TİAD Mesleki Test Merkezi, Temmuz Ayında Sertifika Vermeye Başlayacak
Takım Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) tarafından geliştirilen AB destekli proje ile, sektördeki nitelikli elemanların bilgi ve deneyimlerinin belirlenmesi hedefleniyor.
Bayrampaşa’daki TİAD Mesleki Test Merkezi’nden sertifikayı alan kişiler AB ülkelerinde çalışabilecek.Takım Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) tarafından makine sektöründe nitelikli teknik eleman olarak tabir edilen çalışanların bilgi ve deneyimlerinin belirlenmesi ve sektöre AB standartlarının kazandırılması için gerçekleştirdiği ‘’Takım Tezgahları VOC-Test Merkezi’nin Kurulması ve İşletilmesi Projesi’’nin pilot sınavları başlatıldı. TİAD başkanı Dr. Erdal Gamsız, test merkezi ve gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgiler verdi.
TİAD’ın Genel Kurulu ne zaman yapıldı?
Dr. Erdal Gamsız: TİAD’ın Genel Kurul seçimini bu yılın Mart ayında gerçekleştirdik. Genel olarak yönetim kurulunda değişiklikler oldu. Yönetim kurulunda görev alan arkadaşlarımızın yarısı bu dönem de devam ediyor. Özellikle sürdürdüğümüz önemli projeler ve bunların devamlılığı şart olduğu için bu şekilde devam etme kararı aldık. Bu projelerin en başında mesleki test merkezi kurulumu var. Bu projeye 2 sene önce başlamıştık ve bu konuyu bilen arkadaşlarımız özellikle devam ediyor. Genel kurulumuz 2 senede bir oluyor ve bu benim başkanlığımın ikinci dönemi. Bir sonraki seçimimizi 2015 yılının Mart ayında yapacağız.
TİAD’ın son üye sayısı ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Dr. Erdal Gamsız: TİAD - Takım Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği, takım tezgahları ve takım tezgahlarının verimli çalışması ve kullanılması için aksesuarlar olan tutucular, kesiciler, CAD-CAM sistemleri, ölçü sistemleri ile iştigal eden üyelerin oluşturduğu bir dernek. TİAD, 1992 yılında kuruldu ve şuan 160 tane üyemiz var. 160 üyenin de %35’i üretici firmadır, diğerleri de çeşitli distribütörlükleri olan firmalardır. Türkiye’de ürettikleri, sattıkları ürünlere hem satış hizmetlerini hem satış sonrası servis, eğitim bakım destek gibi hizmetleri yürüten bir grubuz. Takım tezgahları sektörünün yaklaşık %80’ini temsil ediyoruz. Türkiye’de takım tezgahı sektörünü temsil eden tek derneğiz. 2000 yılından beri de CELIMO- Avrupa Takım Tezgahları Derneği’ne üyeyiz. Bu dönem itibari ile CELIMO’nun yönetim kurulunda bulunuyorum. Haziran ayında CELIMO’nun İngiltere’de yapılacak genel kurul toplantısına katılacağız. Toplantıya, benimle beraber Başkan Yardımcımız Hakan Aydoğdu ve Genel Sekreterimiz Gamze Taşpolat da katılacak.
Türkiye özellikle 2011 yılındaki %49’luk takım tezgahı kullanım artışından sonra, kullanımda dünyada 10. Avrupa’da da 3. sıraya yerleşti. Avrupa’da, Almanya ve İtalya’dan sonra üçüncü en büyük takım tezgahı kullanan ülkeyiz ve bir iki sene içerisinde İtalya’yı da geçip ikinci sıraya çıkacağımızı düşünüyorum. 2012 yılında ise %11.8’lik kullanımda artış oldu ve yaklaşık 1 milyar 550 milyon dolarlık bir hacme ulaştı.
Geçen sene ihracatımızda %9.4’lük bir artış sağlandı. İthalatta da yine %8.8’lik artış oldu. En büyük artış ise üretimde oldu ve %15.3’lük bir artış sağlandı. Üretim hacmi 770 milyon dolara ulaştı ve bu oran gittikçe üretim lehine artmaktadır.
2013 yılının ilk 3 ayındaki rakamlara baktığımızda ise ilk çeyreğin yavaş geçtiğini görüyoruz. Takım tezgahları bütün sanayilere hitap ettiği için sanayilerinin durumuna göre, bazılarında artış bazılarında da düşüş olduğunu görüyoruz. Genel olarak %10 civarında ilk çeyrekte bir yavaşlama olduğunu görüyoruz. Bu sene sonunda sektörümüz geçen seneye benzer rakamlarla kapatacağını düşünüyorum.
TİAD, Hizmet Kalitesini ISO 9001:2008 İle Belgelendirdi
Mesleki Test Merkezi hakkında bilgisi verir misiniz?
Dr. Erdal Gamsız: Test merkezi şuan derneğimizin en önemli projesidir. 2011 yılında imzaladığımız Avrupa Birliği projesidir. Mekanik bakım ve servis yetkilisi, elektrik elektronik servis yetkilisi, CNC takım tezgahlarında programlama ve kullanma servis yetkilisi gibi üç konuda bir test merkezi kuruyoruz. Bu test merkezinde teorik ve uygulamalı olarak iki tip sınav yapacağız. Bu sınavları da başarı ile geçen teknik elemanlara bir yeterlilik sertifikası vereceğiz.
