Tekno Kauçuk; Otomotiv, Beyaz Eşya ve Savunma Sanayine Çalışıyor
Tekno Kauçuk İcra Kurulu Üyesi Cihan Cengiz, kauçuk üreten bir firma olmaktan çok teknoloji üreten bir firma olmak için çalıştıklarını, bu bağlamda yatırımlarına hız kesmeden devam ettiklerini belirterek ikinci fabrika binalarını 2013’ün Nisan ayında bitireceklerini söyledi.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Cihan Cengiz: Tekno Kauçuk’ta icra kurulu üyesiyim. Bu görev dahilinde geliştirme, kısmi üretim, bakım, kalıphane, özel projeler, yatırımlar gibi bütün teknik faaliyetlerden sorumluyum. Makine yüksek mühendisiyim. 1994 yılından beri kauçuk sektörünün içerisindeyim. Tekno Kauçuk’ta ise 9 seneden beri çalışmaktayım.
Tekno Kauçuk’un kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Cihan Cengiz: Tekno Kauçuk’un temeli 1959 senesinde kurulan Doğan Lastik’e dayanmaktadır. 53 seneyi Türkiye’de bir sanayi işletmesi için oldukça anlamlı buluyorum ve Türkiye’nin bu 53 yıllık süre içerisinde yaşadığı inişleri, çıkışları, türbülansları yaşamış sanayi tecrübesi olan bir firmadır. Kuruluş yeri bugün İstanbul’un göbeği olan 4. Levent’tir. Kuruluş amacı ise bisiklet ve motorsiklet lastiklerini yapmaktır. Şirket zaman içerisinde teknik kauçuk işine kayarak üretimlerine devam etmiştir. Teknik kauçuk tarifi çok geniş bir alanı kapsadığı için özellikle beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yoğunlaşılmıştır. 2001 yılında şirket yapılan organizasyon değişikliği paralelinde ismini Tekno Kauçuk olarak değiştirdi. Halen bazı ürünlerimizde Doğan Lastik markamızı kullanmaya da devam ediyoruz.
Bu arada şirketimiz 1990’lı yılların ikinci yarısında 4. Levent’ten Gebze Organize Sanayi Bölgesine taşındı. 2001 yılında alınan en büyük kararlardan bir tanesi sektörde belli bazı alanlar seçip bunların üzerinde uzmanlaşmaktı. Uzmanlaşma da ilk önce seçilen alanlar otomotiv sanayinde gromet diye tabir ettiğimiz kablo geçiş körükleri, diğer sıvı geçiş körükleri ve anti vibrasyon parçaları uzmanlaşacağımız alanlar olarak belirlenmiştir. Beyaz eşyada ise kazan körüğü diye tabir ettiğimiz ürünler, giriş ve tahliye hortumları yine uzmanlaşacağımız ürünler olarak seçilmiştir. Ayrıca yine otomotiv sanayi uygulaması olarak fren körüklerinin membranı olarak tabir ettiğimiz frenlemeyi sağlayan fonksiyonel parça uzmanlaşacağımız ürün olarak seçilmiştir.
2001 yılından bu yana geçen 11 sene zarfında aldığımız kararların doğru olduğunu şu anda iş sonuçlarına bakarak görüyoruz. Şu an ise 2020’ler ve ötesine hazırlık aşamasındayız. Tekno Kauçuk, sanayi kültürü yaygın, iştigal ettiği konuyla ilgili bilgi birikimi kuvvetli, tanınan, bilenen bir firmadır. Bunlar firmamızın avantajlarıdır.
Şirketimiz şu an icra kurulu vasıtası ile yönetilmektedir. Bizden daha büyük firmalardan dahi daha kurumsal bir yapıya sahiptir. Bütün temel kararlar yönetim kurulunun onayına müteakip bunların icrası, uygulaması, takibi gibi her türlü icra ile ilgili faaliyetler profesyoneller tarafından yönetilmektedir. İcra kurulu şu an iki kişiden müteşekkildir. Biri ben diğeri de Albert Saydam’dır. Albert Bey aynı zamanda şirketimizin CEO’sudur.
