Temsa, 300 Yerli Tedarikçi ile Çalışıyor
Temsa Satınalma Direktörü Akın Ergür, Temsa’nın satınalma stratejileri konusunda sorularımızı yanıtladı.
Temsa, 300 Yerli Tedarikçi ile Çalışıyor
2023-2024 yılları için satınalma üzerine Tedarikçi İşbirliği, Dijital Tedarik Zinciri, Risk Yönetimi, Çevik Satınalma, Sürdürülebilirlik olarak 5 ana strateji belirlediklerinin bilgisini veren Temsa Satınalma Direktörü Akın Ergür, 300 yerli tedarikçi ile çalıştıklarını ve 2023 yılı satınalma cirolarının yaklaşık 5 Milyar TL olmasını bekledikleri söyledi. Akın Ergür, Temsa’nın satınalma stratejileri konusunda sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Akın Ergür: 1969 Ankara doğumluyum. ODTÜ Makina Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Ankara’da Tepe Grubunda Üretim-Kalite Mühendisi olarak görev yaptım. Askerlik sonrası Tofaş Satınalma’da göreve başladım. 3 yılı İtalya’da Fiat Torino Fabrikası olmak üzere Satınalma ve Tedarik Zincirinin her fonksiyonunda uzman ve yönetim kademelerinde çalıştıktan sonra Tofaş Ar-Ge Araç/Ürün Maliyet Mühendisliği ve Ar-Ge Kaynakları Müdürlüğü görevinde bulundum. Tofaş’ta son olarak Yedek Parça ve Hizmet Satınalma Müdürü görevini yürüttüm. Bilgi ve tecrübelerimi arkadaşlarıma aktarmayı hedeflediğim “Akın Ergür’le Muhabbetler” seminerleri ile birçok profesyonele ulaşma imkanı buldum. Bu seminerler Bahçeşehir Üniversitesinde akademik boyuta taşındı ve satınalma üzerine Yüksek Lisans dersleri vermeye başladım. Sonrasında bu derslere çalışma arkadaşlarımla birlikte 4. Sınıf Mühendislik Fakültesi öğrencilerine verdiğimiz “Tofaş Satınalma Yönetimi” dersi eklendi. İş ve eğitim hayatımın yanı sıra Profesyonel Koçluk sertifikası da alarak ihtiyacı olan danışanlarıma destek olmaktayım. Son 6 aydır da TEMSA’da Satınalma Direktörlüğü görevimi yürütmekteyim.
SUBCONTURKEY: Temsa’nın kurumsal kimliği, ortaklık yapısı hakkında bilgi verir misiniz?
Akın Ergür: 55 yılı aşkın tecrübesiyle otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretiminde dünyanın lider markaları arasında yer alan TEMSA, 2020 yılı itibarıyla Sabancı Holding ve PPF Group (Skoda Transportation) ortaklığı çatısı altında faaliyet göstermeye başladı.
Bugüne kadar 130 binden fazla aracı banttan indiren ve dünyanın 70’e yakın ülkesine 15 binden fazla araç ihraç eden TEMSA; Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Avusturya, İsveç, Belçika, Hollanda ve Litvanya gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi öncelikli pazarlarında kendi bünyesindeki satış ve satış sonrası hizmet ağıyla faaliyet göstermektedir.
SUBCONTURKEY: Temsa’nın satınalma stratejileri hakkında bilgi verir misiniz? 2023 yılında yaptığınız satınalma cirosu beklentiniz ne olacak?
Akın Ergür: Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz Tedarikçi Günlerimizde de tüm tedarikçilerimize Temsa Satınalma’da başlattığımız dönüşümü anlattık. Onların da bu dönüşüme hazırlanarak bizimle bu yolda ilerlemelerini istedik.
2023-2024 yılları için Satınalma üzerine 5 ana strateji belirledik;
1- Tedarikçi İşbirliği
2- Dijital Tedarik Zinciri
3- Risk Yönetimi
4-Çevik Satınalma
5- Sürdürülebilirlik.
Tabi bu ana önceliklerimiz altında birçok alt stratejilerimiz ve ölçme yöntemlerimizi de oluşturduk.
Temsa Satınalma içinde ise önce insan mottomuzla ekip arkadaşlarımızın gelişimine önem vererek onları hem teknik ve davranışsal olarak donanımlı hale getirmeyi hem de keyifle çalışabilecekleri bir ortam yaratmayı amaçladık. Aynı zamanda tedarikçilerimiz ile olan önceliklerimizi Temsa içerisinde diğer birimler ile olan ilişkilerimizde de ana önceliklerimiz olarak belirledik.
