Turaş Her Mutfakta!
Turaş Gaz Armatürleri, farklı coğrafyalardaki üreticiler için lokal çözüm ortağı olmayı sürdürüyor.
SUBCONTURKEY: 2018 yılı Turaş için nasıl geçti? Üretim, ihracat rakamları ve ciro açısından değerlendirir misiniz?
Aykut Can Yıldız: 2018 yılı, zorlu ekonomik koşulların sert rüzgârlar estirdiği bir yıl oldu. Döviz kurlarındaki sıçrama, enflasyondaki yükseliş, ekonomideki küçülme, işsizlikteki tırmanış ve bütçe açığındaki artış 2018 e damgasını vurdu.
Firmamız için 2018 yılı, ülkemizin ve sektörümüzün içinde bulunduğu daralma atmosferinden dolayı zorlu bir yıldı. Üretim, ihracat rakamları ve ciro açısından 2017 yılına yakın sonuçlar elde ettik. Biz 2018 yılını, tüm önemli fokus alanlarımız için yatırım yapma ve yeni değerler sunabilme yılı olarak değerlendirdik.
Gökhan Turhan: 2018 yılında, ABD ve Çin arasındaki gerilim nedeniyle uluslararası ticaret ivme kaybetti. Artan belirsizlikler ve ticari gerilimler ülkemizde ihracatı ve yatırımları olumsuz etkileyerek büyüme oranlarını düşürdü. Özellikle 2018 Ağustos unda yaşanan TL nin değer kayıpları finansal kırılganlığı artırarak ekonomimizi olumsuz etkiledi. Uluslararası piyasalarda oluşan sıkıntılar, sektörümüzde de piyasanın daralması ve rekabetin artmasına sebebiyet verdi.
Turaş olarak biz globalleşen ve değişen dünyaya ayak uydurmak ve müşterilerimize daha iyi değerler sunabilmek için 2018 yılında; teknoloji altyapımıza, iş süreçlerimize ve en önemli kaynağımız olan insan kaynağımıza önemli yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
Turaş, Mutlu Müşteriler Yaratmaya Devam Ediyor
SUBCONTURKEY: 2019 yılının ilk 5 ayı bir önceki seneye göre nasıl geçti? Yılsonu nasıl bir ivme bekliyorsunuz?
Aykut Can Yıldız: Büyüme, yenilikçilik ve rekabetçilik ana hedefleri ile yola çıktığımız 2019 un ilk bölümünde; müşteri portföyümüzü genişletiyor, yeni hedef pazarlarımız için stratejik planlarımızı devreye alıyoruz. Mevcut müşterilerimizle iş hacmimizi büyütüyoruz. Üretim verimliliğimizi her geçen gün biraz daha artırırken doğru projelerle kalitemizi de iyileştiriyoruz. Yeni ürünlerimizi ve teknolojilerimizi başarıyla devreye alıyoruz. Müşteri, kalite geri dönüş oranımız tarihimizin en iyi seviyesinde ve bu sayede mutlu müşteriler yaratabiliyor olduğumuz için gururluyuz.
Gökhan Turhan: OECD küresel ekonomide büyüme tahminini 2019 için %3,5 ten %3,2 ye düşürdü. Türkiye ekonomisine yönelik %1,8 olan daralma tahminini, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yatırımcı tarafındaki belirsizlik yüzünden %2,6 olarak revize etti. Her ne kadar ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında bir yumuşama eğilimi ortaya çıkmış olsa da Çin ekonomisinde yaşanan ciddi ivme kaybı, ‹ngiltere ile Avrupa Birliği arasında yaşanan Brexit sorunu, Fransa daki sosyal gerginlikler, İtalya daki siyasal ve ekonomik sıkıntıların yarattığı olumsuz bekleyişler, Japonya nın bir türlü durgunluktan çıkamaması, Güney Amerika da Arjantin ve Venezuela kökenli ekonomik kargaşa küresel sistemi resesyon beklentisine sokmuş bulunuyor. Bu zorlu küresel tablo içinde Türk şirketleri iç piyasanın daralmasıyla birlikte yüzünü ihracat pazarlarına çevirmiş durumda.
Turaş olarak biz, 2018 yılında kurmuş olduğumuz glokalizasyon alt yapı çalışmaları ile bunların sonuçlarını almaya ve hiç olmadığımız pazarlarda satışlarımızı artırmaya başladık. Bu yıl ise ihracat payımızı artırmayı hedefliyoruz. 2019 yılının ilk yarısını geride bırakırken elde ettiğimiz finansal sonuçlar bizleri mutlu ediyor.
SUBCONTURKEY: Turas Europe ve Turas Americas ın faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Aykut Can Yıldız: Turas Europe geçen sene faaliyetlerine başladı. Şu ana kadar fokus pazarlarımız için başarılı sonuçlar elde etti. Turas Americas ise bölgenin üreticilerine iyi hizmet verebilme hedefiyle 2019 un ikinci yarısında çalışmalarına başlıyor.
