TAYSAD, Üyelerini Alternatif Finansman Yöntemlerini Kullanmaya Çağırdı
‘Güçlü Sanayi, Güçlü Marka’ sloganıyla otomotiv tedarik sanayini küresel bir güce dönüştürmek isteyen Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), üyelerini küresel markalaşma yolunda sermaye yapılarını güçlendirmeye ve şeffaflaşmaya çağırırken, farklı finansal enstrümanlara da dikkat çekti.
Tedarik sanayicilerinin finansal yapılarını güçlendirebilmeleri için halka arzla birlikte İMKB’yi ve girişim sermayesi fonlarını işaret eden TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, bunun otomotiv endüstrisinde yerli marka yaratmada katkı sağlayabileceğine inandığını söyledi.
TAYSAD, 2013 yılının ilk üye toplantısında üyeleri ile bir araya geldi. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, 2012’de üyelerinin 17,5 milyar dolarlık ciro, 6 milyar dolarlık doğrudan ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatarak otomotiv endüstrisinin en dinamik ayağı olduklarına işaret etti. Göreve başladığından bugüne ‘Güçlü Sanayi, Güçlü Marka’ sloganıyla ilerlediklerini aktaran Dudaroğlu, her platformda üyeleri arasından küresel markalar çıkarmak hedefiyle çalıştıklarını vurguladı.
Katma değer artacak, Türk markası çıkacak
Dudaroğlu, “Markalaştıkça yerellikten küreselliğe, düşük marjdan yüksek katma değerlere ulaşacağız. Ar-Ge yetkinliklerimiz geliştikçe, yenilikçi ve katma değeri yüksek ürünlerimiz arttıkça marka değerimiz de artacaktır. Türk markası böyle yaratılacaktır” diye konuştu.
Avrupa’daki üretimin bu bölgeden yükselen pazarlara doğru kaçtığını da hatırlatan Dudaroğlu, Türkiye’nin bunu çok iyi kullanması gerektiğinin altını çizdi. Avrupa’ya kalitesi, verimliliği, yetişmiş insan kaynağı, dizayn ve Ar-Ge yatırımları ile hizmet verebilecek en yakın ve rekabetçi ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan TAYSAD Başkanı, 2023 hedeflerine dikkat çekerek, “Hükümetimizin gelecek vizyonu çerçevesinde firmalarımızın ihracatla büyüyebilmesi için, adet ve katma değer artışı sağlaması gerekiyor. Bunun için motor aktarma organları, elektrik elektronik parçalar, gömülü yazılım sistem tedarikçiliği ve yeni nesil malzeme konularında yatırım yaparak katma değerli ürün yapısına yönelmeliyiz” şeklinde konuştu.
Halka arz ve Girişim Sermayesi Fonlarının önemi anlatıldı
Yatırım için de sermaye yapısının güçlü olması gerektiğine işaret eden Dudaroğlu, üyelerine alternatif finans kaynaklarına erişebilmeleri için halka arzla birlikte İMKB ve girişim sermayesi fonlarını gösterdi.
Üye toplantısının konukları arasında yer alan İMKB Kotasyon Müdürü Sertaç Karaağaoğlu da tedarikçilere halka arz süreçlerini ve firmalara sağlayacağı avantajları anlattı.
Avukat Baran Gen ise girişim sermayesi fonlarıyla ilgili TAYSAD üyelerini bilgilendirerek, finansal açıdan güçlenebilmek için farklı enstrümanların önemine değindi.
Toplantıda TAYSAD Almanya Ofisi Temsilcisi Ahmet Yılmaz’da 2013 yılı Almanya Ofisi faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
Otomotiv Tedarik Sanayinde Atama
TAYSAD’da Genel Koordinatörlük Koltuğu Süheyl Baybalı’nın
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nde (TAYSAD) Genel Koordinatörlük görevine dernekte 2010 yılından bu yana Denetleme Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Süheyl Baybalı atandı.
Yeni görevine 1 Şubat 2013 tarihinden itibaren başlayacak olan Baybalı, 2006 yılında aktif olarak görev almaya başladığı TAYSAD’a, bundan böyle sektörel deneyimi ile katkı sunmaya devam edecek.
Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı dalda yüksek lisans yapan Baybalı, iş hayatına TOFAŞ’ta başladı. Ardından, 1989 – 2007 yılları arasında Nursan Otomotiv Grubu’nda Genel Müdür Yardımcılığı, Genel Müdür ve İcra Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü. 2007-2009 yılları arasında Dentaş Ambalaj’da Genel Müdür, 2010 yılında ise CEO ve hissedar olarak Komsan A.Ş.’degörev yapan Baybalı, otomotiv tedarik sanayine TAYSAD’da hizmet etmeye devam edecek.
Son yıllarda otomotiv sanayi içindeki ihracat payını yüzde 50 seviyelerine yaklaştıran otomotiv tedarik sanayinin hızlı yükleşini kaliteye, zamanında teslimata, Ar-Ge yatırımlarına ve ana sanayiyle güvene dayalı işbirliğine bağlayan Baybalı, önümüzdeki dönemde ihracatın yanı sıra TAYSAD’ın küresel bilinirliğini artırmak için yurtdışı faaliyetlerine önem vereceklerini söyledi.
Stratejik kararlara kılavuzluk edilecek
Otomotiv sektöründeki tüm paydaşların işbirliği ve güç birliği içinde çalışması gerektiğine dikkat çeken Baybalı, “Güçlü Sanayi Güçlü Marka sloganımız çerçevesinde paydaşlarımız ile olan işbirliğini daha da güçlendirilmeyi hedefliyoruz. Özellikle markalaşma çalışmalarına, üniversite-sanayi işbirliğine, yetkin insan kaynağının yetiştirilmesine ve Ar-Ge faaliyetlerine odaklanarak, bu doğrultudaki çalışmalarımızı ve önerilerimizi hükümetimiz ile paylaşacağız. Ekonomi Bakanlığı’nın destekleri ile hayata geçirdiğimiz Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi projelerimize 2013 yılında da devam edeceğiz. Tedarik sanayi firmalarımızın stratejik kararlarına kılavuzluk edecek Kıyaslama Çalışmalarımızı ise yeni bir yapılanma ile sürdüreceğiz.” dedi.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
21.02.2013