2023 yılı satınalma ciromuzun yaklaşık 5 Milyar TL olmasını bekliyoruz.
SUBCONTURKEY: Bugün itibariyle kaç tedarikçi ile çalışıyorsunuz? Bu tedarikçilerin yerli ve yabancı firma sayısı nedir?
Akın Ergür: Yaklaşık 500 Direkt Malzeme tedarikçimiz var. Bunlardan 300 kadarı yerli, 200 kadarı ise 30’un üzerinde farklı ülkelerde üretim yapan yurtdışı tedarikçilerimiz.
SUBCONTURKEY: Tedarik zincirinde dijitalleşmenin önemini değerlendirir misiniz? Bu konuda Temsa olarak yatırımlarınızdan bahseder misiniz? Tedarikçilerinizin bu konuda yatırımlarını yeterli buluyor musunuz?
Akın Ergür: Daha önce de belirttiğim gibi Tedarik Zincirinde Dijitalleşme 5 ana önceliğimizden birisi. Bu kadar farklı veri üreten ve bu kadar hızlı yaşayan bir dünyada biz de bu dünyanın önünde yürüyebilmek ve yön verebilmek için dijitalleşme projelerimizi hızlandırdık. Tedarikçi Performans Ölçme, Teknik Değişiklikleri Değerlendirme, tahminleme yapabilme, uçtan uca sipariş yönetim sistemi gibi birçok farklı başlıkta projelerimiz var ve ne mutlu bize ki 2 projemizin lansmanını da tedarikçi günlerimizde yaptık. Daha da fazlası için çalışmalarımız hızla devam ediyor.
Biz Temsa olarak tedarikçilerimize dijitalleşme konusunda da öncülük etmeye çalışıyoruz. Onlar ile birlikte ortak geliştireceğimiz projeler, yapacağımız destekler ve yol göstermeler ile rekabetçiliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Değişen dünyaya ayak uydurabilmek için tedarikçilerimizin de istekli olması ve kendi gelecekleri için bu yatırımları yapması gerekiyor. Aksi taktirde rakiplerin gerisinde kalarak küçülme riski ile karşı karşıya kalabilirler.
SUBCONTURKEY: Satınalma ve tedarik zinciri konusunda Temsa olarak etkinlikler yapıyor musunuz?
Akın Ergür: İlk olarak Tedarikçi günlerimizde ana önceliklerimizi, yol haritamızı ve beklentilerimizi anlattık. Ortak çalışacağımız projelerimizden bahsettik. Ayrıca Temsa Satınalma Direktörlüğümüze bağlı Satınalma Tedarikçi Geliştirme Müdürlüğü’müzü kurduk. Konusunda uzman olan arkadaşlarımız ile tedarikçilerimizin hem seviyelerini ölçüyor hem de onların gelişim faaliyetlerinde destek oluyoruz. Ayrıca çeşitli resmi ve sivil kuruluşlar ile temaslara başladık. Tedarikçilerimizin eksik olduğu konularda gelişimine yönelik çeşitli eğitimler ve organizasyonlar yapmak için programları oluşturuyoruz. Yeni başlamamıza rağmen son 2 ayda 47 farklı tedarikçimize 4 farklı eğitim ile ulaştık. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız organizasyonlarla bu sayıyı ciddi şekilde artırarak tedarikçilerimizin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.
SUBCONTURKEY: Temsa’ya tedarikçi olarak çalışmak isteyen yeni bir firmada öncelikli aradığınız kriterler nelerdir?
Akın Ergür: “Yeni Tedarikçi Değerlendirme”, üzerinde tekrar çalışarak geliştirdiğimiz ve yeni kriterler ile güçlendirdiğimiz bir başlık.
