Türkiye, Ham Çelik Üretiminde Avrupa’da Birinci Konumda
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, 2020 yılının tamamında 35,8 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirildiğini söyledi
Türkiye, Ham Çelik Üretiminde Avrupa’da Birinci Konumda
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, 2020 yılının tamamında %6 üretim artışı ile 35,8 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirildiğinin bilgisini vererek geride bıraktığımız yılı değerlendirdi.
Dr. Veysel Yayan: ‘Türkiye’nin ham çelik üretimi, Nisan ve Mayıs aylarındaki istisnai düşüşün ardından, Haziran ayından itibaren pandeminin kısmen kontrol altına alınması ve ekonomik istikrar tedbirleri sayesinde, canlanma eğilimi içerisine girdi ve 2020 yılının tamamında %6 üretim artışı ile 35,8 milyon ton ham çelik üretimi gerçekleştirildi. Böylece Ülkemiz, Avrupa’nın birinci, dünyanın 7. büyük üreticisi konumuna ulaştı.
Yılın ilk çeyreğinde çelik tüketimindeki %42,8 oranındaki artışın ardından, Nisan Mayıs aylarında tüketim %27 oranında geriledi. Haziran ayından itibaren artış eğilimine giren çelik tüketiminde yılsonu itibariyle %12,9 oranında artış kaydedildi. Ancak, aynı zamanda ithalattaki artış eğilimi devam etti ve tüketim içerisindeki ithal girdinin payı %43 seviyesinde gerçekleşti.
Yılın son çeyreğinde uluslararası piyasada yaşanan sıkıntılar sebebiyle, yurtiçi tüketim yurtiçi tedarike dönüştü. Hurda ve cevher gibi temel girdi fiyatlarındaki yüksek oranlı artış, nihai ürün fiyatlarına da kısmen yansıdı. Talebin yurtiçine yönelmesini memnuniyetle karşılamakla birlikte, bunun geçici bir durum olmamasını, çelik tüketen sektörlerin yurtiçi üretimle entegrasyon içinde olmalarını teşvik edecek bir yapının oluşturulmasını ve bu cümleden olarak; dahilde işleme rejiminin, ithalatı teşvik eden durumunun gözden geçirilmesini bekliyoruz. Otomotiv ve beyaz eşya sektörlerindeki canlılığın, yurt içi çelik tüketimini destekleyeceğini ve yurtiçi çelik tüketimindeki artışın, önümüzdeki aylarda da devam edeceğini öngörüyoruz.
2021 yılının, pandeminin etkisinin azalması ve koruma tedbirlerinin gevşemesi halinde, 2020’ye göre daha iyi bir yıl olacağını, yurtiçi tüketim ve üretimdeki artışın, son 2 yıldaki kayıpları telafi ederek, 2017 yılı seviyesini geçeceğini öngörüyoruz.’