Bize bağlı özelleştiğimiz her sektöre göre organize edilmiş ürün gruplarımız var. Ana hatlarıyla 2001’deki organizasyon şemamızla bugünkü organizasyon şemamız aynı, ama tabii ki bazı yeni ürün grupları eklendi. Savunma sanayinde faaliyetler göstermeye başladık, ona yönelik bir grup ihtisas edildi. Son zamanlardaki organizel anlamındaki en büyük çalışmamız özel bir geliştirme grubu oluşturulmasıdır. Bu grup müşterilerle beraber tasarım yapmaktadır. Dolayısıyla organizasyon ana ilkesi ve yapısı aynı kaldı, günlük ihtiyaçlara bağlı olarak ekler yapıldı.
12.500 metrekarelik kapalı alanda faaliyet gösteriyoruz. Bugün itibari ile 261 çalışanımız var. 3 vardiya 6 gün olarak çalışmaktayız.
2012 yılına dair üretim rakamları hakkında bilgi verir misiniz?
Cihan Cengiz: Bizde ürünler çok çeşitli olduğu için adet bazında karşılaştırmak çok anlamlı olmayabiliyor. Ama çok net bir gösterge var. İşlediğimiz karışım miktarı tonajı bize net fikir veriyor. Bu sene 5000 tonun üzerinde kauçuğu işleyerek mamul haline çevirdik. Yüksek kaliteli, yüksek fonksiyonel özelliklere sahip kauçuk karışımlarını da sektöre satıyoruz. 5000 tonun çok ağırlıklı miktarı bizim mamule çevirdiğimiz kauçuk miktarıdır. Bu rakam tonaj anlamında 2011 yılına göre yüzde 11-12 büyüme anlamına geliyor. 2013 yılında da aynı seviyelerde bir büyüme bekliyoruz.
2012 yılında 5000 ton kauçuk işlediniz. Bunun ne kadarını ihraç ettiniz?
Cihan Cengiz: 2012 yılında ürünlerimizin %65’ini ihraç ettik. %35’ini ise iç pazara verdik. İhracat satışımızın hepsi OEM müşterilerimizedir. 3 ürün grubunu düşündüğümüzde %60 otomotiv, %30 beyaz eşya sektörlerine iş yapıyoruz. Savunma sanayine yönelik projeler üretimimizin %5’ini, geri kalan %5’i ise hizmet satışlarımız ve benzer satışlarımız oluşturmaktadır.
Ağır ticari vasıtalarda; kamyonlar, çekiciler, tırlar ve dorselerde kullanılan fren körüklerinin içerisindeki diyafram alanında Avrupa’nın en büyük üreticisiyiz. Bu çok kritik emniyet parçasıdır. Dünya’da ise OEM tedarikçisi olarak Amerika’da bir firma var, son rakamlara bakmak gerekiyor, dünyada da ya bir ya da ikinci büyük üreticiyiz.
Tüm ürün gruplarımızda müşterilerimize tasarımcı seviyesinde tedarikçiyiz. Hem müşteri speklerine göre tasarım hem de kendimize ait özgün tasarımları yapıyoruz. Son yıllardaki en büyük başarılarımızdan biri de budur. Özellikle 3-4 senedir bu alanda faaliyetlerimiz artarak devam ediyor ve önemli ölçüdeki kaynağı da buraya tahsis ediyoruz.
Tekno Kauçuk, Teknoloji Üretiyor
Kısa ve orta vadedeki planlarınız nelerdir?
Cihan Cengiz: Kauçuk parça üreten bir firma olmaktan çok biz, daha çok teknoloji üreten bir firma olacağız. Önümüzdeki döneme baktığımızda şu anda iştigal alanımızın esas alanını temsil eden otomotiv parçalarındaki geliştirme projelerimizi sürdürmek istiyoruz. Sağlıklı büyümenin anahtarını teknolojide görüyoruz. Seçtiğimiz alanlarda müşterinin beklentilerine uygun olarak tasarımları gerçekleştiriyoruz. Otomotivde OEM ve Tier 1’lere özellikle anti vibrasyon ürünleri alanında geliştirme hizmeti veriyoruz. Bu hizmetin kapsamını genişletmek ve bu konuda kuvvetli hale gelmek en önemli amaçlarımızdan biridir. 5 yıl içerisindeki hedefimiz aktif vibrasyon kontrollü anti vibrasyon sistemlerini OEM’lere verebilmek. Bütün yatırımlarımızı buna göre planlıyoruz. Bu bahsettiğimiz teknoloji bugün için Avrupa ve Amerika’da yeni sayılır. Dolayısıyla geç kalınmış bir durum yok ve elimizi çabuk tutarak bunu yaparsak bize çok büyük avantajlar sağlayacak.
