Tekiş’ten Kalıp Sektörüne, 3’ü Bir Arada "CNC Derin Delme-Frezeleme-Diş Açma Tezgahı"
Ülkemizde bugüne dek yapılmamış tipte bir tezgah üreterek, Avrupalı ve Uzakdoğulu tezgah imalatçılarına meydan okuduklarını belirten Tekiş Teknik Erozyon Kalıp Sanayi A.Ş. Genel Müdür Filiz Özoğul Şahinoğlu, geliştirdikleri CNC Derin Delme-Frezeleme-Diş Açma Tezgahıhakkında bilgiler verdi.
Yeni geliştirdiğiniz ‘Derin Delik Delme’ tezgahı hakkında bilgi verir misiniz? Bu gereksinimin nedenleri de açıklar mısınız?
Filiz Özoğul Şahinoğlu: Ülkemiz gelişmiş bir kalıpçılık sektörüne sahip olmasına karşın maliyet konusunda rekabet sıkıntısı yaşamaktadır.
Enjeksiyon kalıplarının tasarımından başlayarak, çözülmesi gereken önemli konulardan biri kalıbın sabit sıcaklıkta sürekli ve verimli çalışmasının sağlanmasıdır. Bunu sağlayacak en önemli unsur da soğutma delikleridir. Bu delikler, ülkemizde genellikle, bohrwerk tezgahları ve radyal matkaplar kullanılarak ve ucuna mil kaynatılarak uzatılmış helis matkaplar ile açılmaktadır. Ancak, delme süresinin uzunluğu teslim sürelerinin uzamasına neden olmaktadır. Talaşın dışarı atılmasındaki güçlük, matkap ucunun eğri gitme ve kırılma olasılığına bağlı hassas kalıp yüzeyine yakın delik açamama gibi olumsuzluklar, derin delikler delinememesine ve haliyle soğutma verimliliğinde düşüşe yol açmaktadır.
Portekiz’de her iki kalıpçıdan birine bir derin delme tezgahı düşmektedir. Türkiye‘de ise yalnızca kalıpçılık sektörünün lider birkaç firmasında ithal, kapasitesi sınırlı (kalıp ağırlığı 3-5 ton ve delme boyu 1.200 mm) ve frezeleme özelliği olmayan derin delme tezgahı bulunmaktadır.
Bu gereksinimden harekete geçilerek, 20 tona kadar parça bağlanabilecek ve 2.000 mm boy, 40 mm çapında deliği tek seferde delebilecek, aynı zamanda kalıp plakalarının yan yüzeylerindeki freze işlemlerini de yapabilecek, diş açabilecek DERİN DELİK DELME tezgahı geliştirilmesi öngörülmüştür.
Geliştirmiş olduğumuz CNC Derin Delme-Frezeleme-Diş Açma Tezgahı ülkemizde bugüne dek yapılmamış tipte bir tezgahtır. Bu proje Avrupalı ve Uzakdoğulu tezgah imalatçılarına bir meydan okuma olarak değerlendirilebilir.
Tezgahın özelliklerinden bahdeser misiniz?
Filiz Özoğul Şahinoğlu: Tezgahın esas üstünlüğü, üç farklı operasyon olan derin delme, frezeleme ve diş açma işlemlerinin aynı tezgah üzerinde yapılabiliyor olmasıdır.
Toplam işleme süresinin kısalmasıyla işçilik maliyetleri düşmektedir. İş parçası tezgahtan tezgaha aktarılırken yapılabilecek hatalı referanslandırma riski ortadan kalkmakta, sonuç olarak rekabet gücümüz artmaktadır. Kalıplara yüksek hızlarda soğutma delikleri delme, aynı zamanda frezeleme ve diş açma yeteneğine sahip bu tezgahla, katma değeri daha yüksek büyük ebatlı ve ağır tonajlı kalıp plakalarını işleme olanağı yaratılmıştır. Verimlilik ve rekabet gücü artışı, bu yüksek nitelikli, etkin soğutulabilen, çevrim süresi kısa ve verimli çalışan kalıpları kullanacak ulusal firmalar için de geçerlidir.
Tezgah için sipariş aldınız mı?
Filiz Özoğul Şahinoğlu: Prototip imalatının başarıyla tamamlanmasından sonra ülkemizde faaliyet gösteren iki otomotiv yan sanayi firmasından sipariş alınmıştır. Bunlardan biri, performans testleri tamamlanarak müşterimize teslim edilmiştir. Diğeri de imalat aşamasında olup önümüzdeki ay içerisinde teslimatı gerçekleştirilecektir. ``CNC Derin Delme-Freze-Diş Açma`` tezgahını çok farklı ebatlarda ve özelliklerde ortalama 2 ay gibi bir sürede teslim
edebiliyoruz. Sipariş miktarı arttıkça bu süreyi daha da kısaltacağız.
Geliştirmiş olduğunuz bu tezgahın kalıp sektörü ve ülkemiz sanayi açısından önemini değerlendirir misiniz?
Filiz Özoğul Şahinoğlu: Kalıp üretiminde kullanılan tezgahların neredeyse tamamı ne yazık ki yurt dışından çok yüksek maliyetlerle ithal ediliyor. Bu ülkede nelerin tasarlanıp üretildiğini çok iyi bildiğimiz için tezgah tedariki konusunda yurt dışına olan bağımlılığımız TEKİŞ olarak bizi hep üzmüştür. Standart özelliklerde, yüksek adetlerle üretilen CNC tezgahlarını bugün Türkiye’de üretme gayretine girmenin ülkemize çok fazla fayda sağlayacağını düşünmüyoruz. Zira bu tip tezgahları yüksek adetlerde ve düşük maliyetle üretmek için gerekli yan sanayi Türkiye’de mevcut değil. Zaten bu tip tezgah üretiminde çok yoğun bir rekabet ortamı olduğu için katma değeri de oldukça düşük.
Kalıp sektöründe faaliyet gösteren bir firma olarak kalıpçıların ihtiyaçlarını karşılayacak tezgahların ne gibi özelliklere sahip olması gerektiğini çok iyi biliyoruz.
TEKİŞ olarak ürettiğimiz bu tezgah ile Türk kalıpçılarının ilk yatırım ve işletme maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerinin yükselmesine katkıda bulunmak bizim için çok önemli. Avrupa’da üretilen tezgahlara nazaran hiçbir teknik eksiğimiz yok. Bunun yanı sıra fiyatı da neredeyse Avrupa markalarının yarısı kadardır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
18.03.2013