TÜDÖKSAD’dan Coşkulu 40.Yıl Kutlaması
Türkiye’nin en saygın ve köklü sanayi örgütlerinden biri olan Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD), bir yıldır devam ettirdiği 40. yıl etkinliklerini coşkulu yemek davetiyle tamamladı. 31 Mart 2017 tarihinde Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’ta verilen “TÜDÖKSAD 40. Yıl Yemeği”ne üç yüz kişi katıldı. Keyifli anların yaşandığı gecede açılış konuşmasını TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kocaoğlu yaptı. TÜDÖKSAD Genel Sekreteri Kubilay Dal ise derneğin tarihini ve önemli dönüm noktalarını içeren bir konuşma yaptı. Yönetim kurulu eski başkanlarından Mete Nakiboğlu’un da kısa bir konuşma yaptığı gecede, davetliler Enbe Orkestrası eşliğinde keyifli anlar yaşadı.
Döküm sektörünün bürokratik sorunlarına çözüm bulmak amacıyla 1976 yılında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal öncülüğünde dönemin önde gelen döküm sanayicileri tarafından kurulan TÜDÖKSAD, bu kırk yıllık süreçte yapmış olduğu faaliyetlerle Türkiye döküm sektörünün büyümesinin ve özellikle ihracat açılımının itici gücü oldu. Uluslararası arenada Türkiye döküm sektörünün tek temsilcisi olan TÜDÖKSAD Avrupa Dökümcüler Birliği (CAEF) ve Dünya Dökümcüler Birliği (WFO) üyelikleriyle sektörü başarıyla temsil ediyor.
Sanayi örgütleri arasında saygın bir yeri olan TÜDÖKSAD, 40.yılını üyeleriyle birlikte kutladı. TÜDÖKSAD 40. Yıl Yemeği’nde çeçmiş hatıraları ve günümüz heyecanını bir arada yaşayan davetlilere hitaben açılış konuşması yapan TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kocaoğlu, “Yirmi yılı aşkın süredir TÖDÖKSAD yönetim kurullarında çeşitli görevler aldım. Türk döküm sektörüne gönül vermiş biri olarak, bu önemli gecede başkanlık bayrağını taşımak bana nasip oldu. Bundan dolayı çok mutluyum. Benden sonra da meslektaşlarımın Derneğimizi daha da yukarılara taşıyacağına olan inancım sonsuzdur.” diye konuştu.
TÜDÖKSAD’ın kuruluşundan bahseden Kocaoğlu, “Derneğimiz 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal ve dönemin önde gelen sanayicileri tarafından sektörün bü¬rokratik sorunlarına çözüm bulmak amacıyla kuruldu. İlk dönemlerinde ‘Demir Çelik Döküm Sanayicileri Derneği’ adıyla faaliyet gös¬teren derneğimiz 1995 tarihinde “ Döküm Sanayicileri Derneği” olarak hemen bir yıl sonra da Bakanlar Kurulu onayıyla ünvanına Türkiye’yi de ekleyerek bugünkü adını aldı. Başlangıçta o dönem sektörün bürokratik sorunlarını ortadan kaldırmak için kurulsa da kısa sürede sanayide örgütlü birlikteliğin ne kadar önemli olduğunu sektöre göstermeyi başardı. Yurtiçinde dökümhanelerin kapılarını bir birine açan ve birliğini ortaya koyan TÜDÖKSAD yurtdışında ise Türk döküm sektörünün gücünü, enerjisini ortaya koydu.
TÜDÖKSAD, meslektaşlık duygusunu pekiştirirken bu meslektaşların geleceklerinde de yeni ufuklar açmasına yardımcı oldu. Bundan sonra da yeni hedeflerle yoluna devam edecektir.” dedi.
