Türkiye İMSAD, "İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 İlk Yarıyıl Değerlendirme Raporu"nu Açıkladı
Türkiye İnşaat Sektörü Kamu yatırımlarıyla büyüyor, özel sektör beş çeyrektir küçülme seyrinde...
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, yakın coğrafyamızda bir türlü durulmayan siyasi gelişmeler, kapımıza kadar gelen savaş tehdidi, ülkeler arasında dengelerin sürekli değişimi kuşkusuz global ekonomiyi her zamankinden daha da fazla etkiliyor dedi.
İnşaat sektörünün yılın ilk yarısında yüzde 6,6 oranında gerçekleşen büyümeyle ekonominin üzerinde performans gösterdiğini belirten Dündar Yetişener, inşaat sektöründeki büyümenin kamu yatırımlarından kaynaklandığını özel sektör yatırımlarında ise üst üste beş çeyrektir daralma görüldüğüne işaret etti.
Türkiye İMSAD tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen geleneksel ekonomi toplantısı bu kez Global Ekonomi Nereye Gidiyor konusuyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) konferans salonunda gerçekleştirildi.Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener'in açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ve Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Gürlesel, dünya ve Türkiye ekonomisinin ilk yarı yılını değerlendirerek, 2014 yılı beklentilerine ilişkin görüşlerini paylaştılar. Toplantının, oturum başkanlığını Türkiye İMSAD Yönetim kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Gürdal yaptı.
Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri şirketi tarafından Türkiye İMSAD için hazırlanan İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörü 2013 İlk Yarıyıl Değerlendirme Raporu'nun açıklandığı toplantıya,
çok sayıda Türkiye İMSAD üyesi ve üye derneklerin yöneticileri katıldı.
Yetişener: Yakın bölgemizdeki gelişmeler ekonomide global riski artırıyor.
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, konuşmasına başlarken, Türkiye'nin yakın bölgesinde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelere değinindi, küresel ekonomi ve siyasi seyrin nereye doğru gittiği yolundaki öngörülerin önemine işaret etti. Dündar Yetişener, yakın coğrafyamızda bir türlü durulmayan siyasi gelişmeler, kapımıza kadar gelen savaş tehdidi, ülkeler arasında dengelerin sürekli değişimi kuşkusuz global ekonomiyi her zamankinden daha da fazla etkiliyor. Bu nedenle, iş dünyası olarak bizler, her zaman olduğu gibi dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, hangi sektörde olursak olalım geleceğimizi inşa etmemiz ancak bugünü doğru analiz etmemiz ve doğru öngörüler doğrultusunda planlama yaparak mümkün olacaktır dedi.
Özel sektör yatırımlarında daralma devam ediyor.
Konuşmasında, Türkiye ekonomisinin 2013 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 4,4 büyüyerek mevcut iç ve dış koşullar dikkate alındığında olumlu bir performans gösterdiğini belirten Dündar Yetişener, 2013'ün ilk yarısında inşaat sektörünün beklentilerin üzerinde büyüdüğünü belirtti. İnşaat sektörünün yılın ilk yarısında yüzde 6,6 oranında gerçekleşen büyümeyle ekonominin üzerinde bir performans gösterdiğini ve bu gelişmeden son derece memnuniyet duyduklarını ifade eden Yetişener, sözlerine şöyle devam etti:
Ancak Türkiye İMSAD olarak bugün paylaştığımız raporda görüldüğü üzere, inşaat sektöründeki büyüme kamu yatırımlarından kaynaklanmakta, özel sektör yatırımlarında küçülme görülmektedir. Öyle ki, özel sektör inşaat yatırımları 2013'ün ilk çeyrek döneminde yüzde 13,9, ikinci çeyrek dönemde yüzde 3,4 oranında küçülmüş ve özel sektör inşaat harcamaları üst üste beş çeyrektir daralma seyrini sürdürmektedir. Belirtmek gerekir ki, inşaat sektöründe sağlıklı büyüme için, özel sektör inşaat harcamalarında da büyümenin başlaması, ekonominin ivmesini artırması bakımından önemlidir.
