TOSB, Global Sermayeli Firmalara Hazır Bina Kiralıyor
Otomotiv parça sanayicilerinin faaliyet gösterdiği tek GLOBAL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ olma ayrıcalığına sahip TOSB-Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi üniversitesi ve otel projelerinin de devreye girmesiyle diğer organize sanayi bölgelerine öncülük yapmaya devam edecek.
TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi, üyelerine ve OSB’ye yatırım yapan şirketlere sundukları hizmetler hakkında bilgiler verdi.
TOSB-Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ne zaman kuruldu? Şu anda kaç firma üretimde, toplam alanınız ve diğer bilgileri paylaşır mısınız?
Yunus Çiftçi: 1991 yılında özellikle İstanbul, Kocaeli ve bu civarda şehir içerisinde kalmış otomotiv yan sanayi firmalarını, şehir dışında düzgün altyapısı olan, bir arada olup sinerji yaratabilecek TAYSAD-Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği üyesi 40 firmanın kaydıyla TOSB’un kuruluşu başladı. Kurucu ve müteşebbis üyeler olarak Ahmet Arkan, Ahmet Bayraktar, Rahmetli Abdullah Kanca ve ben dört kişi bu işe soyunduk. TAYSAD’dan başka paydaşlarımızda vardı. Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli İl Özel İdaresi ve o dönemin Valisi ve sonraki Valilerimiz sürekli bize destek oldular. Yine KOSGEB’de paydaşlarımızdan bir tanesidir. O yıllarda organize sanayi bölgeleri kanunu olmadığı için Organize Sanayi Bölgeleri Sanayi Bakanlığınca çıkarılmış fonlar yönetmeliği ile yönetiliyordu.
Birçok zorlukla karşılaştık, kolay olmadı. Yerel basında aleyhimize çok yazılar yazıldı. Biz bunların hiçbirine aldırış etmeden bütün zorluklara göğüs gererek organize sanayi bölgemizi kurduk. Arazinin yapısı da aslında düzgün değildi, çok engebeliydi. Biz o aşamaların hepsini geçerek düzgün bir sanayi bölgesi oluşturduk.
Altyapı temellerimiz 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından atıldı. İlk fabrika inşaatları ise 2001 yılında yapıldı. Bunlar Toyotetsu Otomotiv Parçaları San. ve HP Pelzer Pimsa firmalarıdır. Bunlardan biri %100 yabancı sermayeli, diğeri ise yabancı sermaye ortaklığı şirketlerdir. Toplam parsel sayımız 98’dir.
Şuanda 67 fabrika üretim yapıyor, 11 fabrika inşaat halinde ve 5 tane de proje aşamasında fabrika var. Toplam alanımız 2 milyon 800 bin metrekaredir. Bunun yaklaşık 1 milyon 800 bin metrekaresi sanayi parseli, geri kalan 1 milyon metrekaresi de yeşil alan, yollar ve parklardan oluşmaktadır. Bölgemizin içerisinde 172 dönüm bizim ağaçlandırdığımız orman alanımız var, ayrıca park ve yeşil alanlarımızla birlikle toplam yeşil alanımız 360 dönümdür. Bu rakamlara fabrikaların bahçeleri dâhil değildir.
TOSB’da faaliyet gösteren fabrikalarımızda çalışan sayısı 12 bindir. Tamamı dolduğunda bu sayının 17 bine çıkacağını tahmin ediyoruz. TOSB’da faaliyet gösteren firmaların yaklaşık üçte biri global ortaklı firmalardan oluşmaktadır. Ayrıca tüm firmalarımız ciddi miktarda ihracat yapıyorlar.
TOSB, Üniversite Kampusunu Kurmaya Hazırlanıy
TOSB içerisinde bir eğitim alanınız var. Bu konuda bilgi verir misiniz?
Yunus Çiftçi: Bizim burada orman ve eğitim alanımız var. O bölgede bir endüstri meslek lisemiz var. Yerini TOSB olarak biz temin ettik, lisenin binasını, laboratuarlarını, iç donanımının tamamını Bayraktar ailesi Hatice Bayraktar adına yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığına bağışladı. Endüstri Meslek Lisemiz eğitime başladı ve geçen sene ilk mezunlarını verdi. Mezunların bir kısmı fabrikalarda çalışıyor bir kısmı da üniversite eğitimlerine devam ediyorlar.
