Termosan Isıl İşlem, 2022’de Kapasitesini Artırarak Aylık 3500 Tona Çıkardı
Termosan Genel Müdürü Hasan Yücel Yılmaz, ağırlıklı olarak bağlantı elemanları sektörüne hizmet verdiklerini vurguladı.
Termosan Isıl İşlem, 2022’de Kapasitesini Artırarak Aylık 3500 Tona Çıkardı
Türkiye’de kontinü fırınlarda ticari ısıl işlem olarak ilk firma olduklarını söyleyen Termosan Genel Müdürü Hasan Yücel Yılmaz, ağırlıklı olarak bağlantı elemanları sektörüne hizmet verdiklerini vurguladı.
SUBCONTURKEY: Kısa sizi tanıyabilir miyiz?
Hasan Yücel Yılmaz: 1991 İstanbul Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği bölümü mezunuyum. 1994 yılından itibaren de ısıl işlem sektörünün içerisindeyim. Yaklaşık 30 senelik sektör tecrübesine sahibim. Özellikle bağlantı elemanları, yay çelikleri sektörlerine hizmet verdim ve vermeye de devam ediyorum.
SUBCONTURKEY: Termosan ne zaman kuruldu?
Hasan Yücel Yılmaz: Termosan, 1996 yılında ısıl işlem yapmak amacıyla kuruldu. Sıcak-soğuk şekillendirilmiş ürün grupları; cıvata, vida, pul, rondela, somun, yay çelikleri, sıcak dövme, otomotiv, iş makinaları, madencilik, savunma sanayi, talaşlı imalat gibi bütün sektörlere hizmet veriyoruz. Türkiye’de kontinü fırınlarda ticari ısıl işlem olarak ilk firma olarak biziz ve bunun öncüsü durumundayız. Bugün iyi bir kapasite ile sektörde öncü, geliştirici ve teknolojiye uyum sağlayan bir firma olmayı sürdürüyoruz ve bunu da kararlılıkla sürdüreceğiz.
Sefaköy’deki ilk tesisimizden sonra 2019 yılında da Dilovası şubemizi devreye aldık. 2 tane kontinü hat devreye alarak İzmir, Ankara, Bursa, Gebze bölgelerine hizmet vermeye başladık. Dilovası şubemizde kuruluş amacımız olan müşteri memnuniyetinin yüksek olduğu bir tesis oldu. İki şubemizin toplam kapasitesi aylık 3500 tondur. Türkiye’deki üretimin yükselmesi veya düşmesine göre kapasite kullanım oranımız da değişkenlik gösteriyor. 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50-60 kapasite artışı sağladık.
SUBCONTURKEY: Termosan’ın tercih edilme nedenleri nelerdir?
Hasan Yücel Yılmaz: Bizim şuan ısıl işlem yaptığımız ürün gruplarının yüzde 80’i ihracata giden ürün gruplarıdır. Otomotiv başta olmak üzere, bağlantı elemanları, savunma sanayi için üretim yapan firmaların tedariğini yapıyoruz. Bu sektördeki tecrübemiz, kalitemiz firmaların bizi tercih etmesinde önemli birer etken.
Doğru Bilgiye Ulaşıp Doğru Strateji ile Büyümeliyiz
SUBCONTURKEY: Bağlantı elemanları sektörünün gelişimini değerlendirir misiniz?
Hasan Yücel Yılmaz: 2016’da Çin’e karşı uygulanan antidamping ile beraber Türkiye’de üretim artmaya başladı ve 2016-2019 arası bağlantı elemanları sektörü iyi bir yatırım yaptı. Pandemiden sonra ise Avrupa’nın Çin’e ve Uzak doğu ülkelerine stratejik anlamda bölgesel tedarik politikası uygulamasıyla beraber Türkiye çok ön plana çıkmaya başladı. Üretim arttıkça bize de yansımaları oldu ve bu durum bize olumlu yansıdı. Olması gereken de buydu. Firmalar üretim verimliliğini, kapasite kullanım oranlarını ve ihracatlarını artırdı. Ancak şuan bunu korumak daha önemli. Rekabet gücümüzü korumamız ve buna yönelik önlemlerin alınması gerekiyor. Üretimi etkileyen iki temel parametre hammadde ve enerji. Bu iki konuda Türkiye avantajlı olursa siparişleri çekebiliriz. Türkiye lojistik yakınlık, esnek ve hızlı üretim kabiliyeti, yetişmiş insan gücü gibi birçok avantaja da sahip. Bunu diri tutup ve özellikle de geliştirilmesi gerekiyor.