Fren körüklerinde malzeme çok önemlidir ve bunu yapan dünyada binlerce firma var. Yedek parça olarak bunu biz OEM’lere veriyoruz. Performans olarak en iyi frenleme eğrilerini ve en iyi ömrü biz veriyoruz. Bizim ürünümüz Membranla 5 milyon fren yapabilirken, bize en yakın rakibimiz 1 milyonu geçemiyor. Bu bizim ciddi ve önemli bir avantajımız. Performansı sağlayan malzeme ve üretim teknolojisidir. Bu konulardaki yeni yatırımlarımızı da önümüzdeki 5 sene içerisinde gerçekleştireceğiz. Şuan biz dünyada ilk olan bir üretim teknolojisini geliştirdik ve şuan deneme üretim aşamasında ve test ediliyor. Rakiplerimizle olan farkımızı önümüzdeki 5 yıl içerisinde 2-3 adım daha artırmak istiyoruz.
Tekno Kauçuk, İkinci Fabrikasını Nisan Ayında Faaliyete Açacak
Özellikle son yıllardaki büyümeye bağlı olarak imalat sahamız bize dar gelmeye başladı, bu bakımdan TOSB’da 5500 metrekare kapalı alana sahip ikinci fabrikamızın inşaatına başladık. 2013 yılının Nisan ayı sonu gibi de bitirmeyi düşünüyoruz. Bu hem mevcut durumdaki sıkışıklığımızı, hem de 5 yıl içerisindeki yapacağımız yatırımlar sonucu ürün gamımıza eklenecek yeni ürünler için ihtiyaçlarımızı da karşılayacak diye düşünüyoruz. Ayrıca, Türkiye’de yatırımları lüks diye nitelendirilen, sadece geliştirmeye yönelik şok ve test merkezi yaptık, onun da açılışını yakında yapacağız.
Gebze OSB’de olmanız size hangi avantajları sağlıyor?
Cihan Cengiz: Lokasyon olarak ve güçlü alt yapısı ile burada önemli avantajlar sağlıyoruz. Avantajlar genellikle bütün organize sanayi bölgeleri için aynı olmakla beraber OSB’leri bir adım ileriye nasıl götürürüz bunu konuşmak gerekiyor. Nitelikli kalifiye iş gücünü organize sanayi bölgelerinde cezp etmek gerekiyor. GOSB ve benzeri organize sanayi bölgelerinde eğer şirketler katma değeri yüksek ürünler yapacak ise bunun tek bir yolu var; nitelikli iş gücü ile yapmak. Dolayısıyla OSB’deki firmalar iş gücünü istihdam etmek zorundalar. Özellikle ara elemanların GOSB ve benzeri organize sanayi bölgelerine çekilmesi gerekiyor.
Yine kendi gözlemim olarak söylemek isterim ki özellikle ara elemanların son yıllarda kalitelerinde düşüş var. Organize sanayi bölgelerinde kaliteli, dünyanın hızına ayak uydurabilecek, iyi yetişmiş ara elemanları da yetiştirebilecek alt yapının olması gerekiyor. Bu konunun ciddi anlamda gündeme gelmesi gerekiyor.
Firmalar dünyanın yatırımını yapıyor, önemli projeler yapıyor ama bunu asıl yapabilmesi için iyi yetişmiş ara elamanlara ihtiyacı var. Yetişmiş teknik elemanların bir şekilde sanayi bölgesine akması lazım. Organize sanayi bölgeleri bir takım yöntemler geliştirerek bunu yapmaları gerekiyor. Ara elemanların yetiştirilmesi şart.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
19.02.2013