Toyota Türkiye, Yaklaşık 100 Yerli Yan Sanayi İle Çalışıyor
Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdürü ve CEO`su Toshihiko Kudo, yaklaşık 98 yerli, 167 yurt dışı yan sanayi firması ile çalıştıklarının bilgisini verdi.
Toyota Türkiye, Yaklaşık 100 Yerli Yan Sanayi ile Çalışıyor
Sakarya’da Toyota C-HR ve Corolla modellerini toplamda 5.400 farklı versiyonda üreterek, dünyanın 150 ülkesinde kullanıcılarla buluşturduklarını söyleyen Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdür ve CEO Toshihiko Kudo, yaklaşık 98 yerli, 167 ağırlıklı Avrupa olmak üzere yurt dışı yan sanayi firması ile çalıştıklarının bilgisini de verdi. Toshihiko Kudo sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Toshihiko Kudo: 1966 doğumluyum. Kariyerime 1990 yılında Toyota Tsutsumi fabrikasında başladım. Denizaşırı görevlendirmeler kapsamında Toyota’nın Kentucky ve Kanada fabrikalarının yönetim kademelerinde çeşitli görevler üstlendikten sonra, 2017 yılından 2019 yılı başına kadar Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Komitesi Üyesi olarak görevimi sürdürdüm. 1 Ocak 2019 tarihinden bu yana Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO’su olarak çalışmaktayım. Evliyim, 3 çocuk babasıyım.
SUBCONTURKEY: Toyota Türkiye olarak üretilen modeller hangileridir?
Toshihiko Kudo: Halen her ikisinin de hibrit motor opsiyonu olan Toyota C-HR ve Corolla modellerini üretmekteyiz. Bu iki modeli toplamda 5.400 farklı versiyonda üreterek, dünyanın 150 ülkesinde kullanıcılarıyla buluşturuyoruz.
SUBCONTURKEY: 2020 yılı nasıl geçti? Üretim adetleri planlanan şekilde oldu mu?
Toshihiko Kudo: Oldukça iyi bir performansla başladığımız 2020 yılında, pandemi nedeniyle Mart ve Mayıs ayları arasında üretimimize 7 hafta ara verdik. Bu tabii ki öngördüğümüz bir durum değildi. Ancak çalışan sağlığımız birinci önceliğimiz olduğundan bu duruşu yapmamız en doğru karar idi. 11 Mayıs’tan itibaren ofislerimizde ve üretim hatlarımızda tüm önlemleri alarak tekrar üretime başladık. Ürettiğimiz araçların %90’ını ihraç ediyoruz ve bunun da %75-77 oranını Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Eylül ayından itibaren pandemi öncesi üretim hızımıza döndük fakat süreci yakından takip ediyoruz.
Bütün bunların dışında aslında bu yıl bizim açımızdan önemli bir yıl, kuruluşumuzun otuzuncu yılı. 1990 yılından beri karşımıza çıkan tüm zorlukları aşıp, başarılarla dolu geçen 30 yıllık bu sürecin adeta bir mükafatı gibi bu yıl Amerikalı bağımsız araştırma şirketi JD Power tarafından Avrupa ve Afrika bölgesindeki en iyi fabrika seçilerek “Golden Plant” (Altın Fabrika) ödülüne layık görüldük. Dolayısıyla 2020, pandemi nedeniyle çok zor bir yıl olmasına rağmen, bu başarı ile tüm çalışanlarımız ve tedarikçilerimizle birlikte gururlandık ve çok mutlu olduk.
“İdeal proses, ideal çalışan ve ideal yönetim” anlayışı ile birlikte global düzeyde rekabetçi bir fabrika olma yönünde ilerliyoruz. Tüm çalışanlarımızın katkılarıyla üretim, kalite, iş güvenliği ve iş sağlığı, çevre, esneklik, çalışan gelişimi alanlarında operasyonlarımızı daha da güçlendirerek Sakarya’mıza ve Türkiye’ye ekonomik ve sosyal anlamda katkılarımızı sürdürebilmek için kuruluşumuzdan bu yana geçen başarılarla dolu 30 yılımızı referans alarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.
SUBCONTURKEY: Toyota Türkiye olarak satın almalarınız daha çok nerelerden gerçekleştiriliyor? Çalıştığınız yerli ve yabancı tedarikçi sayısı konusunda bilgi verebilir misiniz?
Toshihiko Kudo: Yaklaşık 98 yerli, 167 ağırlıklı Avrupa olmak üzere yurt dışı yan sanayi firması ile çalışıyoruz. Yerlilik oranımız ortalamada ve maliyet bazında %55, hacim bazında ise %90’dır. Türkiye’de koltuk, kapı iç paneli, ısıtma ve havalandırma üniteleri, jant ve lastikler, hava yastıkları, kablo demetleri, egzoz boruları, ayna ve camlar, metal parçalar ve plastik kalıp parçaları gibi parçaların tedarikini sağlayan 98 yan sanayi firması ile çalışıyoruz. Memnuniyetle söylüyorum ki, yerli yan sanayi firmalarımız bugün çok başarılı bir seviyededirler ve birçoğu sadece Türkiye’deki araç üreticilerine değil dünyanın dört bir yerine ihracat yapmaktadırlar.
