TCDD, Rekabete HAVELSAN Uzmanlığı ile Hazırlanıyor
Nedim Ozan TEKİN
Havelsan A.Ş.
Proje YöneticisiSon yıllarda yaptığı atakla Türkiye’yi modern raylı ulaşımla buluşturan TCDD, Ulaşım alanında entegre bilişim çözümleri geliştiren ve TCDD’nin Kurumsal Kaynak Yazılım Süreçlerini yöneten HAVELSAN’a güveniyor.
HAVELSAN; ürettiği akıllı teknolojiler ve entegratör rolüyle Savunma ve Bilişim Sektöründe adından sıkça söz ettiren milli bir kuruluştur. Komuta Kontrol Sistemleri, Simülatör ve Eğitim Sistemleri, Bilişim ve Güvenlik teknolojileri alanlarında derinlemesine tecrübe sahibi HAVELSAN, Türkiye’nin en büyük e-Devlet projelerine de imza atmış, tüm vatandaşlarımızın devlet ile olan işlerinde güncel teknolojiyi kullanması ve çağdaş standartlara kavuşması adına devlet-sanayi-vatandaş döngüsünde kamusal fayda sağlayacak çözümler üretmiştir. HAVELSAN; gerek bilişim, gerekse sistem entegrasyonu alanlarında ülkemiz adına yüksek teknoloji eşiğini artırmayı başarmış bir firmadır.
HAVELSAN sadece yurtiçinde yaptığı projelerle değil yurtdışına yaptığı projeler ve sistem ihracatları ile de bu alanlardaki yetkinliğini ispatlamıştır. Bugüne kadar Pakistan, Kore Cumhuriyeti, Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, BAE, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat gerçekleştirmiş olan HAVELSAN bugün bölgede global bir oyuncu haline gelmenin gururunu yaşamaktadır. HAVELSAN; ülkemizin ve devletimizin teknolojik anlamda dıştan bağımsız ve bulunduğu coğrafyadaki en etkin caydırıcı güç olma konumunu arttırmayı sağlamanın yanında ve kendi iş alanında uluslararası arenanın lider oyuncuları arasına yer alarak, milli ekonomimize katkıda bulunmayı görev edinmiştir.
HAVELSAN; bilişim ve teknoloji alanında kazandığı imkân ve kabiliyetlerini TCDD’nin de Bilişim alanında en üst seviye gelmesi için kullanmaktadır. HAVELSAN ülkemiz adına demiryolları alanındaki imkân ve kabiliyetlerin ne kadar stratejik olduğunun farkında olarak, çağımız gereksinimlerine uygun milli teknolojiler geliştirmektedir. BU teknolojileri geliştirirken günümüzün en büyük tehdidi olan siber ataklara karşı güvenlikli çözümler sunmaktadır. Bilişim alanında tüm dünyanın birbirine entegre olmaya başladığı bu çağda teknolojik olarak dışa bağımlılığın azaltılması ve güvenlik unsurunun ne kadar önemli olduğunun bilincinde bir kurum olan HAVELSAN bugüne kadar geliştirdiği bilişim çözümleriyle TCDD’ye hizmet etmiş ve etmeye devam edecektir.
Maliyet Tabanlı Esnek ve Rekabetçi Fiyatlandırma Sistemi
M A T R İ S
TCDD, yük taşıma tarifelerini anlamlı hale getirmek için tren işletme maliyetleri altyapısını, hat, yük, tren gibi dinamik değişkenleri kullanarak sabit tarife mantığından esnek ve rekabetçi tarife yapısına geçirmeyi hedeflemiştir.
Bu hedefe ulaşmak için MAliyet Tabanlı Esnek ve Rekabetçi Fiyatlandırma Sistemi (MATRİS) projesi ile yük taşımacılığında artan rekabet ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda, Kurumun maliyetlerini ölçebilmesi ve faaliyetlerini belirli performans metrikleriyle değerlendirebilmesi için, mevcut kural ve fiyatlandırma esaslarını da dikkate alarak yeni bir Maliyet Tabanlı Fiyatlandırma Sisteminin kurulması amaçlanmıştır.
MATRİS Projesi Sistem Bileşenleri
MATRİS Projesinin Hedefleri:
• TCDD’nin yeniden yapılanması öncesinde rekabete uygun bir konuma ulaşmak,
• Yük Dairesi Başkanlığı’nın rekabet analizi çalışmaları için ideal bir ortam sunmak,
• SAP sistemi içindeki farklı kaynaklardan toplanan güncel verileri aktif bir şekilde kullanmak,
• Maliyet Hesaplama Yöntemlerinin Tespiti,
• Akıllı Algoritmaların Geliştirilmesi,
• Simülatör ve Modellerin Geliştirilmesi,
• Alternatif Taşıma Kanalları ile Karşılaştırmaların Yapılması,
• Maliyet, Fiyat ve Tarife Sonuçlarının Görsel Raporlanması,
• Belirlenen Fiyatların kurum politikası ile kesinleştirilmesi,
• Rekabete açılacak raylı ulaşım yük taşımacılığında yeni yapılanma sonrası avantaj elde etmesi için uygun ortam oluşturulması,
• Farklı güzergahlar için en uygun maliyetli seçenekler belirlenebilmesi,
• Yalnızca demiryolu değil, karayolu taşımacılığıyla rekabette de avantaj sağlanması,
• TCDD’nin Kurumsal Kaynak Yazılım projesinden elde edilen verimde artış sağlanmasi.
Gelen talebe göre; programa taşınılacak yükün cinsi, miktarı, hangi istasyonlar arası taşınacağı, ne kadar süre boyunca taşınacağı ve oluşturulacak siparişin türü bilgileri girilir. İstenildiği takdirde ara istasyonlar haritadan seçilerek birden fazla alternatif rotanın da karşılaştırılması sağlanabilmektedir.
Uygulama farklı lokomotif tipleri, vagon tipleri, değişik güzergahlar ve taşıma süreleri kriterlerine göre yüzlerce çözüm alternatifi oluşturur ve her bir çözüm için bileşenler bazında maliyet hesaplamaları üretir. Maliyetlerin hesaplanmasında optimizasyon ve çeşitli modellemeler kullanılmaktadır. Yani hangi kombinasyonla, o taşımanın ne kadar maliyet doğurduğunu belirler ve bunu mevcut tarife ile ve karayolu taşımacılığı ile kıyaslama imkanı sunar. İndirim/arttırım uygulandığında maliyet karşılama oranları kolayca gözlemlenebilmektedir. Kısacası yöneticinin tarife belirlemesinde ihtiyacı olacak tüm gereçler görselliği üst düzeyde bir bütün halinde ona sunulmaktadır.
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
11.03.2015