Endüstri meslek lisemizden hariç KOSGEB’e bir merkez binası yaptık. KOSGEB burada Gebze-Kocaeli organize sanayi bölgeleri Merkez Müdürlüğünü barındırıyor. Yine KOSGEB’e tahsis ettiğimiz binanın içerisinde laboratuar var. ESİM Test Hizmetleri Sanayi ve Tic. A.Ş. adı altında hizmet vermektedir. ESİM, ağırlıklı olarak beyaz eşya ve otomotiv yan sanayine hizmet veriyor. Ayrıca bu sene OTAM’a (Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme San. Tic. A.Ş.)yeni bir yer tahsis ettik. OTAM, otomotiv ana ve yan sanayi ürünlerini iklim şartları altında test edecek. Makine ve ekipmanlarını buraya getirmeye başladılar. Bütün otomotiv sanayine bölgemizden hizmet verecekler.
Eğitim alanı dediğimiz bölgede ayrıca bir üniversite projemiz var. Burayı kurarken, sinerji merkezi olmasını, sektörün duyduğu personel ihtiyacını da karşılayacak kurumları olmasını istedik. Bunun için endüstri meslek lisesi kuralım, fabrikada tezgâh başında çalışacak eğitimli insanlar olsun istedik. 90’lı yılların başındaki rüyamız ayrıca bir de meslek yüksek okulu olsun ki ara eleman yetiştirelim idi. 2000’li yıllara gelince dünyanın ve Türkiye’nin şartları değişti. Türkiye’deki otomotiv sanayi sadece üreten bir sektör olmaktan çıktı aynı zamanda dizayn yapan, ürün geliştiren bir sektör durumuna geldi. Dolayısıyla artık ara eleman ihtiyacından ziyade proje elemanı ihtiyacı da doğmaya başladı. Bu vesile ile meslek yüksek okulu değil bizim bir üniversiteye, fakültelere ihtiyacımız olduğu kanaatine vardık. Onun için de meslek yüksek okul projemizi revize ettik, üniversiteye dönüştürdük. Bunun için TOGEV (Tosb Geliştirme ve Eğitim Vakfı)’nı kurduk ve hazırlanan fizibilitemiz ile YÖK’e başvurduk.
Türkiye’nin en çok Ar-Ge yapılan sektörü Otomotiv Sanayidir. Özellikle Yan Sanayi Ar-Ge merkezi bakımından en yüksek sayıya sahiptir. Her gün değişmekle beraber şuan Türkiye’de mevcut 140 civarındaki Ar-Ge merkezinin 43 tanesi otomotiv yan sanayi firmalarının bünyesindedir. Yani Türkiye’de açılan her üç Ar-Ge merkezinden biri Otomotiv Yan Sanayindedir. Otomotiv ana sanayinin de kendi Ar-Ge merkezleri var. Durum böyle olunca hem ön lisans, hem lisans, hem de lisansüstü programları olan bir üniversite fizibilitesi hazırladık. Bu fizibilite şuan YÖK’te, oradaki prosedürler devam ediyor. İlk etapta eğitim verebileceğimiz binamız hazır durumda. 2500 metrekare kapalı alanı olan başlangıçta bir-iki fakültede eğitim verebilecek durumda. Eğitim alanı bölgemizde 60 dönüme yakın üniversite kampus alanı hazırladık. Bu kampus alanını da yakın zamanda üniversite ile beraber faaliyete geçirmiş olacağız.
Üniversitede ağırlıklı olarak teknoloji ve teknik bölümler olacak. Teknoloji fakültesi, mühendislik fakültesi, tasarım ve güzel sanatlar fakültesi, ekonomi ve idari bilimler fakültesi, 2 tane enstitü olacak, biri teknoloji enstitüsü biri de idari bilimler alanında linsans üstü eğitim verecek. İki tane de meslek yüksek okulu var. Bunların bir tanesi içe dönük lisan eğitimi yapacak, yabancı diller yüksek okulu. Bir diğeri de otomotiv meslek yüksek okulu olacak.