SUBCONTURKEY: Gelecek dönem (2021 ve sonrası) yatırımlarınız olacak mı? Yeni model üretimi düşünülüyor mu?
Toshihiko Kudo: Otomotiv sektöründe, araçların model ömrü bilindiği üzere 4-6 yıl arasında değişmektedir. Bu süreçte mevcut modellerin yenilenmesi için yatırımlar devam etmektedir. TMMT olarak ana hedefimiz, edindiğimiz tecrübeler ve kendini işine adayan nitelikli çalışanlarımız ile her zaman daha iyi araçlar üretmektir. Bugün, güvenli iş ortamlarında işlerini yapan tüm çalışanlarımızla ve etkin bir işbirliği içinde olduğumuz tüm tedarikçilerimizle birlikte, yüksek kaliteli üretimimizi daha verimli hale getirme yönünde çok başarılı adımlar atan bir şirketiz. Bu çalışmaların sonucu olarak global Toyota nezdinde de takdir görmekteyiz. Bu takdiri ve güveni sürdürülebilir kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
SUBCONTURKEY: Toyota Türkiye olarak satın almalarınızda öncelik verdiğiniz konular nelerdir?
Toshihiko Kudo: Toyota’nın yan sanayileri olan ilişkisi her zaman uzun vadeli ve iş ortaklığı mantığıyla yürüttüğümüz bir prosestir. Bunu sürdürebilmek için de yan sanayilerimizden beklentilerimiz öncelikle iş güvenliği olmak üzere, kaliteden ödün vermemeleri, çevre duyarlılığına sahip olmaları, sevkiyat ve fiyat rekabetçiliği açısından sürdürülebilir olmaları ve tabi ki rekabetçi tedarik zincirini iyileştirerek muhafaza edebilmeleridir. Bunların yanında elbette ki Toyota’nın ana ilkelerinden biri olarak sürekli iyileştirme felsefesini şirket kültürü haline getirmeleri de en önemli beklentilerimiz arasındadır. Bizler de bugüne kadar titizlikle yaptığımız gibi onları geliştirmek için elimizdeki bilgi ve yetkinliklerimizi paylaşmaya devam edeceğiz, kaliteli otomobiller üretmemizde elbette kaliteli parçalar tedarik etmemiz de elzemdir. Dolayısıyla, onların üretim verimliliklerine katkıda bulunurken, daha rekabetçi olabilmelerinin de önünü açıyoruz. Türk yan sanayicilerin üretimde hatalı ürünün müşteriye gitmemesine yönelik temel bilgiler ekseninde daha fazla inovasyona ve Ar-Ge faaliyetlerine yoğunlaşarak daha fazla katma değeri yüksek ürünler üretip global düzeyde daha rekabetçi olmalarını ümit ediyoruz.
SUBCONTURKEY: Türkiye’nin sektöründe ikinci büyük ihracatçısı olarak neler söylemek istersiniz?
Toshihiko Kudo: Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak şirketimizin Türkiye’nin en büyük ihracatçılarından olması kuşkusuz bir gurur kaynağı. Ancak şirketimizin sürdürülebilir başarısı, kalıcılığı, sürekli bir gelişim içinde ve rekabetçi olabilmesinin altında yatan faktör; Toyota’nın ilk yıllarından bugüne kadar gelen Toyota Yaklaşımı’nın ilkeleri olan sürekli iyileştirme, insana saygı, takım çalışması ve mücadele anlayışımızı, yaptığımız her iş için içselleştirerek bu değerleri başarıyla uyguluyor olmamızdır. 30 yıldır Türk otomotiv sektöründe önemli bir üretici ve ihracatçı pozisyonumuzu koruyup geliştiriyoruz, dünyanın dört bir yanında bulunan müşterilerimize en kaliteli araçları iletme hedefimizi daima en üst seviyede tutmaya devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de çalışanlarımızın ve tedarikçilerimizin destekleri ile hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam edeceğiz.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Toshihiko Kudo: Toyota, global düzeyde bir süredir bir dönüşüm içinde. Geleceğin dünyasına da öncülük etmeyi planlayarak kendisini “mobilite şirketi” olarak yeniden şekillendiriyor. Sadece araç üreticisi olmaktan ziyade toplum için teknolojik ve paylaşımcı çözümler sunarken çevreye duyarlı araçları, yapmış olduğu iş ortaklıkları, geleceğin şehri ‘Woven City’’ projesi ve KINTO gibi tamamen mobilite anlayışına yönelik çıkarmış olduğu markası ile de geleceğe liderlik etmeye devam etmeyi hedefliyor.
Biz de Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak global Toyota’nın vizyonu ile paralel bir şekilde insana saygı ve sürekli iyileştirmeyi en önemli kurumsal değerlerimiz olarak görüyoruz. Üretim süreçlerimizi, nitelikli iş gücümüz ve kaizen anlayışımızla sürekli geliştirerek yüksek kalitede araçlar üretiyoruz. Ek olarak, birçok farklı kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizle de topluma katkı sağlamayı sürdürüyoruz.