Teknoform, Yapılamayanı Üreterek Sektörde Fark Yaratıyor
6 istasyonlu, transfer sistemi bilgisayar kontrollü yeni makine yatırımı ile kapasitelerini %50 artırdıklarını söyleyen Teknoform Bağlantı Elemanları şirket ortağı ve fabrika müdürü Salih Yılmaz, bağlantı elemanları sektöründe, bu güne kadar yurtdışından getirilen ve ülkemizde üretilmeyen özel parçaların üretimini yaptıklarını belirtti.
Teknoform Bağlantı Elemanları hakkında bilgi verir misiniz?
Salih Yılmaz: Teknoform, 2011 yılının Mart ayında Tekin Hacıeyüpoğlu, Tayyar Erdin, Salih Yılmaz ve Merkad Makine ile 4 ortaklı bir firma olarak kuruldu. Üretime ise 2012 yılının Mart ayında başladık. ilk yıl yeni bir firma olarak fazla bir iş yapmadık, emekleme dönemimizdi. 2013 yılında üretim rakamlarımızı 3 katına çıkarmamıza rağmen bizim için yine tatmin edici rakamlarda değildi. 2013 yılında 1000 ton ürün sattık. 2014 yılında %25 artış göstererek 1250 ton ürün, 2015 yılında ise yine %25 civarında artış göstererek 1600 ton ürün sattık. 2016 yılı için ise hedefimiz 2000 tonun üzerinde ürün satmaktır.
Teknoform olarak biz, Türkiye’de birden fazla firmanın yaptığı ya da yapabileceğini düşündüğümüz ürünlere fiyat vermekte güçlük çekiyoruz çünkü o konuda rekabet avantajımız daha az. Bunun nedeni de, çok yüksek teknolojik makinalar kullanıyoruz, çok ciddi kalite ve insan yatırımı yapmış durumdayız. Dolayısıyla bizim maliyetimiz, Türkiye’deki olabilecek rakiplerimize göre çok daha yüksek. Buna rağmen yüksek kalite standartlarımız ve zamanında teslimat konusundaki başarımız iç piyasadan da iş almamızı sağlıyor. Ağırlıklı olarak yerli piyasa için yaptığımız ürünler ithalatını kestiğimiz ürünler ve Türkiye’de kimsenin yapmadığı ya da teknolojik olarak yapamadığı parçalardır. Ayrıca firmamızda bazı ürünlerde, dövme sonrası talaşlı imalatı minimize edecek ya da tamamen ortadan kaldıracak yeni teknolojiler var. Bu teknolojilerle de ikinci işlemleri ya ortadan kaldırıyoruz ya da çok azaltarak büyük avantaj sağladığımız ürünleri yapıyoruz. Üretimimizin %40’ını ihraç ediyoruz. %60’ını da iç piyasaya veriyoruz. iç piyasadaki işlerimizin büyük çoğunluğu önceden ithal edilen parçaların yerlileştirilmesi ile bize geçti, bir kısmı da teknolojik parçalardır. Daha önce talaşlı imalat ile üretilen parçaları soğuk döverek talaşlı imalatı tamamen ortadan kaldırarak ya da çok azaltarak avantaj sağladığımız ürünlerdir. Teknoform olarak dünyada geliştirilmiş en son model soğuk dövme makinasını kullanarak üretim yapıyoruz.
ilk kurulduğumuzda iki tane 5 vuruşlu Belçika menşeili Nedschroef markalı makinamız vardı. Biri çap 15’e diğeri çap 22 mm’ye kadar işlem yapabiliyor ve son derece teknolojik makinalardır. Bu iki ileri teknoloji makine parkurumuza bir tane daha aynı markalı makine ekledik. Bu yeni makine yatırımımız 6 istasyonludur. Büyük makinamızda aynı çapta 22 milimetre tel işleyebilmektedir. Bu makinanın bir avantajı da transfer sisteminin bilgisayar kontrollü olmasıdır. Dolayısıyla ayar zamanlarında 1-1,5 saat daha tasarruf sağlamış oluyoruz, böylece daha güvenilir bir transfer sistemine sahip olduk. Özellikle otomotiv sanayindeki müşterilerimizin yedek makina isteği vardı. Makinada oluşabilecek arızalarda bizim işlerimiz aksar diye endişeleri oluyordu. Yapılan yatırım bu gibi endişeleri de ortadan kaldırmış oldu. Ayrıca artan işlerimiz var, daha fazla istasyon gerektiren işleri biz sıkıştırıp daha az istasyonda yapmak zorunda kaldığımızdan kalıp maliyetlerimiz de kısmen daha fazla oluyordu. Bir istasyon fazlasıyla üretim kapasitemizi %50 daha artırmış olduk. 3 vardiya çalışıyoruz. işlerimizin %95’ini otomotiv sanayi için yapıyoruz.
Teknoform olarak ısıl işlem tesisimiz kendi bünyemizde bulunmaktadır. 2013 yılında ısıl işlem tesisimizi kurmuştuk, yıllık 3 bin ton işleme kapasitene sahip. Bizim bu yıl hedefimiz 2000 ton olsa da üretimimizin tamamı ısıl işlemli malzeme olmadığı için tesisimizde kapasite boşluğu oluşmakta. Aynı sektörde kaliteli ısıl işlem ihtiyacı olan firmalara destek vererek bu kapasiteyi dolduruyoruz. Isıl işlem tesisimiz son derece modern ve teknolojik olduğu için kaliteli ısıl işlem yapıyoruz.
Teknoform, Volkswagen Denetiminden Geçerek Onaylı Tedarikçi Listesine Girmiştir
ihracatınız ve kalite belgeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Salih Yılmaz: ihracatımızın ağırlığı Almanya’yadır. Almanya’nın yanında Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, italya, ingiltere gibi birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesi yanında 16949 otomotiv sektörü kalite yönetim sistemi, ISO 14001 çevre yönetim sistemi ve OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi kalite belgelerine sahibiz. Ayrıca Volkswagen’in onaylı tedarikçisiyiz. Sipariş öncesi süreçte iki kez bizi denetlediler ve onay vererek parçalarını üretmeye başladık. iki yıldır kendileriyle çalışıyoruz. Zaten bu da kalitemizi ortaya koyan başka bir örnektir.
Hangi fuarlara katılıyorsunuz? Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Salih Yılmaz: Sektörümüzle alakalı bütün fuarlara katılmaya gayret ediyoruz. Avrupa’da yapılan bağlantı elemanları fuarlarının tamamına Türkiye’de dahil katılıyoruz. Ayrıca iş yaptığımız ana sektör olan otomotiv sektörünün fuarı olan Automechanika istanbul Fuarına da katılıyoruz. Amerika ve Brezilya’da da fuarlara gittik ama çok fazla verim alamadık ve bu bakımdan onlara daha seyrek katılıyoruz. Fuarlara katılım, sahip olduğumuz teknolojiyi göstermek, yeni müşteriler edinmek ve mevcut müşterilerimizle olan ilişkilerimizin gelişmesini sağlaması açısından çok önemli.
Halen 3.500m metrekaresi kapalı toplam 4.500m metrekaresi olan yerleşim alanımız önümüzdeki yıllarda bize yetmeyecektir. 2017 yılında yeni fabrika binası için arsa yatırımı planımız var. işlerimiz bu ivme ile devam ederse 2019 yılında da yeni fabrika binası yatırımı yapma hedefimiz var. Hızlı büyüyoruz ve bu büyümemizi adım adım ilerleterek hedeflerimize ulaşmak istiyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
29.03.2016