Gökhan Turhan: Hedefimiz; farklı coğrafyalardaki üreticiler için lokal bir çözüm ortağı olmak, yani glocal bir teknoloji üreticisi olmak. Geçen sene bu bağlamdaki çalışmalarımıza başladık. Üreticilere daha yakın olarak istenen değeri daha iyi anlamak ve ilgili süreçlerin tüm israflarını ortadan kaldırmak ana fokusumuz. Bu amaçla Avrupa operasyonumuzu yönetmesi için Turas Europe u 2018 yılında kurmuş olup, Amerika kıtasını yönetmesi için de Turas Americas ı 2019 senesi içerisinde kurmuş olacağız.
SUBCONTURKEY: Piyasaya ve müşterilerinize yeni ürün sunacak mısınız? Bu konuda çalışmalarınız var mı?
Aykut Can Yıldız: Evsel pişirici sektörü, her ne kadar da yenilikçilik sunabilmek adına zor bir saha olsa da sektörümüze inovatif ürünler sunabilmek için yoğun mesai harcıyoruz. Yeni bir pişirme deneyimi sağlayan MultiStep ile klasik yemek tarifi içeriklerini değiştirirken, TouchValve çözümümüz ile evdeki pişiricimizi bulut üzerinden kontrol edebilmeyi sağlayacağız.
Gökhan Turhan: Turaş olarak Türkiye nin 287. Ar-Ge Merkezine sahibiz. Burada çalışan ekibimiz, her gün ürün gamımızın geliştirilmesi ve müşterilerimiz için daha iyi ve yeni ürünlerin sunulabilmesi için yoğun çalışmaktadır. Bugün geldiğimiz nokta itibari ile Turaş olarak ürün gamı çeşitliliği açısından en zengin gaz armatürü üreticisi konumundayız. Bu konumumuzu korumak için çalışmalarımız devam etmektedir.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konularındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Gökhan Turhan: Turaş olarak, 2013 yılında kendi teknolojisini üretmek ve geliştirmek için bir grup şirketi olarak Turmach firmasını kurduk. Kurulduğu günden bugüne kadar iş yoğun Turaş ın ihtiyaçlarına cevap veren firmamız, farklı sektörler ve ülkeler olarak ağını genişletmektedir. Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 teknolojileri bu firmamızın en önemli fokus alanlarından. Turaş olarak bu firmamızın geliştirdiği teknolojileri yakından takip ediyoruz ve ihtiyaç sahalarımız için implemente ediyoruz.
Şuana kadar Turmach ın geliştirdiği teknolojiler ile ürettiğimiz ürünler, 5 milyon evin mutfağında yer alıyor. Firmanın sağladığı robotic ve görüntü işleme teknolojilerini tüm üretim proseslerimizde kullanarak, üretimde kalite ve verim artışları sağlıyoruz. Üretim hatlarımızda kullanılan tüm otomasyon sistemlerinde makina haberleşmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede şirketimizin yalın üretim stok minimizasyonu hedefleri için entegre bir çözüm üretmiş olacağız. Bir sonraki makine, bir önceki makina ile haberleşerek kendi ihtiyacı olan malzemeyi ürettirecek. Üretim içerisindeki makinalarımızın verilerini bulut tabanlı bir yazılıma alarak bunları analiz edebilme ve raporlayabilme üzerine çalışıyoruz. Bu toplanan büyük verileri, ilerleyen dönemlerde öngörülü bakım (predictive maintenance) teknolojilerinin entegrasyonu için kullanmayı planlıyoruz.
Aykut Can Yıldız: Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 başlığı son birkaç yıldır ülkemizde ve dünyada çokça popüler. Turaş olarak biz de bu teknolojilerden ziyadesi ile yararlanıyoruz ancak firma olarak dijitalleşmeyi hedef edinen bir firma değiliz. Yola çıkış amacımız herhangi bir projede asla dijitalleşme değil. Yola çıkış amacımız her zaman israflarımızla savaş. Biz stratejik gelecek hedeflerimizi gözeterek, üretim ve iş süreçlerimizin israflarını ortadan kaldırmak için eğer bir teknolojiye veya dijital çözüme ihtiyaç duyuyorsak bu noktada dijitalleşmeyi seçiyoruz. Gemba da ki israflarını göremeyen bir çok üreticinin çözümü Endüstri 4.0 da görüyor olması bana biraz fazla ironik geliyor.
SUBCONTURKEY: Turaş ın 2023 yılı hedefleri nelerdir?
Aykut Can Yıldız: Turaş Her Mutfakta!!! mottosunu 2017 yılında şirketin 2023 hedeflerini refere etmesi için gerçek kuzeyimiz olarak belirlemiştik. Gerçek anlamda global bir firma yaratmak ve yeni bir veya birkaç sektörde daha faaliyet göstermek Turaş ın 2023 yılı hedefleri arasındadır.
Gökhan Turhan: 2023 yılında Avrupa ve Amerika da daha güçlü olmak ve Uzak Doğu da da yeni bir lokasyon oluşturma hedefimiz var. Büyüyen, gelişen ve yenilenen bir firmayız. Bu özellikleri ile Turaş Her Mutfakta!!! mottosunu tüm paydaşlarımız ile gerçekleştireceğimize olan inancım tamdır.