TAYSAD’dan, Küresel Markalara Türkiye’de Üretim Çağrısı "Otomotiv Devleri Türkiye’yi Artık Yatırım Üssü Olarak Görmeli"
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv pazarında büyük hacimlere ulaşan küresel markalar ile tedarik sanayi firmalarını Türkiye’de üretime davet etti.
Küresel markalara seslenen TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Türkiye pazarında yatırım yaparak daha fazla kazanın” çağrısında bulundu.
İhracatta 2023 yılında 500 milyar dolara kilitlenen Türk ekonomisinin lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi adına, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği de yabancı yatırım için iş ortaklarına çağrıda bulundu.
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, yaptığı açıklamada birçok markanın Türkiye’deki üreticilerden daha çok satış hacimleri yakaladığının altını çizerek şunları söyledi:
“Türkiye’de yerleşik üreticilerden daha fazla otomobil satan Avrupalı şirketleri yıllardan beri izliyoruz. Bu kadar yüksek adette araç satıyorsanız, demek ki burası sizler için ciddi bir pazar. O zaman bu memleketten kazandıklarınızın bir miktarını da bu ülkeye yatırmalısınız. Bu yatırımla hem maliyetleriniz azalacak, hem de pazarınızı daha da geliştirme şansı bulacaksınız. Türkiye’de yatırım yaparak daha da fazla kazanmanız mümkün. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın da bu yöndeki çağrısını gönülden destekliyoruz.”
TAYSAD Başkanı Dudaroğlu açıklamasında, AB Komisyonu’nun verilerine göre bölgede satılan araçların yüzde 85’inin yine Avrupa’da üretildiğine; bu oranın Türkiye’de ise yüzde 40’ın altında kaldığına dikkat çekti.
Üretim hafif ticari araca yönelmeli
Türk otomotiv endüstrisinin özellikle hafif ticari araçta üst seviyeyi yakaladığını, burada üretilen araçların her dönem yılın aracı seçildiğini hatırlatan Dudaroğlu, Avrupalı küresel markaların bu segmentte üretime girmesinin doğru bir yatırım olabileceğini kaydetti.
Kore’den, Japonya’dan üreticilerin Türkiye’de ciddi yatırımlar yaptığını, bunların tedarik sanayilerinin de üretimini burada tercih ettiklerini hatırlatan Dudaroğlu, “Avrupalı ana sanayinin yanı sıra tedarik sanayinin yatırımlarını da bekliyoruz” dedi.
Kamuoyu da yatırım bekliyor
Kalifiye çalışandan, nitelikli ve kaliteli üretime, Ar-Ge merkezlerinden zamanında teslimata kadar birçok alanda rakip ülkelerden avantajlı bir durumda olduklarını kaydeden Dudaroğlu, “Ülkemizde büyük hacimli satış yapan markalar yine bizim tedarik sanayimizden parça alıyor. Bu markalarla offset mekanizması çalıştırılarak tedarik imkanları da artırılmalı. Türk kamuoyu da küresel markalardan yatırım bekliyor. Çağrımız, yalnızca yabancı küresel markalara değil, aynı zamanda onlarla ülkemizde ortak olarak araç pazarlayan büyük şirketlerimizedir.”
TAYSAD, Üyelerini Çin Pazarına Yatırım Konusunda Bilgilendiriyor
Otomotiv Tedarik Sanayicileri, Çin Seddini Aşmaya Kararlı
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), dünyanın yeni ticaret merkezi olmaya aday Çin’i gözüne kestirdi.
TAYSAD, Çin pazarında yatırım ve ortaklıklar konusunda bilgilendirmek için üyelerini Çin Çalıştayı’nda bir araya getirdi.
TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, “Çin ofisi için gerekli adımları atacağız. Çin’e çay içmeye değil, yatırım için gidiyoruz” dedi.
‘Güçlü Sanayi Güçlü Marka’ sloganıyla otomotiv endüstrisinde global markalar yaratma heyecanıyla çalışmalarını yürüten Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), üyelerine dünyanın yeni merkezi Çin’i hedef gösterdi.
TAYSAD, dünyanın en fazla araç üreten ülkelerinden biri haline gelen Çin’de işbirliği, ortaklık ve satın alma operasyonlarında, neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusundaki bilgileri ‘2. Çin Çalıştayı’nda üyeleri ile paylaştı.
Show time başlıyor
Eylül ayında Çin’de gerçekleşecek ‘Çin Uluslararası Otomotiv Yedek Parça Fuarı’na (CIAPE) katılmanın önemine değinen TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, otomotiv tedarik sanayinin mutlaka bu ülkede yerini alması gerektiğini vurguladı.
Bunun için üyelerini bilgilendirdiklerini ve söz konusu fuar ile de Çin’de yer alabilmek için önemli bir adım atacaklarına inandıklarını aktaran Baybalı, “Show time başlıyor. Fuar öncesinde ülkemize Çinli heyet getireceğiz, ilk temaslar burada yapılacak. Daha sonra TAYSAD’ın Çin ofisi için gerekli adımları atacağız. Aktivite planı hazırlayacağız. Çin’e çay içmeye değil yatırım için, işbirliği için gideceğiz” diye konuştu.
TAYSAD’ın düzenlediği ‘2. Çin Çalıştayı’na katılan Şangay eski Ticaret Ataşesi Serdar Afşar, Magna Steyr Araç Geliştirme Müdürü ve Chery ile Qoros danışmanı Toros Akgün ile Beijing Foton Daimler Automotive VP Direktörü Hakan Bulak, otomotiv tedarik sanayicilerine deneyimlerini aktardılar ve Çin otomotiv sanayi hakkında bilgi verdiler.
Çin’de iş yapmak isteyenlere altın öğütler
Çin’de oyuna getirilmeden iş yapabilmek için çeşitli bilgiler veren konuk konuşmacılar, bu ülkede ilk önce sabırlı olunması gerektiğinin altını çizdiler.
Çalıştay’da gündeme gelen öneriler ve dile getirilen görüşler şunlar oldu:
• Çin’deki ticaret ataşeliklerinden yardım isteyin.
• Tüm işbirliği veya ortaklık kontratlarında avukat bulundurun.
• 2012’de 19 milyon adet üzerinde araç satılmış, üretim de yaklaşık bu kadar. Dolayısıyla otomotiv endüstrisi adına bu ülkede mutlaka olmak gerekiyor.
• İş yapacağınız partnerinizi iyi tanıyın. İhracat veya ithalat lisansını sorun ve görün. Lisansları yoksa aldatılabilirsiniz.
• Bir markanız var ise bu ülkede işe başlamadan önce mutlaka tescil ettirin.
• Her türlü ticarette mutlaka profesyonel destek alın.
• İşbirliği veya ortaklık yapacağınız firmanın mutlaka en üst düzeyiyle tanışın.
• 370 milyonluk potansiyel oto alım gücü olan bir pazar var. Avrupa’ya gitmektense zorlukları sineye çekilip Çin’e gidin.
• Bugünlerde Çin pazarında olmazsanız, gelecekte bu büyük pazardan pay alamazsınız
• Yasalar gereği hiçbir zaman ortaklıklarda yüzde 50 payı geçemiyorsunuz. Bu da ortaklıkta iş yapış süreçlerinizden, üretiminize, eleman alımınıza kadar istediğiniz gibi hareket etmenizi engelliyor.
• Devlet eliyle otomotiv endüstrisinde kalite ve global marka hedefi konmuş durumda. Hiçbir ülkede devlet böyle hedefler koymadı. Kaliteyi de yakalayacaklar.
• Korkan firmanın Çin’de işi yok.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
28.03.2013