TÜDÖKSAD’ın demir ve demir dışı metallerin dökümü konusunda faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarını yurt içinde ve yurt dışında temsil eden en üst kurum olduğunu söyleyen Kocaoğlu, hâlihazırda yürüttükleri faaliyetler konusunda da bilgi verdi. Kocaoğlu şöyle devam etti: “İki yılda bir organize ettiğimiz Uluslararası Döküm Kongrelerini bu seneden itibaren her yıl gerçekleştireceğiz. 9.Uluslararası Döküm Kongresi’ni 20-21 Ekim 2017 tarihlerinde Eskişehir’de organize ediyoruz. Yurt içi ve yurt dışında fuarlara katılarak, sektörümüzün tanıtımını sağlamaya devam ediyoruz. İki yılda bir yapılan Dünya Döküm Kongrelerine üyelerimizle birlikte katılım programları düzenliyoruz. TÜDÖKSAD, kuruluşundan bu yana sektörel eğitime her zaman çok önem vermiştir. 2015 yılında hayata geçirdiğimiz TÜDÖKSAD Akademi bünyesinde üyelerimizden gelen talepleri de göz önünde bulundurarak eğitim çalışmalarımızı ileriye taşıdık. Web sitelerimiz ve 3 ayda bir yayınlanan Türkdöküm dergimiz aracılığıyla hem sektörümüzün arşivini tutuyoruz hem de faaliyetlerimiz ve sektördeki gelişmeleri üyelerimizle paylaşıyoruz. Yılda üç veya dört defa dökümcüler gecesi toplantıları ve komite çalışmaları ile dostluk, tanışıklık ile bilgi paylaşımını üst düzeyde gerçekleştiriyoruz.”
Türk döküm sanayinin bugün itibariyle gelişmiş üretim endüstrilerinin güvenilir ve vazgeçilmez tedarikçisi konumunda olduğunun altını çizen Kocaoğlu, üretim büyüklüğü ile Dünya’da 10. sıraya yükseldiklerini söyledi.
Türkiye’deki döküm üretiminin yüzde 85’inin TÜDÖKSAD üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini belirten Kocaoğlu, Türk Döküm Sektörü’nün 1000’e yakın işletmesi ile yıllık 3 milyon ton üretim kapasitesi olduğunu ve yılda 4 milyar USD ciroya ulaştığını söyledi.
Konuşmasının sonunda TÜDÖKSAD’ın bugünlere erişmesinde özverili katkılarından dolayı geçmiş yönetim kurulları ve başkanlarına şükranlarını sunan Kocaoğlu, 40.yıl yemeğine katkıda bulunan Sponsorlara, Dernek personeline ve yemeğe katılan davetlilere teşekkür etti.
Açılış konuşmasından sonra TÜDÖKSAD Genel Sekreteri Kubilay Dal, slayt gösterisi eşliğinde derneğin tarihini içeren bir sunum yaptı. Dal, TÜDÖKSAD’ın “2” üye kayıt defterinde, bugüne kadar 193 firmanın ismi sektör tarihine kaydedildi. TÜDÖKSAD’ın ilk kuruluş fikri, 1970’li yıllarda sektörün en önemli problemi olan “İstihsal Vergisi”nin çözüme kavuşturulmasına yönelik olarak ortaya çıktı. “İstihsal Vergisi” sorunu, o tarihlerde Silvan Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Mollaoğlu ve Emaş Genel Müdürü Mithat Ural tarafından, Maliye Bakanlığı yetkililerine birçok kere açıklanmış ancak sonuç alınamamıştı. Bunun üzerine, döküm sanayicilerini bir çatı altında toplayan bir derneğin kurulmasına, bu şekilde hem “İstihsal Vergisi” sorunu, hem de sektörün diğer sorunlarının sanayici derneğinin etkinliği ile çözülmesinin doğru olacağı düşüncesiyle kuruluş çalışmalarına başlanmıştı.”
Derneğin adının “Demir ve Çelik Döküm Sanayicileri Derneği” olmasına karar verilerek 25 Ekim 1976 tarihinde Sebahattin Mollaoğlu başkanlığı, Haluk Akbaşoğlu’nun katılımı ile Silvan kadrosundan gerekli çoğunluk bir araya gelerek kuruluş kararı ve dilekçeleri Kartal Kaymakamlığı’na verildi. Derneğin daha sonra yapılan ilk genel kurulunda yeni yönetim kurulu üyeleri sektör içinden seçildi. Başkan Sebahattin Mollaoğlu, başkan yardımcısı Turgut Özal, muhasip üye Mithat Ural, yönetim kurulu üyeliklerine ise Haluk Akbaşoğlu, Yüksel Pulat, Rüştü Hazım, Vehbi Aldıkaçtı ve Mahmut Mucuoğlu seçildiğini belirten Dal, ancak görev taksimi toplantısında Sebahattin Mollaoğlu’nun önerisi doğrultusunda Turgut Özal’ın yönetim kurulu başkanı olduğunu söyledi. Dal, TÜDÖKSAD kuruluşunda emeği geçenlere teşekkür ederek aramızdan ayrılanları saygı ile andıklarını söyledi.
