TKT Cıvata, Sıfır hata ile Üretim Gerçekleştiriyor
Teknoloji - Kalite - Tecrübe: TKT CIVATA
TKT Cıvata, Sıfır hata ile Üretim Gerçekleştiriyor
Teknoloji - Kalite - Tecrübe: TKT CIVATA
1992 yılında standart cıvata üretimiyle faaliyetlerine başlayan TKT Cıvata, 2002 yılından itibaren otomotiv ve savunma sanayi için özel parça üretimi gerçekleştiriyor. Üretiminin yüzde 95’ini ihraç ettiklerini ve 36 farklı ülkeye gönderdiklerini söyleyen TKT Cıvata Genel Müdürü Kadir Telci, Avrupa’da ofis açacaklarını belirtti. TKT Cıvata Fabrika Müdürü Hülya Duran ise şirketlerinin gelecek vizyonu hakkında bilgi verdi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizleri tanıyabilir miyiz?
Kadir Telci: 13 yaşından beri sektörün içindeyim. Şuan 42 yaşındayım. 29 yıllık sektör tecrübem bulunuyor. 17 yaşından bu yana da otomotiv sektörü ile çalışmaktayım. Babam bildiklerini aktarmayı seven biridir. Biz de ondan öğrendiklerimizle işimizi devam ettiriyoruz.
Hülya Duran: Makine mühendisiyim. 1986 mezunuyum. Yıllarca otomotiv yan sanayinin çeşitli kollarında çalıştım. Daha sonra TKT Cıvata ile yolum kesişti. 2010 yılında TKT bünyesinde çalışmaya başladım. Bir dönem firmalara kalite ve yönetim danışmanlığı yaptım. Şuan TKT Cıvata’da fabrika müdürü olarak çalışmaktayım.
SUBCONTURKEY: TKT Cıvata ne zaman kuruldu?
Kadir Telci: TKT Cıvata, 1992 yılında iki ortaklı olarak kuruldu. Şuanda sadece Telci Ailesinin yönetiminde faaliyetlerine devam etmektedir. Gebze’de bulunan toplam iki bin metrekare kapalı alanda 21 çalışan ve yaklaşık 20 tezgah ile üretim yapmaktayız. Önümüzdeki aylarda TS 16949 kalite belgesini almak için denetimlere gireceğiz. Biz TS 16949 kalite sistemimiz var gibi çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yıllık 800 ton üretim kapasitesine sahibiz. Bunun yüzde 95’ini ihraç ediyoruz. Yüzde 5’ini de yurt içine vermekteyiz.
TKT Cıvata olarak en büyük özelliğimiz termin süremizin sektöre göre çok kısa olmasıdır. Sektörde ortalama 30 hafta olan termin süresi TKT Cıvata’da 4 haftadır. Elimizde hazır kalıp da varsa bu süre 4 haftayı bile bulmamaktadır. Herkesin kendi işini yapmasını daha doğru buluyorum. Kalıpçı kalıbını, ısıl işlemci ısıl işlemini, kaplamacı kaplamasını, cıvatacı cıvatayı yapmalı diye düşünüyorum.
TKT Cıvata, otomotiv ve savunma sanayisinin onaylı tedarikçi firmasıdır. Yeni Pazarlama stratejimizle farklı bir sektör için daha üretime hazırlanıyoruz. Hem çok pahalı hem de tedarik sorunu yaşanan bir malzemeyi şu anki üretim metodundan farklı bir üretim metoduyla üreterek yerlileştireceğiz. Bu parça talaşlı imalat ile üretilen ve temini zor bir hammadde kullanılmakta olan bir parçaydı. Biz parçanın hammaddesini, tasarımını ve üretim metodunu değiştirdik. Numunelerimiz tüm testlerden başarı ile geçti. Parçayı yüksek verimlilikle üretmek için hazırız. Bu sektörde de ülkemize artı değer kazandıracağız. Patenti de sadece bize ait olacak. Dünyada birçok ülkede bu parça kullanılıyor ve patentli bir ürün olduğu için herkes onu kullanmak zorundaydı. Böylelikle yurt dışına çıkan parayı Türkiye içinde tutmuş olacağız. Bu da yine TKT Cıvata için önemli bir adım olacak. 2012 yılında yine aynı şekilde İspanya’da üretilen ve firesi yüksek olan bir parçanın tasarımını değiştirdik ve OEM parça olarak üretim hakkını ülkemize aldık. Bu parça ile Avrupa’da bir otomotiv üreticisine yıllık iyileştirmemiz yaklaşık 150 milyon Euro’dur. O parçanın sorununu biz giderdik ve şuan firmanın üretim yapan tüm fabrikalarına ürünü biz veriyoruz. Yeni bir üründe daha bu başarıyı sağlayacağız.
