TuraÅŸ Her Mutfakta!
Turaş Gaz Armatürleri, farklı coğrafyalardaki üreticiler için lokal çözüm ortağı olmayı sürdürüyor.
SUBCONTURKEY: 2018 yılı TuraÅŸ için nasıl geçti? Üretim, ihracat rakamları ve ciro açısından deÄŸerlendirir misiniz?
Aykut Can Yıldız: 2018 yılı, zorlu ekonomik koÅŸulların sert rüzgârlar estirdiÄŸi bir yıl oldu. Döviz kurlarındaki sıçrama, enflasyondaki yükseliÅŸ, ekonomideki küçülme, iÅŸsizlikteki tırmanış ve bütçe açığındaki artış 2018 e damgasını vurdu.
Firmamız için 2018 yılı, ülkemizin ve sektörümüzün içinde bulunduÄŸu daralma atmosferinden dolayı zorlu bir yıldı. Üretim, ihracat rakamları ve ciro açısından 2017 yılına yakın sonuçlar elde ettik. Biz 2018 yılını, tüm önemli fokus alanlarımız için yatırım yapma ve yeni deÄŸerler sunabilme yılı olarak deÄŸerlendirdik.
Gökhan Turhan: 2018 yılında, ABD ve Çin arasındaki gerilim nedeniyle uluslararası ticaret ivme kaybetti. Artan belirsizlikler ve ticari gerilimler ülkemizde ihracatı ve yatırımları olumsuz etkileyerek büyüme oranlarını düÅŸürdü. Özellikle 2018 AÄŸustos unda yaÅŸanan TL nin deÄŸer kayıpları finansal kırılganlığı artırarak ekonomimizi olumsuz etkiledi. Uluslararası piyasalarda oluÅŸan sıkıntılar, sektörümüzde de piyasanın daralması ve rekabetin artmasına sebebiyet verdi.
TuraÅŸ olarak biz globalleÅŸen ve deÄŸiÅŸen dünyaya ayak uydurmak ve müÅŸterilerimize daha iyi deÄŸerler sunabilmek için 2018 yılında; teknoloji altyapımıza, iÅŸ süreçlerimize ve en önemli kaynağımız olan insan kaynağımıza önemli yatırımlar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
TuraÅŸ, Mutlu MüÅŸteriler Yaratmaya Devam Ediyor
SUBCONTURKEY: 2019 yılının ilk 5 ayı bir önceki seneye göre nasıl geçti? Yılsonu nasıl bir ivme bekliyorsunuz?
Aykut Can Yıldız: Büyüme, yenilikçilik ve rekabetçilik ana hedefleri ile yola çıktığımız 2019 un ilk bölümünde; müÅŸteri portföyümüzü geniÅŸletiyor, yeni hedef pazarlarımız için stratejik planlarımızı devreye alıyoruz. Mevcut müÅŸterilerimizle iÅŸ hacmimizi büyütüyoruz. Üretim verimliliÄŸimizi her geçen gün biraz daha artırırken doÄŸru projelerle kalitemizi de iyileÅŸtiriyoruz. Yeni ürünlerimizi ve teknolojilerimizi baÅŸarıyla devreye alıyoruz. MüÅŸteri, kalite geri dönüÅŸ oranımız tarihimizin en iyi seviyesinde ve bu sayede mutlu müÅŸteriler yaratabiliyor olduÄŸumuz için gururluyuz.
Gökhan Turhan: OECD küresel ekonomide büyüme tahminini 2019 için %3,5 ten %3,2 ye düÅŸürdü. Türkiye ekonomisine yönelik %1,8 olan daralma tahminini, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yatırımcı tarafındaki belirsizlik yüzünden %2,6 olarak revize etti. Her ne kadar ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşında bir yumuÅŸama eÄŸilimi ortaya çıkmış olsa da Çin ekonomisinde yaÅŸanan ciddi ivme kaybı, ‹ngiltere ile Avrupa BirliÄŸi arasında yaÅŸanan Brexit sorunu, Fransa daki sosyal gerginlikler, İtalya daki siyasal ve ekonomik sıkıntıların yarattığı olumsuz bekleyiÅŸler, Japonya nın bir türlü durgunluktan çıkamaması, Güney Amerika da Arjantin ve Venezuela kökenli ekonomik kargaÅŸa küresel sistemi resesyon beklentisine sokmuÅŸ bulunuyor. Bu zorlu küresel tablo içinde Türk ÅŸirketleri iç piyasanın daralmasıyla birlikte yüzünü ihracat pazarlarına çevirmiÅŸ durumda.
TuraÅŸ olarak biz, 2018 yılında kurmuÅŸ olduÄŸumuz glokalizasyon alt yapı çalışmaları ile bunların sonuçlarını almaya ve hiç olmadığımız pazarlarda satışlarımızı artırmaya baÅŸladık. Bu yıl ise ihracat payımızı artırmayı hedefliyoruz. 2019 yılının ilk yarısını geride bırakırken elde ettiÄŸimiz finansal sonuçlar bizleri mutlu ediyor.
SUBCONTURKEY: Turas Europe ve Turas Americas ın faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Aykut Can Yıldız: Turas Europe geçen sene faaliyetlerine baÅŸladı. Åžu ana kadar fokus pazarlarımız için baÅŸarılı sonuçlar elde etti. Turas Americas ise bölgenin üreticilerine iyi hizmet verebilme hedefiyle 2019 un ikinci yarısında çalışmalarına baÅŸlıyor.