Öncelikle bizimle çalışmak isteyen tedarikçilerimizin Satınalma, uyum gibi sözleşmelerimizi imzalaması gerekiyor. Çok özel ve detaylı olarak hazırladığımız Proses Denetiminden geçer notu alması, olmazsa olmaz şartlarımızdan birisi. Finansal yapısının güçlü olması, sürdürülebilirlik, dijitalleşme konularında çalışmalar yapması da tercih kriterlerimizden. Aynı zamanda bizimle stratejik olarak aynı yolda yürüyecek iş birliği kuvvetli, yenilikçi, inovasyona önem veren, kendi Ar-Ge’sini yapabilen ve en önemlisi her zaman sürekli gelişim ilkesini edinmiş tedarikçilerimiz ile çalışmak istiyoruz. Doğal olarak bu çalışmaları yapan tedarikçilerimizin maliyet rekabetçiliğinde de bir adım önde olması gerekiyor.
Mevcut tedarikçi parkımızı bu yönde uyarlarken yeni tedarikçilerimiz için baştan bu kriterlere uymasını bekliyoruz.
“Her Zaman Yerli Tedarikçilerimizin Yanında Onlara Yol Gösterici Olacağız”
SUBCONTURKEY: Elektrikli araç üretimi için satınalma yönetiminiz nasıl şekilleniyor? Tedarikçilerinizden bu konuda beklentileriniz nelerdir?
Akın Ergür: Biz halihazırda başta Amerika pazarı olmak üzere birçok ülkeye 5 farklı segmentte elektrikli araç üretiyoruz. Kendi bataryamızı ve batarya yönetim sistemimizi de kendimiz üretiyoruz.
Şu anda 2025 yılında seri üretime başlanacak olan hidrojen yakıt hücresi teknolojisi (Hydrogen fuel cell) ile çalışan otobüs projesini çalışıyoruz. Temsa olarak çağın gerektirdiği tüm teknolojilere yatırım yaparak sektörümüzde öncü olmak için çalışıyoruz. Tabi ki bunu tek başımıza yapamayız. Tedarikçilerimiz ile birlikte bir ekosistem içerisinde yapmalıyız. Biz stratejik olarak her zaman yerli tedarikçilerimizin yanında onlara yol gösterici olacağız.
Ancak özellikle yeni teknoloji geliştirme ve üretiminde yerli tedarikçilerimiz geride kalıyor. Biz de bu ürünleri yurtdışından getirmek zorunda kalıyoruz. Çok az da olsa yapılan yeni yerli yatırımları, çalışmaları görünce tüm gücümüzle onların gelişimi için destek veriyoruz.
SUBCONTURKEY: TÜSMOD’da ki göreviniz ve faaliyetleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Akın Ergür: TÜSMOD’da uzun yıllar Bursa ve İstanbul’da Binek Oto Üretim başkanlığı yaptım. Mesleğimizin gelişimi ve gençlere sevdirebilmek için çeşitli ortamlarda ve üniversitelerde konuşmalar gerçekleştirdim, Boğaziçi Üniversitesi ile ortak organize edilen eğitim programında “Müzakere ve İkna Stratejileri” üzerine dersler verdim. Yeni sektörüm nedeniyle şu anda “TÜSMOD Otobüs Üretim Başkanı” olarak görev yapıyorum. Şimdi sıra Çukurova bölgesinde. Burada önümüzdeki dönemde yapacağımız bir organizasyonla bölgemizdeki meslektaşlarımızı bir araya getirmeyi planlıyoruz. Sonrasında da çeşitli ortamlarda eğitimler vermek ve ihtiyaçları halinde onlara destek olmak için çalışmalarımız devam edecek.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz varsa ekleyebilirsiniz. Tedarikçilerinize ve sektöre vermek istediğiniz mesajlar var mı?
Akın Ergür: Ham malzemeyi alıp katma değeri sadece işçilik olan ürünlerin yanı sıra teknolojik ürünlere de yatırım yapılmalı. Bunun için tedarikçilerimiz önce Ar-Ge ve Mühendislik yapılarını geliştirmeli. Verimlilik çalışmaları ile rekabetçiliği, daha yaşanabilir dünya için sürdürülebilirliği ön planda tutmalı.
Türkiye tedarikçi organizasyonu, kültürü, gücü bunu gerçekleştirebilecek düzeyde. Önce bu fikre kendileri inanmalı, bu hedefi kendilerine koymalı, bu dönüşüm kültürüne sahip çıkmalı. Dönüşüm her zaman biraz zordur. Konfor alanından çıkmak gerekir. Ancak bir hedef uğruna yapılınca sonuçları çok başarılı olur. Biz Temsa Satınalma Direktörlüğü ekibi olarak bu dönüşüm yolunda bizimle gelişecek tüm tedarikçilerimize her türlü desteği vermeye hazırız.