Prof. Berksoy: Önümüzdeki iki yılda Türkiye ekonomisinin büyümesi yavaşlayacak.
Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy da toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonomi para politikasında, rejim değişmesi niteliğinde bir değişimin eşiğine gelindiğini belirtti.Küresel ekonominin çok uzun süre bol para (likidite) ve düşük faiz rejiminde yol aldığını kaydeden Prof. Berksoy, şimdi bu rejimin değiştirilecek, para politikalarına göreli bir sıkıştırma getirilecek. Bu tabii bol ve ucuz fonları kullanarak büyümeyi neredeyse alışkanlık haline getirmiş ülkelerde makro ekonomik dengeleri, döviz kuru ve faiz oranları gibi finansal fiyatları ve sonuçta büyüme dinamiğini olumsuz yönde etkileyecek diye konuştu. Prof. Taner Berksoy, sözlerine şöyle devam etti:
Bir yandan küresel para rejiminin değişmesinden kaynaklanan riskler, bir yandan Türkiye ekonomisinin kaynak açığının (cari açık) beslediği riskler, bir yandan da yakın bölgemizde gelişen siyasal olaylardan bize yansıyan riskler, para politikası rejiminin değişmesinden en fazla etkilenecek ülkeler listesinde ön sıralarda yer almamıza neden oluyor. Dolayısıyla önümüzdeki bir iki yıllık dönemde Türkiye ekonomisinde büyümenin yavaşlayacağını, döviz kuru, faiz oranı gibi fiyatların yüksek olacağını düşünüyorum.
Prof. Alkin: Küresel, siyasi, bölgesel ve ekonomik belirsizliklerin ortadan kalkması önemli.
Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin de konuşmasında, özel sektör inşaat yatırımlarındaki daralmanın sektör tarafından dikkatle takip edildiğini ifade etti. Prof. Alkin, 2014 yılında özel sektör inşaat yatırımlarının büyümeye artı yönde katkı sağlaması ve pozitif büyümeye geçmesi umut edilmektedir. Bu nedenle küresel, siyasi, bölgesel ve ekonomik belirsizliklerin ortadan kalkması ekonominin özel sektöre odaklı büyümeyi sürdürmesi açısından büyük önem taşımaktadır dedi.
Prof. Alkin, döviz kurlarında dalgalanma beklenmediği varsayıldığında, bugün ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 65 olduğunu belirterek, bu oranın yüzde 60'ın altına inmesi halinde ise Türkiye ekonomisinde döviz kurlarında dalgalanma riski ve aralığının artacağına işaret etti. Alkin, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 55'den 50'ye yaklaşırken, döviz kurlarında daha sert hareketlere de hazır olmak gerekir dedi.
Dr. Gürlesel: İnşaat sektöründeki büyümeyi iç pazar desteklemiştir.
İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörü 2013 İlk Yarıyıl Değerlendirme Raporu'nun önemli satırbaşlarını anlatan Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Gürlesel de konuşmasında, yılın ilk yarısında inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sektörünü büyük ölçüde iç pazarın desteklediğini söyledi. Dr. Gürlesel, Pazarda kamunun belirleyici olmuş ve inşaat sektöründe beklentilerin üzerinde bir büyüme yaşanmıştır. Bu yıl sonuna kadar inşaat sektöründe aynı eğilimin süreceğini öngörülmektedir şeklinde konuştu.
İnşaat malzemeleri sektöründeki büyeme yüzde 5-10 arasında
2013’ün ilk yarısında inşaat malzemeleri arasında başta çimento ve hazır beton olmak üzere kamu alt yapı yatırımlarına daha duyarlı olan sektörlerin yüzde 10 ve üzerinde büyüdüğünü söyleyen Dr. Gürlesel, diğer birçok alt sektörün ise yüzde 5 ile 10 arasında büyüme gösterdiğine işaret etti. Bu yılın ilk altı ayında inşaat malzemeleri ihracatının ise sadece yüzde 0,4 oranında arttığını ve 10,59 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Dr. Gürlesel, ayrıca Ortadoğu ve AB pazarında yaşanan siyasi sıkıntıların ihracat performansını olumsuz etkileyen gelişmeler arasında yer aldığını dile getirdi.
