Tezmaksan Yıllık Yaklaşık 10.000 Makineye Müdahale Ediyor
Üretimin Durmaması için Makinelere Önleyici Bakım Şart
Üretimin Durmaması için Makinelere Önleyici Bakım Şart
Tezmaksan Yıllık Yaklaşık 10.000 Makineye Müdahale Ediyor
Sanayide ana imalat aracı olarak kullanılan makineler, üretimin sürdürülebilirliği için belirli periyotlarla çeşitli bakım faaliyetlerine tabi tutuluyor. Makinelere uygulanan düzenli ve önleyici bakımlar, beklenmedik duruşları minimum düzeye indirirken, döngüsel ekonomiye de önemli ölçüde katkı sağlıyor. Makinelerin bakım süreçleri hakkında açıklamalarda bulunan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, imalat sanayisinde üretimin durmaması adına makine tüketim hızını düşüren ve kaynakların daha uzun vadeli değerlendirilmesine olanak sağlayan önleyici bakımın önemine dikkat çekti. Aydoğdu’nun verdiği bilgiye göre makinelerde 400 TL ila 500.000 TL arasında değişen arızaların ana sebebi ise bakımsızlık kaynaklı sarf malzeme problemleri…
İmalat sanayisinin temel araçlarından olan makinelerin, üretim süreçlerinde yüksek performans gösterebilmesi için minimum arızayla faaliyet göstermesi şart. Makinelerin dayanıklılığını artırmanın ve ömrünü uzatmanın en önemli yolu ise periyodik bakımlar ve çeşitli önlemlerden geçiyor.
400 TL ila 500.000 TL arasında değişen arıza maliyetleri
Makinelerde sık görülen arızalardan bahseden Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “En çok karşılaşılan arızaların ana sebebini bakımsızlık kaynaklı rulman, vidalı mil, kayış, sensor, switch ve kablo gibi sarf malzeme/parça problemleri oluşturuyor. Dolayısıyla zamanında tespiti yapılıp, planlı bir şekilde değiştirilmeyen parçalar beklenmeyen duruşlara sebep oluyor. Bu tip arızaların yanında kullanıcı kaynaklı çarpmalar ile oluşan hasarlar da azımsanmayacak sayılarda diyebiliriz. Arıza maliyetleri ise 400-500 TL gibi rakamlardan başlıyor, değişen parçaların maliyetine göre 500.000 TL gibi rakamlara ulaşabiliyor. Öte yandan müşterilerimizin imzaladıkları termin anlaşmaları kaynaklı cezalar ve imalat kayıpları da bu rakamları etkiliyor” şeklinde konuştu.
Yaşanan arızalar önceden tespit edilebilir mi?
Kullanıcı kaynaklı ve dış etkenlerden ötürü oluşan arızaların haricinde, ölçülüp izlenebilen parametrelere bağlı sorunların önceden önlenebileceğine dikkat çeken Hakan Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: “Makinelerde oluşan arızaları ani oluşan çarpma, kısa devre ve kronikleşen ses, titreşim gibi arızalar olarak gruplandırabiliriz. Makineler ses ve titreşim kaynaklı, ölçülen ve gözlemlenen arızalar öncesinde elle tutulur sinyaller verir. Kestirimci ve periyodik bakım süreçlerinde bu tip problemler tespit edilerek planlı duruşlar vasıtasıyla giderilebilir.”
Tezmaksan yıllık yaklaşık 10.000 makineye müdahale ediyor
Arızaları önceden bildiren sistemlerin tümünü kestirimci bakım ekipmanları olarak adlandırdıklarını dile getiren Hakan Aydoğdu, bu ekipmanların makinenin her bir aksamı için ölçüm ve analiz yapma teknolojilerine sahip olduğunu kaydetti. 1, 3 ya da 6 aylık dönemlerle yapılan ölçümler sayesinde ses ve titreşim trendlerini takip ederek arızaların tahmin edilebildiğini ve böylece makine duruş sürelerinin kısalabildiğini aktaran Aydoğdu, “Bu ölçüm faaliyetlerinin yanı sıra 6 ayda bir ağır periyodik bakım yaptırılması da gerekiyor. Ortalama bir işleme merkezi için 150.000 TL gibi rakamlara ulaşabilen revizyon maliyetlerinin yanında bu faaliyetler için harcanacak 5.000-6.000 TL bandındaki miktarlar gayet makul olabilir. Biz Tezmaksan olarak sahada ve firma merkezimizde hizmet veren 68 kişilik kadromuz ile 1 yıllık periyotta ortalama 9.500- 10.000 arası makineye müdahale edebiliyoruz.” dedi.
Önleyici bakım ile kaynaklar daha verimli kullanılabiliyor
İmalat sanayisinde üretimin durmaması için önleyici bakımın önemine de dikkat çeken Aydoğdu, konuyla ilgili sözlerini şöyle tamamladı: “Bahsettiğimiz tüm uygulamalar, kullanılan makinelerin ekonomik ömürlerini ve hizmet ettikleri süre içerisinde ürettikleri parçaların kalitesini doğrudan etkiliyor. Önleyici bakım, makine ömrüne yaptığı katkı sayesinde makine tüketim hızını düşürerek kaynakların daha uzun vadeli değerlendirilmesine olanak tanıyor. Bu da sürdürülebilirliğe önemli katkı sağlıyor.”