Hülya Duran: ‘Üretimi Zor Bir Parça Varsa Üstesinden TKT Cıvata Gelir’
Hülya Duran: Sektörel ve stratejik tespitleri yaparak, son teknoloji ürünü makina yatırımlarımıza ve ölçme kontrol cihazları yatırımlarımıza devam ediyoruz. Genel Müdürümüz Kadir Bey’in bahsettiği gibi şimdi yeni bir sektöre daha gireceğiz. Bu ürün için tüm testleri geçtik ve iş sözleşmeyi imzalamaya kaldı. Bu yeni sektör ile imzalarımızı attığımızda iş hacmimiz artacak. Biz otomotiv sektörünün büyük ana sanayi firmaları için çalışıyoruz. Az parça ama katma değeri yüksek parçaları üretiyoruz. (Üretimini yaptığımız parça çeşidimiz az ama katma değeri yüksektir). Müşterimiz olan grubun 36 ülkedeki tüm otomotiv fabrikalarına ürün gönderiyoruz. Bu başarımızı da kısaca şöyle özetleyebilirim. Bundan 10 yıl önce bir çalışma yaptık. Yurtdışının elinde olan (yurt dışında üretilen) ve kullanım adetleri yüksek olan bir parça vardı. Bu parçanın firesi çok fazlaydı ama ana sanayinin çaresi yoktu ve parça İspanya’da üretiliyordu. Biz parçanın tasarımını değiştirdik, maliyetini üstlenip kalıp yaptırdık ve deneme üretimi yaptık. Sonra ana sanayi firmasına biz bu parçayı ürettik, denedik oldu dedik, sizin denemeniz için numune getirdik deneyin dedik. Denediler çok başarılı çıktı, fire oranı sıfırlandı. İspanya’daki firmaya stokları bitirttiler ve bu parçanın üretimi Türkiye’ye geldi. Bir parçayı daha yerlileştirmiş olduk. Bu özel ürünün Türkiye’deki ve dünyadaki tek üreticisi TKT Cıvata’dır. Ülkemize katma değer katıyoruz. Ana sanayi bize 1 milyon parçada 1,5 tane de hata yapabilirsiniz diyor ama biz yaklaşık 6 yıldır sıfır hata ile üretim yapıyoruz. Bunu da yatırımını yaptığımız teknolojik cihazlar ve etkin kullandığımız Kalite Yönetim Sistemimiz ile başarıyoruz. Üretim devam ederken proses kontrolü yapıyoruz, sonrasında da bitmiş ürünler otomatik cihazlar ile %100 kontrolden geçiyor. TKT Cıvata deyince akla şu geliyor: üretimi zor bir parça varsa TKT Cıvata yapar. Çünkü tecrübemiz çok yüksek. 6-7 vuruşla yapılacak işler bizim kalıp tasarımımızla 4-5 vuruşla yapılabiliyor. Kalıp tasarımı tecrübe isteyen özel bir yetenek. TKT Cıvata da bu tecrübeye sahip bir firmadır.
TKT Cıvata, 12 Milyon Euro Ciro Gerçekleştirdi
SUBCONTURKEY: 2021 yılına göre kıyaslarsanız üretimde bir artış yaşadınız mı?
Kadir Telci: Yaşanan çip krizi ve savaştan dolayı hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılardan dolayı bu yılın ilk yarısında üretim anlamında bir düşüş yaşandı. 2022 yılı bu anlamda hedeflediğimiz üretim rakamlarında geçmiyor. Beklentiler ise 6. aydan sonra çip krizinin dünyada giderilmesi ve sonucunda piyasada siparişlerin artacağı yönünde. Biz de bu anlamda beklemedeyiz. Geçen sene 12 milyon Euro ciro gerçekleştirdik. Bu sene ise biraz daha düşük olacağını düşünüyorum. İkinci 6 aylık dönem bunu netleştirecek. Bu şekilde devam ederse 10 milyon Euro civarında olacağını düşünüyorum.
TKT Cıvata Yurtdışında Ofisler Açmayı Hedefliyor
SUBCONTURKEY: TKT Cıvata’nın gelecek vizyonunda neler var?
Hülya Duran: Gelecek vizyonuna sahip olmak, '' tepkisel '' olmakla '' önceden etkili '' olmanın arasındaki farkı belirler. Gelecek vizyonu olmayan bir şirket sadece gelişmelere karşı tepki verir. Biz gelecek vizyonumuzu belirlemek için kendimize sorular sorarız. Gelecekte müşterilerimiz kimler olacak, hangi kanallardan müşterilerimize ulaşacağız, yeni rakiplerimiz kimler olacak, rekabet üstünlüğümüzün kaynağı ne olacak, gelecekte pazarda nasıl algılanacağız, çevremizdeki dünyaya katkımız ne olacak sorularını kendimize soruyoruz. Yeni sektör arayışlarımız ve özellikle teknolojiye yönelik makina yatırımlarımız devam ediyor. Bunların dışında TKT Cıvata olarak yurtdışında da atılım yapmak istiyoruz. Yurt dışında ofis açma hedefimiz var. Türkiye’ye artı değer kazandırmaya devam edeceğiz. Bu işi gerçekten yürekten ve keyif alarak yapıyoruz, başarılı ve çalışkan bir ekibimiz var. Yatırım yapmaya ve katma değer üretmeye devam edeceğiz. Yeni sektöre girişimizle birlikte iş hacmimizi de genişleteceğiz. Teknolojiyi tecrübeyle birleştirip kaliteyi sürekli kılmayı hedefledik.
Kadir Telci: İlk hedef olarak İspanya’da ofis açma hedefimiz var. Daha sonra da Fransa’da ofis açmayı düşünüyoruz. Devamında ise Almanya’da düşünebiliriz. TKT Cıvata olarak, üretime ve ülkemize değer katmaya devam edeceğiz.