Sektörün son 10 yıldaki büyüme hızı çok iyi. Büyümeyi genelde, üretim artışı, makine yatırımları, istihdam artışı veya ihracattaki artış olarak değerlendiriyoruz ama bu yeterli değil. Olması gerekenle olanı kıyaslamamız gerekiyor. Yani 5 milyar dolar ihracat yapacak potansiyelimiz varken 2 milyar dolar yapmışsak buna başarı denemez. 3 sene önceye göre 500 milyon dolardan 2 milyar dolara çıkmışsak bu bir başarıdır ama olması gereken 5 milyar dolardır. Bu bakış açısından bakmak gerekiyor. Avrupa’nın hangi ürün gruplarını hangi miktarlarda hangi kalitede tedarik ettiğini bilmezsek biz de ona göre bir strateji geliştiremeyiz. Doğru bilgiye ulaşıp o doğru bilgiden strateji oluşturmamız gerekiyor. Sektörün bu anlamda bilgilendirilmesi üreticilerin de ona göre pozisyon alması gerekiyor.
İşbirliği Kültürü Gelişmeli
SUBCONTURKEY: 2022 yılı Termosan açısından nasıl geçti?
Hasan Yücel Yılmaz: 2018 yılında büyük bir yatırım yapmıştık. Geçen yılda Dilovası fabrikamızın kapasite kullanım oranı yükseldi. Sadece mevcut kapasiteye göre değil olası müşterilerdeki potansiyel üretim artışlarına göre de ilave kapasite tutuyoruz. Üreticilerin üretimi hızlı artırması mümkün ancak ısıl işlem kapasitelerini aynı anda artırması mümkün olmuyor. Çünkü bir ısıl işlem yatırımı hem pahalı hem uzun zaman alan bir planlama gerekiyor. Tesis içerisinde kapladığı alan fazla ve bunların yanında tecrübe ve bilgi gerektiriyor. Firmaların sermayeyi akıllıca kullanması gerekiyor. Sermaye yeterliliği yüksek katma değer yarattığı alana yatırım yapması gerekiyor. Orta büyüklükteki bir firmanın ısıl işlem yatırımı yapması hem ergonomik hem de mantıklı değil. Büyük üreticiler için de bu geçerli. Kendi bünyesinde belli bir kapasite ile ısıl işlemi olan tesislerin de bir yerden sonra bunu farklı bir çözüm ile telafi etmesi gerekiyor. Bu bir partnerlik olabilir, iş paylaşımı olabilir. Isıl işlem fırınları tesislerde yer kaplayan, iş güvenliği riskleri yüksek olan bir iş kolu. Ayrıca ilgi odaklarını asıl konusu olan üretimden uzaklaşıp yan sanayinin yaptıkları işlere aktardıklarında ana işlerindeki enerjiyi oraya kaydırmış oluyorlar. Oysaki bu bizim ana işimiz ve tüm odağımız bu konuda. İşbirliği görüşünün açık olması ve beraber rekabet edebilme ve beraber büyüme anlayışının gelişmesi gerekiyor. Bu da iş kültürü ile alakalı bir durum. Bunu geliştirmemiz gerekli diye düşünüyorum.
Farklılaşacak Yatırımlar Yapılmalı
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Hasan Yücel Yılmaz: Sektör olarak nitelikli ve farklı yatırımlar yapıp farklılaşmamız gerektiğini düşünüyor. Bütün firmalar birbirine benzer ürün gruplarını üretirse o ürünün katma değeri düşüyor ve rekabet farklı boyutlara gidiyor. Üretici olup yatırım yapmak isteyen firmaların dikkat etmesi gereken farklılaşarak yatırım yapma. Hem kendisini tekrar etmemeli hem de rakibini tekrar etmemeli. Burada da Pazar araştırması, teknoloji araştırması gerekiyor. Yatırım fizibilitesine bakış açısı değişmeli. Katma değer yaratacak yatırımlara yönelmek gerekiyor. Bu anlamda bağlantı elemanları sektörü açısından BESİAD derneğinin çalışmaları öne çıkıyor. Yurt dışı fuarları ve gezilerine bu anlamda önem verilmeli.