Metal döküm sanayinin geçmişi, birçok sanayi sektörüne göre eski olmakla beraber mesleğin zorluğu ve yıpratıcılığı gereği bu 40 yıllık süreç içinde yeni kurulan kadar faaliyetlerini sona erdiren kuruluşların da olduğunu söyleyen Dal, şöyle devam etti: “2014 yılında yürütülen Döküm Envanteri çalışmasında 2 kuruluşun 90 yaşından büyük, 17 kuruluşun da 60 yaşından büyük olduğunu tespit ettik. 2004 yılından sonra ise demir ve çelik grubunda 140 yeni dökümhanenin kurulduğu belirledik.
Dernekler ülkenin ve temsil ettikleri sektörlerin doğal hafızasıdırlar, TÜDÖKSAD da bu görevini başarıyla yerine getirmek üzere kuruldu ve 40 yılını yurt içi ve dışında sektörümüzü itibar ile temsil etmeye adadı. TÜDÖKSAD’ın faaliyetlerinde yönetim kurullarında özverili çalışmaları ile gönüllü katkıda bulunan yöneticilerimize, derneğimizi doğal olarak sahiplenerek desteklerini esirgemeyen üye firmalarımıza, bugüne gelmemizde katkıda bulunan tüm paydaşlara sizler adına teşekkürü borç bilirim. TÜDÖKSAD’ın 40 yıllık faaliyetlerinde profesyonel ve gönüllü olarak görev alan herkesi temsilen; sizlere şükranlarımızı iletmekten onur duyuyorum.”
TÜDÖKSAD’ın 40 Yılında Öne Çıkanlar
TÜDÖKSAD Genel Sekreteri Kubilay Dal, 40 yılda öne çıkan tarihleri ise şöyle sıraladı:
•1976, “Demir ve Çelik Döküm Sanayicileri Derneği” İstanbul valiliğine verilen dilekçe ve izinle kuruluşu kayıtlara geçirildi.
•1980,TÜDÖKSAD üyelerinin ortak girişimi ile Kumsan Döküm Malzemeleri şirketi kuruldu.
•1988, Kumsan tesisleri açıldı.
•1989, Bakanlar Kurulu tarafından o zamanki adıyla CIATF olan WFO Dünya Dökümcüler Birliğine üye olma izni alındı.
•1991, CIATF Dünya döküm kongresi katılımları için ilk kez Krakov’a gezi düzenlendi. Devamında her iki senede bir Dünya Döküm kongrelerine katılım rutin hale geldi.
•1995, Unvan “Döküm Sanayicileri Derneği” olarak değiştirilerek demirdışı döküm firmaları da üyelik kapsamına alındı.
•1996, Bakanlar Kurulu izni ile dernek unvanına “Türkiye” kelimesinin kullanılmasına izin verildi.
•2004, uzun ve yoğun çalışmalar ile hazırlanan 66. Dünya Döküm Kongresi İstanbul’da TÜDÖKSAD tarafından gerçekleştirildi. WFC tarihindeki en başarılı kongre olarak hala hatırlanmaktadır.
•2007, Council toplantısında 2005 yılında üyeliğe davet edilen TÜDÖKSAD’ın, CAEF Avrupa Dökümcüler Birliği tam üyeliği onaylandı.
•2012, TÜDÖKSAD, WFO Yönetim Kurulu’nda yer alarak Türkiye temsile başladı, 2020 yılında Başkanlık Türkiye’ye geçecek.
•2015, Türkiye, CAEF Dönem Başkanlığını yürüttü. Genel Kurul toplantısında Avrupa Döküm Dernekleri Başkanları İstanbul’da ağırlandı.
TÜDÖKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Kocaoğlu ve Genel Sekreter Kubilay Dal’dan sonra söz alan yönetim kurulu eski başkanlarından Mete Nakiboğlu, sektörün ve TÜDÖKSAD’ın geldiği noktadan gurur duyduğunu söyledi. Gördüğü birliktelikten memnuniyet duyduğunu belirten Nakiboğlu, geçmiş günleri yad ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.
TÜDÖKSAD 40. Yıl Yemeği’nde bir araya gelen üyeler Enbe Orkestrası eşliğinde keyifli anlar yaşadı. Renkli sahnelerin yaşandığı yemekte davetliler 40.yılı coşkuyla kutladı.
18.05.2017