Dr. Gürlesel'in verdiği bilgiye göre, bu yılın ilk yarısında alınan konut ve konut dışı yapı ruhsatlarında yüzde 3,7 ve yüzde 4,1 oranındaki artışlar, özel kesimdeki inşaat işlerinin yavaşlamasına ilişkin bir diğer gösterge olarak dikkati çekti. Yılın ilk yarısında konut satışlarında görülen yüzde 78,7 oranındaki artış ise mevcut konut stoklarının eritilmesi açısından önemli bir gelişme olarak görüldü. Konut satışları, özellikle düşük faizli konut kredisi kullanımını destekledi. Konut kredisi faiz oranlarındaki artış eğilimi ise yıl sonuna kadar gerek konut kredisi kullanımı gerekse konut satışlarında belirleyici olacak.
İMSAD, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği
İMSAD, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği, kurulduğu 1984 yılından bu yana inşaat sanayisini yurtiçi ve yurtdışında temsil eden bir örgüttür. Dernek sektörün gerçek gücünü ortaya koyabilmek ve güç birliğini sağlamak amacıyla sanayici üyeler yanında sektör dernekleri ve paydaş üyeleri de üyeliğe kabul ederek, Türkiye’de örneği olmayan şekilde bir çatı kuruluş olarak örgütlenmiştir. 28 sektör derneği, 73 sanayici firma ve paydaş kurum üyeleri ile sektöründe 20.000’den fazla noktaya etkin bir şekilde ulaşan Türkiye İMSAD; Türk inşaat malzemeleri sanayisini bir bütün olarak ele almayı, sürdürülebilir büyümeyi ve yurtiçi ve yurtdışında işbirliklerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Bu doğrultuda Türkiye İMSAD bir yandan iç pazardaki gelişmeleri yakından izlerken, diğer taraftan ihracattaki başarının artarak sürdürülebilmesi için hedef dış pazarları yakından takip etmektedir. 2011 yılında Brüksel temsilciliğini kuran, sektörel projeler yürüten, raporlar çıkaran Türkiye İMSAD, Avrupa Komisyonunun fonladığı bir çokprojeye de liderlik etmektedir. İMSAD tarafından 2009 yılından başlayarak her yıl düzenlenen “Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi” inşaat sektörünün en etkin bilgi, vizyon ve fikir paylaşım platformu olarak sektörün en önemli aktivitesi durumuna gelmiştir.
Türkiye İMSAD ekonomideki gelişmeler ve inşaat sektörüne yansımaları ile ilgili aylık düzenli ekonomi raporları yayınlar. Türkiye İMSAD düzenli olarak her üç ayda özel gündemli, sektör odaklı ekonomi toplantıları düzenler.
İMSAD, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği:
• CEPMC, Avrupa İnşaat Malzemesi Üreticileri Konseyi Yönetim Kurulu üyesidir.
• E2B, Avrupa Enerji Verimli Binalar Derneği üyesidir.
• SEDEFED, Sektörel Dernekler Federasyonu üyesidir.
• DEİK, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu kurucu üyesidir.
• YAMTEK, Yapı Malzemeleri Teknik Komitesi üyesidir.
• YAD, Yapı Araştırma Derneği kurucu üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır.
• TOBB İnşaat Sektör Meclisi üyesidir.
• ÇEDBİK, Çevre Dostu Binalar Derneği Kurucu üyesidir.
• TSE, Türk Standartları Enstitüsü Yüksek İstişare Komisyonu Başkan Yardımcısı’dır.
Haberin Kaynağı : Content İletişim Danışmanlığı
13.09.2013