Türkiye Bağlantı Elemanları Sektörü Üretimde Avrupa’da İlk 3’te
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, sektörün Avrupa’da üretimde ilk üçte olduğunu söyledi.
Türkiye Bağlantı Elemanları Sektörü Üretimde Avrupa’da İlk 3’te
Bağlantı elemanları sektörünü 90 üyesiyle temsil eden BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, sektörün Avrupa’da üretimde ilk üçte olduğunu söyledi.
Mustafa Tecdelioğlu: 2021 yılının ilk 6 ayında tonaj olarak %30, değer olarak %50 artış sağladık. Yılsonunda ise tonaj olarak %35, değer olarak ise %55 artış olacağını öngörüyoruz. Yılsonu ihracatımız da 700-750 milyon dolar seviyesinde olacak. Tonaj olarak 190-200 bin ton direkt ihracatımız var. Bu rakam Türkiye bağlantı elemanları üretiminin %30’udur. Üyelerimizin üretimlerinin %50’den fazlası da endirekt ürün olarak ihraç edilmektedir. Sektörümüz 2021 yılı sonunda, toplamda 850-900 bin ton üretim gerçekleştirecektir. Sektörümüzün ithalatı ise yıllık 60-70 bin ton seviyelerine düşmüştür.
Sektör olarak 65 farklı ülkeye ürünlerimizi gönderiyoruz. 2022’de üretimimizin 230 bin tonunu, 2023’te de 250 bin tonunu ihraç ederek yaklaşık 900 milyon dolar direkt ihracat hedefliyoruz. Endirekt ihracatı da eklediğimizde 2023 yılında 1,7 milyar dolar ihracat yapacağımızı öngörüyoruz. Toplam pazarımızın da 3 milyar doları aşacağını söyleyebilirim.
Sektörde yaşanan sorunlara da değinen Mustafa Tecdelioğlu, tüm dünyada emtia fiyatlarının artmaya devam ettiğini ve hammadde tedarik sıkıntısına vurgu yaptı. Yine de bu konuda en şanslı ülkelerden biri olduğumuzu söyleyen Tecdelioğlu, sektörde kullanılan çeliğin %90’ını yerli üreticilerden alabildiklerini, Avrupa ve Asya’daki üreticilerde teslim süresi, fiyat ve navlun sorunlarının çok daha fazla olduğu söyledi.
Mustafa Tecdelioğlu açıklamalarına şöyle devam etti: “ Uzakdoğu’dan gelen ürünlerde 3-4 ay minimum gecikme yaşanıyor. Ve termin süreleri 9-10 ayı buluyor, yol ile birlikte neredeyse bir yılı buluyor. Bu da tüm dünyadan sektörümüze ihracat talebi olarak yansıyor.
İmalat sanayinin her sektöründe hissedilen eleman sıkıntısı bizim de en büyük sorunlarımızdan biri konumunda. Artan maliyetler finansman sıkıntısına da sebep olmakta. Finansmana ucuz ve uzun vadeli ulaşmak oldukça zor. Böyle olunca da yeni yatırım yapmak zorlaşıyor.”