Projeye göre, makine üreten makinelerin sektöründe çalışanlar, teorik ve pratik olarak iki kısımdan oluşan sınava girecekler, başarılı olduklarında da sertifika alacaklar. Bu proje ile bilgilerini hem teorik hem de pratik olarak geliştirecek olan sektör çalışanları, ayrıca AB ülkelerinde çalışabilecekler.
İşverenlerde bu projeye karlı çıkacak. ‘’Mesleki Yeterlilik Belgesi’’ almak için gönderdikleri her çalışanından kar elde edecek. 6111 sayılı kanun’a göre 2015 sonuna kadar, işlemelerde çalışmakta olan personelin belge alması halinde sigorta primleri durumlarına göre 12 ay ile 48 ay arasında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.
Teknoloji sürekli geliştiği için 5 yılda bir güncellemesi olacak, dolayısıyla teknik elemanlar da teknolojiye paralel olarak sürekli kendilerini güncel durumunda kalacak ve bu da sanayiciye olumlu yansıyacak.
İlk etapta kendi üyelerimizin teknik elemanlarına sertifikalandırma yapacağız. Bunlar yaklaşık 2500 ila 5000 kişi arasında bir kesim. Bu bittikten sonra kinci aşamada bu kullanıcıların Türkiye’de ortalama 250 bin kişinin bu belgeyi alması gereken teknik eleman var. Bunlar çok büyük çalışma gerekecek. Bu projede sıkıntı yaşamamak için başka büyük projelere girmedik. TİAD olarak bu sistemi oturttuktan sonra başka projelere de başlayacağız.
Ayrıca bu arada bu yıl ISO 9001 kalite belgesi aldık. Dernek olarak bu belgeyi almak çok önemli ve bunu yaparken daha kurumsal bir yapıya geçmiş olduk. Diğer bir projemiz ise 2014 yılında yapılacak Maktek Avrasya 2014 fuarıdır. TÜYAP fuarcılık ile beraber 14-19 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleştireceğiz. Geçen yılki Maktek Avrasya çok başarılı geçti. 2014’deki fuarın daha da başarılı geçmesi için çalışmalar yapıyoruz. Sanayicilerimize yeni teknolojileri sunmak için gerekli olan bütün çalışmaları yapıyoruz.
Diğer bir projemiz ise TİAD Akademi’dir. TİAD akademi de daha çok üretimdeki modern teknolojileri, bilgisayar destekli tasarım teknolojileri, bilgisayar destekli imalat teknolojilerini gibi teknolojileri öğretiyoruz. Hem de oryantasyon sağlıyoruz. Oryantasyonun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizde TİAD akademiye gelen arkadaşlara bunları öğretiyoruz ve bu açıdan TİAD Akademi çok önemli.
Türkiye’nin sanayisinin gelişimini değerlendirir misiniz?
Dr. Erdal Gamsız: Türkiye’nin 2023 hedefi olan 500 milyar dolar hedefin 100 milyar doları makine konusunda. Bakıldığında bu hedef çok zor bir hedef değil ve bu hedef kolaylıkla yerine getirilebilecek bir hedef. Ben bu hedefinde üzerine çıkılabileceğini düşünüyorum. Tabi ki bunun için bazı şeyler yapılması gerekiyor. Yapılması gerekenler esasen şuan için sorun olan konular ve bu konuların üzerine gidilir ve çalışılırsa bu hedefin iki kat üzerine çıkacağımızı düşünüyorum.
Türkiye’nin kilo başı ihracat rakamları açıklanıyor ve makine için bu rakam kilo başına 1.5 dolar. Üretim artık bilgiye dayalı teknolojilerle yapılıyor, daha yenilikçi ürünler yapıldığında yani kilo başına 1.5 dolar olan rakamı 3 dolara çıkarırsak aynı işi de yapmış olsak bile zaten ihracatımız 2 katına çıkmış olacak. Kısacası katma değerli ürünler üretme mecburiyetimiz var. Bunu üretmenin yolu da bilgi teknolojilerini kullanmadan geçiyor. Bilgi teknolojilerinin başında da üretimin başında tasarım yatar, siz ideal bir tasarım yaparsanız üretim maliyetleriniz de düşük olur. Tasarımınız kötüyse üretime başladığınızda hem para hem de zaman kaybedeceksiniz demektir. Üretimde tasarıma önem verip daha yenilikçi tasarımlar yapmamız gerekiyor. Mümkün olduğunca ideale yakın tasarım yapılırsa yani bu konuya önem verilirse yenilikçi ürünler de doğmaya başlayacaktır. Dolayısıyla bahsettiğimiz 2023 hedefine ulaşmak için yapılacaklardan birincisi tasarım konusudur. İkincisi de nitelikli teknik eleman yetiştirmek olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de sanayinin büyümesine paralel olarak teknik eleman yetişmedi. İşi yapacak nitelikli teknik eleman bulmak çok zor. Türkiye’nin nitelikli teknik eleman sayısını artırırsak hedefin 2 kat üzerine çıkabileceğimizi düşünüyorum.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
12.06.2013