artan iş güvenliği ve sağlığı konusunda faaliyetler genişliyor. Türkiye’de düzenli olarak gerçekleştirilen Uluslararası İş Güvenliği ve Sağlığı Konferansına paralel etkinlik olarak TOS+H Türk İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı da Türkiye’ye kazandırıldı.
Düsseldorf’ta düzenlenen, iş güvenliği ve sağlığı konusunda dünyanın lider fuarı konumunda olan A+A 2013 Fuarı sırasında, Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Düsseldorf Fuarı arasındaki mevcut işbirliğinin derinleştirilmesi ve uluslararası nitelikte ortak bir projenin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Bu kapsamda, TOS+H Expo – Türk İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı’nın Türkiye’de gerçekleştirilmesine karar verildi. Mayıs 2014’te de Uluslararası İş Güvenliği ve Sağlığı Konferansı’nda fuar ilgilileriyle buluşmuş oldu.
Fuar ve konferans işbirliği ile ilgililerin iş sağlığı, güvenliği ve işletme güvenliği açısından kapsamlı bir bilgilenme imkanını da tanımış olmasını sağladı. Böylece, geniş kapsamlı bir pazar ve iletişim platformu işletmelere sunulmuş oldu.
Türkiye’de 2001 yılında düzenlenmeye başlayan Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı, önleyici tedbirler ve konuya ilişkin mevzuat bilgilendirimeleri, yeni gelişmeler konusunda uzmanlarına ve işletmelere kapsamlı bir iletişim ortamı sağlıyor. Mayıs 2014’te 7. kez yapılan konferans üç günü kapsıyor ve 6 binden fazla katılımcıyla gerçekleşiyor. 2014 konferansta çok sayıda yerli ve yabancı uzman görev alıyor. Konferansta, Türkiye uygulamaları yanında, Avrupa ve dünya uygulamaları ve gelişmeleri hakkında da kapsamlı bilgi alış-verişi gerçekleşiyor. İş sağlığı ve güvenliği alanında, teknik düzenlemeler yanında son dönemde önemi artan ve Türkiye’de de uygulama kapsamı genişleyen işyeri hekimliği, sağlık hizmeti satın alınması ve sağlık hizmeti verilmesine yönelik sorun ve çözümler de odaklanılan konular arasında.
TOS+H Expo İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı 2014 TOS+H Expo İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı da 4 bin metrekare alanla ilgilileriyle tanışmış oldu. Fuara, ulusal katılımcılar yanında, Almanya, Polonya, Avusturya, İtalya, Macaristan ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinden gelen işletmeler ürün ve hizmetleriyle yer aldı. Fuara, son dönemde iş güvenliği ve sağlığı alanında verilen önem artan Asya ülkelerinin de ilgisi dikkat çekici.
Uluslararası konferansın en önemli paydaşı ve organizasyonun parçası olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da 120 metrekare ile fuarda ilgililere yönelik bilgilendirme faaliyetinde yer aldı. Fuan 3M, Draeger Safety, Honeywell, Ansell Healthcare Europe NV, UVEX ve Bata Nederland gibi bu sektörün lider firmaları ile Kaya Safety ve Yakupoğlu gibi Türkiye pazarının önde gelen üreticilerinin bir arada bulunduğu bir platform oldu. Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği TİGİAD tarafından da desteklenen fuar; Tezulaş Fuar, Düsseldorf’ta organize edilen A+A’nın organizatörü Messe Düsseldorf’un işbirliğiyle Türkiye’ye kazandırıldı. Tezulaş Fuar, aynı zamanda 18 yıldan beri Messe Düsseldorf’un Resmi Türkiye Temsilciliğini yürütüyor.
Türkiye yeni bir mevzuatı uygulamaya koydu
Türkiye’de uzun süren hazırlıkların ardından iş sağlığı ve güvenliği alanında yeni bir yasa ve buna bağlı çok sayıda ikincil mevzuat düzenlemesi yapıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, kadameli olarak geçiş sürecinin uygulanması sonrasında 2014 ortasından itibaren bütün işletmeler için yürürlüğe girdi. Türkiye’deki bütün ekonomik birimler, ekonomik birim olmamasına rağmen çalışanı bulunan apartman vb. hukuki kişilikler, kamu ya da özel sektör ayrımı olmaksızın yasa kapsamında iş sağlığı ve güvenliğ hükümleri içine alındı. Türkiye’de uygulamaya giren mevzuat, daha önceki düzenlemelerin aksine iş güvenliği ve iş sağlığı alanlarında önleyici düzenlemeler ağırlıklı olarak tasarlandı. Sağlık hizmeti alınması zorunluluğu, periyodik olarak iş sağlığı ve güvenliği uzmanı denetimi alınması zorunluluğu gibi yeni uygulamalar devreye girdi.
Haberin Kaynağı : PLASFED
25.06.2014