Gökhan Turhan: Hedefimiz; farklı coÄŸrafyalardaki üreticiler için lokal bir çözüm ortağı olmak, yani glocal bir teknoloji üreticisi olmak. Geçen sene bu baÄŸlamdaki çalışmalarımıza baÅŸladık. Üreticilere daha yakın olarak istenen deÄŸeri daha iyi anlamak ve ilgili süreçlerin tüm israflarını ortadan kaldırmak ana fokusumuz. Bu amaçla Avrupa operasyonumuzu yönetmesi için Turas Europe u 2018 yılında kurmuÅŸ olup, Amerika kıtasını yönetmesi için de Turas Americas ı 2019 senesi içerisinde kurmuÅŸ olacağız.
SUBCONTURKEY: Piyasaya ve müÅŸterilerinize yeni ürün sunacak mısınız? Bu konuda çalışmalarınız var mı?
Aykut Can Yıldız: Evsel piÅŸirici sektörü, her ne kadar da yenilikçilik sunabilmek adına zor bir saha olsa da sektörümüze inovatif ürünler sunabilmek için yoÄŸun mesai harcıyoruz. Yeni bir piÅŸirme deneyimi saÄŸlayan MultiStep ile klasik yemek tarifi içeriklerini deÄŸiÅŸtirirken, TouchValve çözümümüz ile evdeki piÅŸiricimizi bulut üzerinden kontrol edebilmeyi saÄŸlayacağız.
Gökhan Turhan: TuraÅŸ olarak Türkiye nin 287. Ar-Ge Merkezine sahibiz. Burada çalışan ekibimiz, her gün ürün gamımızın geliÅŸtirilmesi ve müÅŸterilerimiz için daha iyi ve yeni ürünlerin sunulabilmesi için yoÄŸun çalışmaktadır. Bugün geldiÄŸimiz nokta itibari ile TuraÅŸ olarak ürün gamı çeÅŸitliliÄŸi açısından en zengin gaz armatürü üreticisi konumundayız. Bu konumumuzu korumak için çalışmalarımız devam etmektedir.
SUBCONTURKEY: DijitalleÅŸme ve Endüstri 4.0 konularındaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Gökhan Turhan: TuraÅŸ olarak, 2013 yılında kendi teknolojisini üretmek ve geliÅŸtirmek için bir grup ÅŸirketi olarak Turmach firmasını kurduk. KurulduÄŸu günden bugüne kadar iÅŸ yoÄŸun TuraÅŸ ın ihtiyaçlarına cevap veren firmamız, farklı sektörler ve ülkeler olarak ağını geniÅŸletmektedir. DijitalleÅŸme ve Endüstri 4.0 teknolojileri bu firmamızın en önemli fokus alanlarından. TuraÅŸ olarak bu firmamızın geliÅŸtirdiÄŸi teknolojileri yakından takip ediyoruz ve ihtiyaç sahalarımız için implemente ediyoruz.
Åžuana kadar Turmach ın geliÅŸtirdiÄŸi teknolojiler ile ürettiÄŸimiz ürünler, 5 milyon evin mutfağında yer alıyor. Firmanın saÄŸladığı robotic ve görüntü iÅŸleme teknolojilerini tüm üretim proseslerimizde kullanarak, üretimde kalite ve verim artışları saÄŸlıyoruz. Üretim hatlarımızda kullanılan tüm otomasyon sistemlerinde makina haberleÅŸmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bu sayede ÅŸirketimizin yalın üretim stok minimizasyonu hedefleri için entegre bir çözüm üretmiÅŸ olacağız. Bir sonraki makine, bir önceki makina ile haberleÅŸerek kendi ihtiyacı olan malzemeyi ürettirecek. Üretim içerisindeki makinalarımızın verilerini bulut tabanlı bir yazılıma alarak bunları analiz edebilme ve raporlayabilme üzerine çalışıyoruz. Bu toplanan büyük verileri, ilerleyen dönemlerde öngörülü bakım (predictive maintenance) teknolojilerinin entegrasyonu için kullanmayı planlıyoruz.
Aykut Can Yıldız: DijitalleÅŸme ve Endüstri 4.0 baÅŸlığı son birkaç yıldır ülkemizde ve dünyada çokça popüler. TuraÅŸ olarak biz de bu teknolojilerden ziyadesi ile yararlanıyoruz ancak firma olarak dijitalleÅŸmeyi hedef edinen bir firma deÄŸiliz. Yola çıkış amacımız herhangi bir projede asla dijitalleÅŸme deÄŸil. Yola çıkış amacımız her zaman israflarımızla savaÅŸ. Biz stratejik gelecek hedeflerimizi gözeterek, üretim ve iÅŸ süreçlerimizin israflarını ortadan kaldırmak için eÄŸer bir teknolojiye veya dijital çözüme ihtiyaç duyuyorsak bu noktada dijitalleÅŸmeyi seçiyoruz. Gemba da ki israflarını göremeyen bir çok üreticinin çözümü Endüstri 4.0 da görüyor olması bana biraz fazla ironik geliyor.
SUBCONTURKEY: Turaş ın 2023 yılı hedefleri nelerdir?
Aykut Can Yıldız: TuraÅŸ Her Mutfakta!!! mottosunu 2017 yılında ÅŸirketin 2023 hedeflerini refere etmesi için gerçek kuzeyimiz olarak belirlemiÅŸtik. Gerçek anlamda global bir firma yaratmak ve yeni bir veya birkaç sektörde daha faaliyet göstermek TuraÅŸ ın 2023 yılı hedefleri arasındadır.
Gökhan Turhan: 2023 yılında Avrupa ve Amerika da daha güçlü olmak ve Uzak DoÄŸu da da yeni bir lokasyon oluÅŸturma hedefimiz var. Büyüyen, geliÅŸen ve yenilenen bir firmayız. Bu özellikleri ile TuraÅŸ Her Mutfakta!!! mottosunu tüm paydaÅŸlarımız ile gerçekleÅŸtireceÄŸimize olan inancım tamdır.