Çok öğrencili bir üniversiteden ziyade toplam öğrenci sayısı 2000-2500 olan, özgün eğitim yapan, öğrencilerin zamanlarının yarısını okulda teori ile yarısını fabrikalarda çalışarak geçirecekleri, okul bittiğinde öğrencilerin iş başı yapmak için fabrikalarda çalışmaya hazır olacakları bir eğitim sistemi olsun istiyoruz. Sadece akademik öğrenim değil, pratik eğitimle de iç içe olması için sanayici arkadaşlarımız da üniversitede ders verecekler. Kuruluş prosedürünün tamamlanması ile üniversitemizin 2014-2015 eğitim yılında eğitime başlayabileceğini düşünüyoruz.
Kendi Arsamız Üzerine Yaptığımız Binaları Global Sermayeli Firmalara Kiralıyoruz
TOSB’da şuan satılık arazi var mı?
Yunus Çiftçi: Şuan kalmadı, yatırımcılar gelirse mutlaka yer buluruz ama tahsis edilmedik yerimiz çok az var. Onları satmak yerine üzerine bina yapıp kiraya vermek istiyoruz. Bunu da özellikle global sermayeli firmalar tercih ediyorlar. Çünkü proje bazlı buraya geliyorlar, 5-10 yıl kalıyorlar ya da ne kadar kalacakları belli olmadıkları için bu tarzı tercih ediyorlar. Kendi parsellerimiz üzerine bina yapıyoruz, bu şekilde yapılmış kirada olan, 40 bin metrekare kapalı alanımız var. 60 bin metrekare daha bu şekilde bina yapıp kiraya verebileceğimiz alanımız var.
Otel Projemiz de Tamamlanmak Üzere
TOSB’daki firmalara başka hangi hizmetleri veriyorsunuz?
Yunus Çiftçi: TOSB’daki firmalara bir belediyenin ne kadar hizmeti varsa biz de hepsini sunuyoruz. Yol yapımından onarımına, temiz suyun verilmesinden kirli suyun arıtılmasına, yolların süpürülmesine, karın kürülmesine, yangında ve herhangi bir afette kurtarmaya, elektrik- gaz- su dağıtımına, inşaat, iskan, çalışma ruhsatı ve haberleşme gibi bütün hizmetleri veriyoruz.
Merkezi Arıtma Tesisi Kurarak Diğer OSB’lere de Öncülük Ettik
Biz daha şantiyeleri kurarken bile bütün fabrikalara mutlaka arıtma kurma mecburiyeti koyduk ve üyelerimizin hiçbiri itiraz etmeden kendi arıtmasını kurdu. Bu arıtmaları kurduktan sonra biz ayrıca merkezi arıtmamızı kurduk. Şuanda sularımız önce fabrikaların arıtmasından sonrada bizim merkezi arıtmamızdan geçiyor. Bu merkezi arıtmayı biz kurduktan sonra devlet bütün organize sanayi bölgelerine merkezi arıtma kurma mecburiyeti koydu. Böyle bir öncülük de yapmış olduk. Şuanda bizim deşarj kalitemiz kanun ve yönetmeliklerin öngördüğü deşarj kalitesinden çok daha temiz. %90 daha düşük kirliliği var. Biz ayrıca daha kurulurken iki su hattı çektik. Birincisi insan ihtiyaçlarında kullanılacak su hattı, ikincisi de arıtmadan çıkan suyu endüstriyel amaçlı yada bahçeleri sulayabilmek için boru hattımız var. Şuanda tam dolulukta dahi yüzde 30 rezerv payı olan bir arıtma tesisine sahibiz.
OSB’mize ve bölgemize gelen misafirlerin trafik derdi olmaksızın konaklayabilecekleri bir konaklama tesisine olan ihtiyacını dikkate alarak bir otel projesi başlattık. Yap, kirala, işlet ve devret modeli ile hayata geçecek olan 4+ yıldızlı otelimiz yakında misafir kabulüne başlayacaktır. İnşaatı bitmek üzere, yakında devreye girecek. Bölgeye gelen iş insanları ve özellikle geçici görevle yurt dışından gelen misafirlerin nerede kalacağım derdi olmayacak. Otelimiz dışarıya da açık olup, komşu organize sanayilerimize de hizmet verecektir.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
19.02.2013